Conform celui mai recent clasament World University Rankings 2023 by Subject, realizat de Times Higher Education (THE) și publicat miercuri, 26 octombrie 2022, Universitatea din București este prezentă în 7 dintre cele 11 domenii analizate.
Astfel, Universitatea din București este prezentă în domeniile Arte și Științe umaniste (Arts and Humanities), Afaceri și Economie (Business and Economics), Educație (Education), Științe sociale (Social Sciences), Informatică (Computer Science), Inginerie (Engineering), Științele vieții (Life Sciences), Științe fizice (Physical sciences) și Psihologie (Psychology). Facem precizarea că cele câteva domenii în care Universitatea din București nu apare în ranking sunt fie cele în care instituția nu deține programe de studii (de exemplu, Științe medicale), fie cele în care există publicații ale cadrelor didactice, neincluse în clasament pentru că numărul lor nu a atins pragul minim pentru a fi clasificate.
Universitatea din București confirmă astfel evoluția constantă în clasament, cu prognoze de creștere viitoare. Datele la care se referă clasamentul sunt cele din anul 2019-2020, moment în care Universitatea din București a inițiat implementarea programelor de stimulare a cercetării.
Clasamentul este realizat din datele generale raportate de universități (resurse umane, studenți, absolvenți, resurse financiare) și din informații obținute din surse deschise (cercetare, citări, colaborări internaționale). Numărul universităților incluse în clasament este, de asemenea, în creștere de la o ediție la alta.
Universitatea din București, prezentă constant în topurile internaționale
În 2021, unul dintre cele mai cunoscute rankinguri din spațiul academic global – Times Higher Education Impact Rankings, poziționa Universitatea din București pe prima poziție la nivel național în privința impactului social și economic.
Astfel, conform clasamentului Times Higher Education Impact Rankings 2021, Universitatea din București se poziționează în marja 301-400, din 1.115 instituții participante, dovedindu-și, încă o dată, adeziunea la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite. De altfel, unul dintre principiile fundamentale promovate de Universitatea din București vizează implicarea civică, prin care UB își reconfirmă rolul în societate și își reafirmă aspirația de a propune soluții bazate pe cunoaștere pentru problemele actuale ale societății.
În mod concret, Universitatea din București a raportat date cu privire la 8 dintre cele 17 categorii analizate, evidențiindu-se în domenii precum “Quality Education”, “Gender Equality”, “Peace, Justice and Strong Institutions”, “Reduced Inequalities” și “Decent Work and Economic Growth”. Astfel, Universitatea din București se află pe locul 44 din 966 de instituții la categoria “Quality Education” și pe locul 38 din 776 de instituții la categoria “Gender Equality”, în timp ce la categoria “Peace, Justice and Strong Institutions” se clasează în marja 101-200, iar în domeniile “Reduced Inequalities” și “Decent Work and Economic Growth”, UB se încadrează în marja 201-300.
Un alt clasament internațional cunoscut, Round University Ranking – World University Rankings plasa, în 2020, pentru al zecelea an consecutiv de la lansare, Universitatea din București pe prima poziție la nivel național. Rezultatul obținut de Universitatea din București la ediția din 2020 a clasamentului RUR World University Rankings se datorează în principal componentei de predare, care poziționa UB pe locul 481. Prezentă în clasament și la ediția din 2022, Universitatea din București se situează, din nou, pe prima poziție la nivel național, fiind urmată de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
UB, printre primele 200 de universități din lume în ceea ce privește performanțele obținute de absolvenți, conform clasamentului QS
Pentru al treilea an consecutiv, clasamentul mondial al universităților după angajabilitatea absolvenților – QS Graduate Employability Rankings 2022 – poziționează Universitatea din București în top 500, reconfirmând, astfel, atât buna inserție a absolvenților UB pe piața muncii, cât și strânsa colaborare a instituției cu mediul de afaceri.
Rezultatul obținut de Universitatea din București de a se situa în top 500 la nivel mondial în QS Graduate Employability Rankings 2022 se datorează în principal performanțelor obținute de absolvenții UB, care, conform clasamentului, sunt „printre persoanele cele mai inovatoare, creative și cu un crescut spirit antreprenorial […], motivate de dorința de a schimba lumea”. Astfel, pentru indicatorul „Alumni Outcomes”, Universitatea din București ocupă, în clasamentul QS, locul 191 mondial.
De altfel, Universitatea din București este singura universitate românească prezentă în topul realizat de Quacuarelly Symonds, cel mai cunoscut ranking global al universităților în funcție de rezultatele și angajabilitatea absolvenților.