În perioada 11-15 iulie 2023, 13 studenți români și străini și lectorii implicați în BIP-ul CIVIS – “Civic Engagement in Europe. A Transdisciplinary Approach” au petrecut 5 zile în localitățile Brașov, Bran, Hărman și Prejmer.
Coordonat de Universitatea din București, BIP-ul CIVIS – “Civic Engagement in Europe. A Transdisciplinary Approach” este implementat în cadrul alianței CIVIS în parteneriat cu Eberhard Karls Universität Tübingen, Universidad Autónoma de Madrid și National and Kapodistrian University of Athens.
În cadrul vizitei în România, studenții au avut ocazia nu doar să facă cercetări în teren, dar și să intre în contact cu autoritățile publice locale, ceea ce le-a facilitat înțelegerea rolului angajamentului civic în economiile moderne, în special în industria turismului din România. Vizita a cuprins două etape: implicarea civică, identitatea și competențele studentului european (National and Kapodistrian University of Athens) și turismul civic (Universitatea din București).
Studenții au fost împărțiți pe echipe și au avut de urmărit aspecte precum interacțiunea dintre comunitățile locale și turiști și impactul turismului civic asupra comunităților locale. Concluziile au fost introduse în câte o prezentare pe care fiecare echipă de studenți a avut-o de făcut la finalul sesiunii de Mobilitate Fizică, iar participanții au fost evaluați în baza gradului de implicare în cadrul temei.
Sesiunea de mobilitate fizică a fost precedată, în perioada 5-19 mai 2023, de două dezbateri virtuale, care au avut la bază literatura științifică: Sesiunea 1 – Perspective comparative asupra implicării civice (Eberhard Karls Universität Tübingen) și Sesiunea 2 – Implicarea civică în învățământul superior – servicii de învățare și justiție socială (Universitatea Autonomă din Madrid).
În cadrul acestor dezbateri, studenții și lectorii au discutat despre diferitele tipuri de angajament civic dintr-o perspectivă comparativă, în interiorul și în afara nivelului universitar. Cursanții au analizat asemănările și diferențele dintre țările europene în ceea ce privește dezvoltarea diferitelor forme de angajament civic. De asemenea, modul în care universitățile pot sprijini participarea studenților la activitățile de service learning care promovează implicarea civică prin conectarea acesteia la curriculum a fost un alt subiect dezbătut în cadrul discuțiilor.
Prin tematica abordată, cursul s-a adresat tuturor studenților interesați, indiferent de nivelul de studii (licență, master, doctorat) sau domeniu (drept, geografie, geologie, psihologie, științe sociale etc.). Astfel, pe parcursul programului, studenții participanți:
- au dobândit cunoștințe despre diferitele forme de „angajament civic” din Europa
- au dobândit cunoștințe fundamentale și au descoperit perspective critice privind service learning,
- au aflat despre oportunitățile de implicare pe care le au atât în cadrul propriei instituții de învățământ superior, cât și la nivel european,
- au analizat perspectivele asupra angajamentului civic în turism drept capital social în economiile moderne
- au avut o reflecție critică asupra angajamentului civic
- au conștientizat provocările societale actuale.
Programul a inclus un total de 90 de ore de activități, cele didactice fiind susținute de cadre didactice ale Facultății de Geografie a Universității din București (conf. univ. dr. Marian Marin și conf. univ. dr. Radu-Daniel Pintilii), Eberhard Karls Universität Tübingen (phd. Iris-Niki Nicolopoulos și m. sc. Charoula Fotiadou), Universidad Autónoma de Madrid (prof. univ. dr. Pilar Aramburuzabala) și National and Kapodistrian University of Athens (prof. univ. dr. Philia Issari).
Cei 13 studenți participanți la BIP studiază la Universitatea din București, Eberhard Karls Universität Tübingen, Universitatea Liberă din Bruxelles, National and Kapodistrian University of Athens și Universidad Autónoma de Madrid – toate parte a Alianței CIVIS.