Prof. univ. dr. habil. ing. Mihai Emilian Popa, geolog și cadru didactic la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București, ne conduce, în prezentul episod al seriei microSCOP: cercetător UB la microfon, într-o călătorie complexă prin lumea provocatoare a paleontologiei.
Am vorbit, printre altele, despre importanța studierii și cunoașterii geologiei pentru întreaga societate, despre relația studenților geologi cu domeniul pe care-l studiază, dar și despre acele practici inovative de predare și de cercetare de teren care le stârnesc și le mențin treaz interesul.
Episodul cu numărul 13 al seriei microSCOP: cercetător UB la microfon poate fi accesat cu doar un click mai jos.
„După ce am fost arestat de mineri în iunie 1990, în august 1990, am plecat la Anina să lucrez ca miner în subteranele minei”
Cine este geologul Mihai Emilian Popa și cum s-a născut interesul său pentru geologie? De la această întrebare am pornit dialogul cu invitatul acestei ediții a seriei microSCOP: cercetător UB la microfon.
Am aflat astfel cum arată parcursul complex al unui geolog format atât în România, cât și în Statele Unite, care a ajuns să aibă, printre altele, o activitate semnificativă de teren în diverse zone ale Chinei, dar și o amplă activitate didactică și de cercetare la nivel național și internațional.
Interesul lui Mihai Emilian Popa pentru geologie s-a născut înainte să învețe să citească, în fața unei planșe de paleontologie din Le Petit Larousse și a crescut prin contribuția fundamentală a unor profesori și mentori dedicați, pe care i-a întâlnit în timpul școlii și al liceului. Și, așa cum spune, viața devine mult mai frumoasă dacă alegi să faci ce ți se potrivește, pentru că efortul firesc pe care îl presupune activitatea profesională devine o plăcere.
În cazul invitatului nostru, interesul academic și profesional legat de geologie și paleontologie s-a dublat de plăcerea de a preda. Întotdeauna gata de ore, cursuri și activități noi, profesorul Mihai Emilian Popa a transmis studenților săi în primul rând pasiunea pentru domeniile pe care le predă. Arătând că este aproape imposibil să predai geologie și paleontologie prost pentru că sunt domenii absolut „fascinante” și „superbe”, Mihai Emilian Popa spune că se consideră mai degrabă un „mesager”, un „povestaș”, al materiilor pe care le predă, decât un profesor în sensul tradițional al cuvântului.
Încurajând în permanență interacțiunea liberă și calculându-și succesul după numărul de întrebări pe care le primește la finalul cursurilor, profesorul Mihai Emilian Popa spune că de cele mai multe ori este mai dificil să formulezi întrebările potrivite decât să oferi răspunsuri la ele.
Pe lângă maniera interactivă și dinamică în care își ține cursurile, profesorul Mihai Emilian Popa menține treaz interesul studenților săi prin organizarea unor activități practice interesante din punct de vedere științific și antrenante din perspectiva activităților pe care le implică. Exemple în acest sens sunt activitățile pe care le desfășoară de mulți ani cu studenții săi într-un spațiu didactic mai degrabă informal, și anume stația de metrou Politehnica, unde merg împreună să cerceteze fosilele care se găsesc pe podeaua stației de metrou. În aceeași serie de activități practice dedicate studenților se înscrie și crearea laboratorului de teren Dilcher-Popa din satul Bigăr, din Clisura Dunării, în cadrul căruia desfășoară cursul de cartare geologică. Aflat în mijlocul Parcului Natural Porțile de Fier, locul, caracterizat printr-o geodiversitate și biodiversitate de excepție, permite studenților să învețe atât geologie și paleontologie, cât și botanică și zoologie.
În ceea ce privește predarea geologiei în România, Mihai Emilian Popa explică faptul că aceasta se prezintă în momentul de față ca un „copac robust cu trei ramuri principale”, și anume București, Cluj și Iași. Din păcate, însă, la finalul anilor 1990, „rădăcinile acestui copac geologic au fost retezate în învățământul preuniversitar”, când geologia a fost eliminată din programa de liceu. În opinia invitatului nostru, dincolo de privarea elevilor de un domeniu fascinant, acest fapt reprezintă chiar o vulnerabilitate pentru siguranța națională pentru că problema resurselor naturale a fost și rămâne o temă esențială pentru orice societate. În acest sens, explică el, repararea acestei situații este nu numai necesară, ci și urgentă.
Mai multe despre importanța studierii temeinice a geologiei pentru societate, despre fascinația paleontologiei, despre activitățile de teren inedite și despre cum se poate construi o relație frumoasă și de încredere cu studenții, în episodul numărul 13 al seriei microSCOP: cercetător UB la microfon, cu profesorul și geologul Mihai Emilian Popa.
Prof. univ. dr. habil. Ing Mihai Emilian Popa este cadru didactic la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București din septembrie 1994. În prezent, predă cursuri de paleobotanică, geologia zăcămintelor de cărbuni, principii de ecologie și palinologie, dar și discipline care vizează scrierea științifică, dezvoltarea carierei, etica și integritatea academică.
Este director al Școlii Doctorale din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București și, pe lângă activitatea didactică susținută, face cercetare științifică de top, coordonând și participând la numeroase proiecte naționale și internaționale.
Totodată, profesorul Mihai Emilian Popa a inițiat și a dezvoltat o serie de proiecte educaționale inovative, printre care menționăm: Laboratorul de teren „Dilcher-Popa”, de la Bigăr, în Carpații de Sud și Muzeul în trei minute: stația de metrou Politehnica din București.
Domeniile de interes profesional și de cercetare se concentrează pe paleobotanică, palinologie, geologia cărbunilor, paleoecologie, sedimentologie continentală și stratigrafie, domenii în care a realizat o importantă activitate de cercetare, concretizată în numeroase lucrări științifice publicate la edituri și în reviste naționale și internaționale de top.
Mai multe detalii despre formarea și activitatea didactică și de cercetare a profesorului Mihai Emilian Popa sunt disponibile aici și aici.
Parte a programului de comunicare a științei dezvoltat de Universitatea din București, seria „microSCOP: cercetător UB la microfon” își propune să prezinte într-o manieră dinamică și succintă informații despre rezultatele concrete ale unor demersuri de cercetare notabile din cadrul UB.
Prin format și obiective, seria microSCOP: cercetător UB la microfon vine să completeze programul de comunicare a științei din cadrul Universității din București, care mai include Conferințele UB – Știința pe înțelesul tuturor și Doza UB de Știință.
Seria are ca obiectiv promovarea acelor proiecte de cercetare care, prin contribuția majoră adusă domeniului din care fac parte, au ajuns să beneficieze de recunoaștere internațională, încurajând astfel conexiunea dintre UB și diverse universități și instituții de cercetare din afară.
Microscopul, ai cărui invitați sunt în primul rând cercetători din cadrul UB premiați pentru rezultatele lor în cercetare, își propune să contribuie la informarea mediului academic românesc, dar și a altor categorii de public interesat, cu privire la principalele proiecte de cercetare desfășurate în interiorul UB, stimulând în acest fel dezvoltarea unor inițiative colaborative viitoare.
Seria microSCOP: cercetător UB la microfon este realizată de Institutul de Cercetare al Universității din București și Direcția Comunicare și Relații Publice a Universității din București.