Thresholds in Justice. Sufficientarianism and Limitarianism Revisited

Thresholds in Justice. Sufficientarianism and Limitarianism Revisited

06 iunie, 2019 in Actualitate, Evenimente, Știri

În perioada 13-15 iunie 2019, Institutul de Cercetări al Universității din București – Secțiunea de Științe Sociale găzduiește prima ediție a Bucharest Conference in Analytical Political Theory, în parteneriat cu Bucharest Center for Political Theory (BCEPT). Evenimentul va avea loc în campusul Universității din București din Bd. Mihail Kogălniceanu 36-46, începând cu ora 13:00 pe data de 13 iunie (în sala Petre Antonescu), urmând să se încheie la ora 15:00 pe data de 15 iunie (în sala Constantin Stoicescu). Prezența este deschisă tuturor celor interesați, fără înregistrare prealabilă. Pentru mai multe informații puteți contacta organizatorii la adresa alexandru.volacu@bcept.eu.

Tema primei ediții este Thresholds in Justice. Sufficientarianism and Limitarianism Revisited, iar aceasta va reuni cercetători din domeniul teoriei politice de la 13 universități din Europa și din America de Nord. Printre aceștia se numără și Ingrid Robeyns (Universitatea din Utrecht), fondatoarea teoriei limitariene a dreptății, și Liam Shields (Universitatea din Manchester), autorul cărții Just Enough și unul dintre cei mai influenți filosofi suficientariști contemporani, în calitate de Keynote Speakers.

Conferința „Bucharest Conference in Analytical Political Theory” vizează construirea unui forum anual pentru dezbaterea unor probleme și provocări contemporane fundamentale din domeniul teoriei politice, cu o orientare metodologică specifică către tradiția filosofică analitică. Prima ediție a conferinței se va concentra pe tema dreptății distributive, și cu precădere pe problema pragurilor în teoriile dreptății. Suficientarismul, ce în esență constă în ideea că dreptatea este înfăptuită atunci când toți indivizii au suficient de multe resurse/oportunități/bunăstare, este o abordare cu privire la dreptate ce a devenit influentă în ultimele două decenii ca alternativă la egalitarism și prioritarianism ca tipare distributive ideale. Limitarianismul, în schimb, ce constă în ideea că este moral impermisibil să avem resurse peste un anumit prag, este o abordare cu privire la dreptate mai curând emergentă, fiind introdusă de Ingrid Robeyns în 2017. Participanții la conferință vor propune atât perspective favorabile, dar și critice față de aceste abordări, urmând să le dezbată dintr-o serie de unghiuri pe parcursul celor trei zile de desfășurare a evenimentului.

Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.