Evenimentul a marcat și preluarea președinției Consiliului Studenților CIVIS de către Angelo Petre, masterand UB
30 de studenți, reprezentând cele 10 universități membre CIVIS, au participat în perioada 15-16 septembrie 2022, la o nouă întâlnire a studenților CIVIS consilieri și ambasadori (CIVIS Global Student Council and Ambassadors). Evenimentul a avut loc în format hibrid, în mai multe săli ale Rectoratului Universității din București și online, pe platforma Webex.
„Cred cu tărie că studenții sunt cel mai important stakeholder al universității noastre civice europene, pentru că fiecare universitate trebuie să aibă în centrul ei studenții: activitățile noastre educaționale sunt centrate pe voi, viitorul universității și al societății trebuie creat și implementat de voi și sunt convins că noile elite vor fi date de generația voastră. Mă bucur așadar că putem găzdui acest eveniment CIVIS în care voi sunteți în centrul conversației”, a declarat prof. univ. dr. Marian Preda, Rectorul Universității din București la deschiderea evenimentului.
Întâlnirea a reunit atât reprezentanți ai CIVIS Global Student Council, cât și reprezentanți ai CIVIS Ambassadors din cele 10 universități deja membre, dar și, în calitate de observatori, studenți reprezentanți de la Universitatea din Lausanne (UNIL), care urmează să se alăture alianței începând cu 1 octombrie 2022. De asemenea, evenimentul a adus la București și membri ai personalului administrativ din cadrul Aix Marseille Université, care au propus o întâlnire pe tema Digital Campus, unul dintre viitoarele instrumente online dedicate comunității CIVIS.
Întâlnirea și-a propus să marcheze sfârșitul proiectului CIVIS 1, prin identificarea punctelor tari și slabe în ceea ce privește activitatea organismului GSC și armonizarea direcțiilor de lucru, alături de stabilirea de noi obiective și rezoluții pentru cea de-a doua etapă a proiectului, CIVIS 2, care va începe la 1 octombrie 2022.
Astfel, agenda evenimentului a cuprins o serie de întâlniri între studenții reprezentanți CIVIS cu studenți ai comunității academice din Universitatea din București, din dorința de a eficientiza, prin dialog, procesul de consolidare și co-creare a Universității Civice a viitorului.
„Acum și aici construim a treia etapă a viitorului academic al Europei, prin aceste Universități Europene, și una dintre provocările noastre la nivel administrativ este să vă oferim un spațiu comun, în care să vă simțiți acasă indiferent din ce universitate CIVIS proveniți. Principalul nostru scop este ca voi să fiți studenți CIVIS și să aveți instrumente comune, atât fizice, cât și digitale, în viitoarea etapă a proiectului alianței noastre”, a explicat conf. univ. Sorin Costreie, Prorector pentru Rețele universitare și Relații publice al Universității din București.
Predare de ștafetă la conducerea Consiliului Studenților CIVIS
Întâlnirea de la București a avut și rolul de a marca, în mod simbolic, preluarea Președinției (Chair of Managing Comittee) Consiliului Studenților CIVIS de către Angelo Petre, masterand al Facultății de Geografie a Universității din București, care va începe în noua poziție la 1 octombrie 2022.
„Mă bucur să vă pot fi gazdă la acest eveniment care își propune să marcheze oficial finalul primei părți a proiectului CIVIS și să seteze fundația pentru startul CIVIS 2 care va avea loc în luna octombrie. Eu am intrat în facultate în 2019 și am crescut odată cu alianța, înțelegând treptat oportunitățile infinite pe care acest proiect le oferă studenților săi. Și mă bucur că, odată cu preluarea noii funcții, sunt într-o poziție din care pot încuraja și sprijini implicarea mai activă a studenților în mecanismele de creare a viitorului alianței”, a afirmat Angelo Petre, viitorul președinte al Consiliului Studenților CIVIS.
Principala structură de reprezentare a studenților din cadrul universităților membre CIVIS, Consiliul Studenților CIVIS (CIVIS Student Council) reprezintă organismul consultativ al studenților din alianță, reprezentând interesele tuturor studenților din cele zece universități membre. În cadrul acestui consiliu, fiecare universitate este reprezentată de patru studenți, de la diferite niveluri de studii, având ca scop întărirea legăturilor de comunicare și sprijin între guvernanța Alianței CIVIS și studenții universităților membre.
Despre CIVIS, Universitatea Civică Europeană
Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianță academică ce reunește zece dintre cele mai importante universități din Europa: Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University, Eberhard Karls Universität Tübingen, University of Glasgow și Paris Lodron Universität Salzburg. CIVIS reunește o comunitate de peste 470.000 de studenți și 68.000 de angajați, dintre care peste 30.000 sunt cadre universitare și cercetători.
Universitățile membre ale rețelei CIVIS se angajează să implementeze principiile statuate de procesul Bologna, în vederea integrării în procesul de creare a unei zone de învățământ european superior. Astfel, Universitatea Civică Europeană se conturează ca un spațiu al educaţiei responsabile şi inovative, al cercetării, al schimburilor culturale și al acțiunii cetățeneşti în Europa, de la Marea Baltică la Marea Mediterană, fiind mereu conectată la tot ce se întâmplă în lume, la cetățenii și instituțiile ei.