De curând, în calitate de coordonator, Universitatea din București, împreună cu Eberhard Karls Universität Tübingen, Universitatea Autonomă din Madrid, Aix-Marseille Université și Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena au implementat, în cadrul Alianței Universitare Civice CIVIS, Blended Intensive Program (BIP-ul) Civic Engagement in Europe: A Transdisciplinary Approach. Proiectul s-a aflat la cea de-a doua ediție, după ce în anul 2023, o versiune a acestuia a fost implementată cu succes în Brașov.
Programul, desfășurat în format hibrid
Programul a inclus o activitate derulată pe parcursul a 90 de ore, și a cuprins o parte desfășurată online, în perioada 17 mai – 7 iunie 2024, cu două sesiuni de dezbateri: Sesiunea 1 – Perspective comparative asupra Implicării Civice (prezentată de reprezentanți ai Eberhard Karls Universität Tübingen) și Sesiunea 2 – Implicarea Civică în Învățământul Superior – Servicii de Învățare și Justiție Socială (prezentată de reprezentanți ai Universității Autonomă din Madrid și ai WWF, sucursala Baia Mare).
De asemenea, programul a mai inclus și o mobilitate fizică de cinci zile, desfășurată în perioada 08 – 12 iulie 2024, în județul Maramureș. Aceasta a fost cuprins două părți: Implicarea Civică și Identitatea și competențele studentului european (prezentată de reprezentanți ai Universității Naționale și Kapodistriane din Atena) și Turismul Civic (prezentată de reprezentanți ai Universității din București).
Activitățile didactice au fost susținute de către cadre didactice de la Facultatea de Geografie a Universității din București (conf. univ. dr. Marian Marin, conf. univ. dr. Radu-Daniel Pintilii); Eberhard Karls Universität Tübingen (dr. Iris-Niki Nicolopoulos și M. Sc. Charoula Fotiadou); Universitatea Autonomă din Madrid (conf. univ. dr. Pilar Aramburuzabala); Aix-Marseille Université (prof. univ. dr. Valerie Caraguel) și Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (prof. univ. dr. Philia Issari).
Prin tematica abordată, cursul s-a adresat tuturor studenților interesați, din cadrul tuturor nivelurilor de studii – licență, master, doctorat – și din diferite domenii (drept, geografie, psihologie, sociologie etc.).
Astfel, în cadrul cursului au participat 22 de studenți și 6 lectori de la universitățile din alianța CIVIS, printre care Universitatea din București, Eberhard Karls Universität Tübingen, Université Libre de Bruxelles, Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea Sapienza din Roma, Aix-Marseille Université.
În cadrul activităţilor derulate în cadrul mobilității fizice, studenții au lucrat împărțiți în echipe, urmărind o serie de obiective specifice programului: interacțiunea cu comunitățile locale, dintre acestea din urmă și turiști, impactul turismului civic asupra comunităților locale.
La finalul mobilității fizice, fiecare echipă de studenți a realizat câte o prezentare, ilustrând cele mai importante aspecte studiate, aceștia fiind evaluați de către comisie, pe baza implicării lor în cadrul temei.
Mobilitatea fizică din Maramureș: vizite la muzeu și sit-uri UNESCO, Codrii Seculari și izvoare minerale
Pe tot parcursul mobilității fizice, derulate în județul Maramureș, studenții au efectuat cercetări de teren și au intrat în contact cu autoritățile publice locale (Primăria Târgu Lăpuș), unde au purtat discuții interactive cu reprezentantul acesteia, Vlad Herman, primar al orașului Târgu Lăpuș.
Apoi, în cadrul programului, a urmat o serie de activități practice, precum vizita în cadrul Casei Muzeu Etnografic Rogoz (Casa Lăpușană), unde studenții au avut ocazia, prin intermediul muzeografului Călina Mârzac, să intre în contact și să experimenteze o serie de activități tradiționale: arta țesutului tradițional, a confecționării unor obiecte tradiționale locale – straiță, zgardă, barșon.
Obiectele rezultate au putut fi păstrate de studenții și profesorii participanți ca suveniruri. Tot în cadrul acestei vizite la muzeu, studenții și cadrele didactice implicate au avut ocazia să deguste o parte din gastronomia locală, pusă la dispoziție, de către singurul punct gastronomic local existent în județ – „Șura Demian” din localitatea Suciu de Sus.
Persoanele prezente s-au putut delecta cu produse tradiționale (cocorăzi și pancove).
În ziua următoare, vizita de lucru a continuat cu vizita la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din localitatea Rogoz, un locaș de cult ortodox, sit UNESCO, vechi de peste 300 de ani.
În acest loc, preotul paroh Ioan Hojda a oferit celor prezenți informații privind istoricul bisericii, precum și a rolului acesteia, în comunitate, de-a lungul timpului. Vizita a continuat cu o vizită la atelierul sculptorului popular Șerban Nicolae, unde studenții și însoțitorii acestora au putut vedea cum lemnul, ca importantă resursă locală, îmbracă anumite forme sub dalta și mâinile iscusite ale acestuia.
Activitățile principale din cadrul mobilității fizice au continuat cu vizita, din ziua următoare, a Codrilor Seculari din localitatea Strâmbu Băiuț, o pădure compactă, neatinsă de activitățile umane, fiind însoțiți de către reprezentantul ROMSILVA, și unul dintre cei care au lucrat la obținerea statutului de arie protejată UNESCO a acestui ecosistem forestier, ing. Florin Mârzac.
De asemenea, în localitatea Poiana Botizii, studenții au putut identifica urme ale valorificării resurselor naturale existente în zonă: exploatările miniere și izvoarele minerale – Izvorul Borcut, ambele din localitatea Poiana Botizii.
Aceste le-a facilitat studenților o mai bună înțelegere a rolului implicării civice în economiile moderne, și concret, în economia locală (Unitatea Administrativ Teritorială Târgu Lăpuș).
Participanții au dobândit cunoștințe despre diferitele forme de „implicare civică” în Europa, cunoștințe fundamentale și perspective critice privind activitățile de “service learning”, oportunități de implicare în cadrul propriei instituții de învățământ superior și la nivel european, perspectivele asupra implicării civice în turism ca și capital social în economiile moderne, reflecție critică asupra implicării civice, precum și conștientizarea provocărilor societale actuale.
Cum pot universitățile contribui la sprijinirea studenților pentru participarea la activitățile de Service-Learning
Pe baza literaturii științifice de specialitate, studenții și cadrele didactice implicate în Blended Intensive Program (BIP-ul) Civic Engagement in Europe: A Transdisciplinary Approach au discutat dintr-o perspectivă comparată aspecte legate de tipurile de implicare civică, în interiorul și în afara mediului universitar.
Astfel, studenții au putut analiza aspectele comune dar și diferențele existente între țările europene privind dezvoltarea anumitor forme de implicare civică.
De asemenea, studenții și profesorii au discutat despre modul în care universitățile pot contribui la sprijinirea studenților pentru participarea la activitățile de Service-Learning, care promovează implicarea civică prin conectarea acesteia la curriculum.
Programul s-a bucurat de un real succes și se așteaptă implementarea edițiilor următoare ale programului, urmând ca anul viitor, cea de-a treia ediție să fie organizată de către Eberhard Karls Universität Tübingen, de această dată, implementarea proiectului va avea loc în Germania.
Mai multe informații despre Blended Intensive Programmes (BIP-uri) pot fi consultate aici.