Universitatea din București organizează, în perioada 26-29 februarie 2024, conferința internațională despre Colapsul Neolitic cu titlul „Three Sides of Every Story: The Balkans, the Steppe, and the Puszta, the Triangular Matrix of the Neolithic Collapse”. Evenimentul este organizat în colaborare cu Universitatea ELTE – „Eötvös Loránd” Tudományegyetem din Budapesta, Muzeul Municipiului București și în parteneriat cu Microsoft România, Crayon și 441Design Powerhouse.
Ceremonia de deschidere a conferinței va avea loc luni, 26 februarie 2024 începând cu ora 14:30, în Sala Senatului Rectoratului Universității din București (Șoseaua Panduri nr. 90, Sector 5, București).
Evenimentul marchează un secol de explorări arheologice în situl arheologic Sultana-Malu Roșu din România și integrează, în premieră, Inteligența Artificială (IA), care va permite participanților online să interacționeze cu conținutul prezentat în cadrul conferinței. De asemenea, tehnologia IA va fi utilizată pentru a rezuma întreg evenimentul și a contribui, alături de participanți, la publicarea volumului rezultat din conferință. Această strategie subliniază angajamentul Universității din București pentru pionieratul integrării IA în cercetarea științifică, marcând un pas important în recunoașterea IA, nu doar ca un simplu instrument, dar și ca un contribuitor interactiv la discursul științific.
Evenimentul reunește cercetători renumiți din Ungaria, Bulgaria, Moldova, Serbia, Ucraina, Franța, Spania, Marea Britanie și România pentru a explora, dintr-o perspectivă multidisciplinară, declinul civilizațiilor eneolitice din Europa de Sud-Est. Cercetările se vor concentra pe diverși factori, inclusiv schimbări de mediu, biologice, climatologice, antropice și culturale. Analizând fenomenul din diverse perspective, conferința își propune să descopere cauzele profunde ale acestui declin, să cartografieze evoluția sa pe parcursul a o mie de ani (4300-3300 î.Hr.) într-o zonă geografică vastă și să testeze ipoteza intrigantă a unui „efect Domino” care a declanșat prăbușiri interconectate în rândul culturilor eneolitice din regiune.
Astfel, conferința se adresează atât specialiștilor în preistorie, arheologie, geoarheologie, bioarheologie și domenii conexe, cât și publicului larg pasionat de descoperirile arheologice și de epoca eneolitică.
Programul integral al conferinței poate fi accesat aici.