UB, coordonator al celei de-a doua ediții a BIP-ului CIVIS “Civic Engagement in Europe: A Transdisciplinary Approach”. Mobilitatea fizică, la care au participat cadre didactice de la Facultatea de Geografie a UB și studenți ai UB, desfășurată în Maramureș

UB, coordonator al celei de-a doua ediții a BIP-ului CIVIS “Civic Engagement in Europe: A Transdisciplinary Approach”. Mobilitatea fizică, la care au participat cadre didactice de la Facultatea de Geografie a UB și studenți ai UB, desfășurată în Maramureș

De curând, în calitate de coordonator, Universitatea din București, împreună cu Eberhard Karls Universität Tübingen, Universitatea Autonomă din Madrid, Aix-Marseille Université și Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena au implementat, în cadrul Alianței Universitare Civice CIVIS, Blended Intensive Program (BIP-ul) Civic Engagement in Europe: A Transdisciplinary Approach. Proiectul s-a aflat la cea de-a doua ediție, după ce în anul 2023, o versiune a acestuia a fost implementată cu succes în Brașov.

Programul, desfășurat în format hibrid

Programul a inclus o activitate derulată pe parcursul a 90 de ore, și a cuprins o parte desfășurată online, în perioada 17 mai – 7 iunie 2024, cu două sesiuni de dezbateri: Sesiunea 1 – Perspective comparative asupra Implicării Civice (prezentată de reprezentanți ai Eberhard Karls Universität Tübingen) și Sesiunea 2 – Implicarea Civică în Învățământul Superior – Servicii de Învățare și Justiție Socială (prezentată de reprezentanți ai Universității Autonomă din Madrid și ai WWF, sucursala Baia Mare).

De asemenea, programul a mai inclus și o mobilitate fizică de cinci zile, desfășurată în perioada 08 12 iulie 2024, în județul Maramureș. Aceasta a fost cuprins două părți: Implicarea Civică și Identitatea și competențele studentului european (prezentată de reprezentanți ai Universității Naționale și Kapodistriane din Atena) și Turismul Civic (prezentată de reprezentanți ai Universității din București).

Activitățile didactice au fost susținute de către cadre didactice de la Facultatea de Geografie a Universității din București (conf. univ. dr. Marian Marin, conf. univ. dr. Radu-Daniel Pintilii); Eberhard Karls Universität Tübingen (dr. Iris-Niki Nicolopoulos și M. Sc. Charoula Fotiadou); Universitatea Autonomă din Madrid (conf. univ. dr. Pilar Aramburuzabala); Aix-Marseille Université (prof. univ. dr. Valerie Caraguel) și Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (prof. univ. dr. Philia Issari).

Prin tematica abordată, cursul s-a adresat tuturor studenților interesați, din cadrul tuturor nivelurilor de studii – licență, master, doctorat – și din diferite domenii (drept, geografie, psihologie, sociologie etc.).

Astfel, în cadrul cursului au participat 22 de studenți și 6 lectori de la universitățile din alianța CIVIS, printre care Universitatea din București, Eberhard Karls Universität Tübingen, Université Libre de Bruxelles, Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea Sapienza din Roma, Aix-Marseille Université.

În cadrul activităţilor derulate în cadrul mobilității fizice, studenții au lucrat împărțiți în echipe, urmărind o serie de obiective specifice programului: interacțiunea cu comunitățile locale, dintre acestea din urmă și turiști, impactul turismului civic asupra comunităților locale.

La finalul mobilității fizice, fiecare echipă de studenți a realizat câte o prezentare, ilustrând cele mai importante aspecte studiate, aceștia fiind evaluați de către comisie, pe baza implicării lor în cadrul temei.

Mobilitatea fizică din Maramureș: vizite la muzeu și sit-uri UNESCO, Codrii Seculari și izvoare minerale

Pe tot parcursul mobilității fizice, derulate în județul Maramureș, studenții au efectuat cercetări de teren și au intrat în contact cu autoritățile publice locale (Primăria Târgu Lăpuș), unde au purtat discuții interactive cu reprezentantul acesteia, Vlad Herman, primar al orașului Târgu Lăpuș.

Apoi, în cadrul programului, a urmat o serie de activități practice, precum vizita în cadrul Casei Muzeu Etnografic Rogoz (Casa Lăpușană), unde studenții au avut ocazia, prin intermediul muzeografului Călina Mârzac, să intre în contact și să experimenteze o serie de activități tradiționale: arta țesutului tradițional, a confecționării unor obiecte tradiționale locale – straiță, zgardă, barșon.

Obiectele rezultate au putut fi păstrate de studenții și profesorii participanți ca suveniruri. Tot în cadrul acestei vizite la muzeu, studenții și cadrele didactice implicate au avut ocazia să deguste o parte din gastronomia locală, pusă la dispoziție, de către singurul punct gastronomic local existent în județ – „Șura Demian” din localitatea Suciu de Sus.

Persoanele prezente s-au putut delecta cu produse tradiționale (cocorăzi și pancove).

În ziua următoare, vizita de lucru a continuat cu vizita la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din localitatea Rogoz, un locaș de cult ortodox, sit UNESCO, vechi de peste 300 de ani.

În acest loc, preotul paroh Ioan Hojda a oferit celor prezenți informații privind istoricul bisericii, precum și a rolului acesteia, în comunitate, de-a lungul timpului. Vizita a continuat cu o vizită la atelierul sculptorului popular Șerban Nicolae, unde studenții și însoțitorii acestora au putut vedea cum lemnul, ca importantă resursă locală, îmbracă anumite forme sub dalta și mâinile iscusite ale acestuia.

Activitățile principale din cadrul mobilității fizice au continuat cu vizita, din ziua următoare, a Codrilor Seculari din localitatea Strâmbu Băiuț, o pădure compactă, neatinsă de activitățile umane, fiind însoțiți de către reprezentantul ROMSILVA, și unul dintre cei care au lucrat la obținerea statutului de arie protejată UNESCO a acestui ecosistem forestier, ing. Florin Mârzac.

De asemenea, în localitatea Poiana Botizii, studenții au putut identifica urme ale valorificării resurselor naturale existente în zonă: exploatările miniere și izvoarele minerale – Izvorul Borcut, ambele din localitatea Poiana Botizii.

Aceste le-a facilitat studenților o mai bună înțelegere a rolului implicării civice în economiile moderne, și concret, în economia locală (Unitatea Administrativ Teritorială Târgu Lăpuș).

Participanții au dobândit cunoștințe despre diferitele forme de „implicare civică” în Europa, cunoștințe fundamentale și perspective critice privind activitățile de “service learning”, oportunități de implicare în cadrul propriei instituții de învățământ superior și la nivel european, perspectivele asupra implicării civice în turism ca și capital social în economiile moderne, reflecție critică asupra implicării civice, precum și conștientizarea provocărilor societale actuale.

Cum pot universitățile contribui la sprijinirea studenților pentru participarea la activitățile de Service-Learning

Pe baza literaturii științifice de specialitate, studenții și cadrele didactice implicate în Blended Intensive Program (BIP-ul) Civic Engagement in Europe: A Transdisciplinary Approach au discutat dintr-o perspectivă comparată aspecte legate de tipurile de implicare civică, în interiorul și în afara mediului universitar.

Astfel, studenții au putut analiza aspectele comune dar și diferențele existente între țările europene privind dezvoltarea anumitor forme de implicare civică.

De asemenea, studenții și profesorii au discutat despre modul în care universitățile pot contribui la sprijinirea studenților pentru participarea la activitățile de Service-Learning, care promovează implicarea civică prin conectarea acesteia la curriculum.

Programul s-a bucurat de un real succes și se așteaptă implementarea edițiilor următoare ale programului, urmând ca anul viitor, cea de-a treia ediție să fie organizată de către Eberhard Karls Universität Tübingen, de această dată, implementarea proiectului va avea loc în Germania.

Mai multe informații despre Blended Intensive Programmes (BIP-uri) pot fi consultate aici.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services