Luni, 24 iulie 2023, a fost inițiat un nou program de studiu duhovnicesc pentru studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale, împreună cu Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos din Grecia, organizează un program de studiu duhovnicesc destinat studenților celor trei cicluri de învățământ, după cum urmează: patru locuri pentru programele de licență, două locuri pentru programele de masterat, un loc pentru studiile doctorale.
Acesta se desfășoară în două serii, a câte șapte participanți. Prima serie se încheie în ziua de 12 august 2023, urmând ca a doua serie să fie organizată în perioada 12 august-2 septembrie 2023.
Mănăstirea Vatoped, unul dintre cele mai importante lăcașuri athonite
Este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din Muntele Athos, dar și la nivel panortodox, mai ales prin activitatea desfășurată de părintele stareț, arhimandritul Efrem. Sinaxele pe care le desfășoară în mediul online, dar și prezența sfinției sale la numeroase conferințe din întreaga lume ortodoxă aduc un mare beneficiu creștinilor, mulți mărturisind că și-au schimbat viața în momentul în care au ascultat un cuvânt, au dialogat cu părintele stareț sau chiar au avut posibilitatea să participe la slujbele săvârșite la Mănăstirea Vatoped.
Un program de studiu duhovnicesc de referință
Timp de trei săptămâni, cei șapte studenți vor experimenta programul zilnic al unui monah. În prima zi, aceștia vor fi întâmpinați de părintele stareț Efrem, care îi va binecuvânta și le va ține un scurt cuvânt de învățătură și le va transmite să se folosească duhovnicește cât mai mult de aceste zile petrecute la Mănăstirea Vatoped.
Totodată, studenții vor participa și la programul de slujbe începând cu 04:00 dimineața: Utrenia, Ceasurile și Sfânta Liturghie; de la ora 17:00, Vecernia; după trapeză, Pavecernița, urmând ca în zilele de duminică și în praznice, programul să fie unul cu totul special.
Nu în ultimul rând, aceștia vor avea ocazia să poarte discuții duhovnicești cu diferiți părinți și vor vizita atelierele de lucru ale mănăstirii (pictură, tămăie, produse naturale, croitorie, biblioteca mănăstirii) și chiliile românești de pe teritoriul Mănăstirii Vatoped, precum și alte mănăstiri.
Această experiență, afirmă organizatorii, este de mare folos duhovnicesc pentru întreg grupul de studenți participanți.