În cadrul proiectului ScienceUs – “Integration of citizen SCIENCE best practices to Upscale and maximise projects impact related to Green Deal and EU missions”, finanțat de Comisia Europeană prin HORIZON-WIDERA-2023-ERA-01, Universitatea din București este implicată în dezvoltarea unei competiții de proiecte de știință cetățenească în domeniul adaptării la schimbările climatice.
Echipa interdisciplinară din România este condusă de prof. univ. dr. Cristian Ioja, cadru didactic la Facultatea de Geografie a UB, și include cercetători din domeniul biologiei, geografiei și științelor comunicării.
ScienceUs își propune să contribuie la crearea unei rețele europene de inițiative de știință cetățenească care să eficientizeze eforturile de abordare a provocărilor legate de schimbările climatice prin intermediul științei. Prin încurajarea colaborărilor între proiectele finanțate de UE și inițiativele existente de știință cetățenească, ScienceUs dorește să valorifice eforturile colective și cunoștințele cetățenilor, cercetătorilor și organizațiilor pentru a dezvolta soluții inovatoare pentru creșterea rezilienței climatică.
Această abordare democratizează cercetarea științifică și asigură că perspectivele și contribuțiile publicului sunt integrate în procesele de politică și luare a deciziilor, consolidând astfel impactul strategiilor de adaptare la schimbările climatice în Europa.
Competiția, lansată în luna octombrie
În acest scop, Academia ScienceUs va include finanțare directă și servicii de suport, care va fi oferit unor inițiative de știință cetățenească cu potențial ridicat de a fi scalate la scară transnațională. Un ansamblu consistent de activități de comunicare, diseminare și transfer de cunoștințe va fi implementat pentru a implica toți actorii din cvadruplu helix (mediul academic, mediul de afaceri, instituțiile guvernamentale, comunitate) în jurul rețelelor de știință cetățenească selectate.
Competiția se adresează tuturor entităților juridice din Uniunea Europeană și din țările partenere care au inițiative de știință cetățenească în derulare, care sunt relevante pentru eforturile de adaptare la schimbările climatice care sunt interesate să își extindă aplicabilitatea în alte regiuni ale Uniunii Europene și care vor să beneficieze de serviciile Academiei ScienceUs.
Competiția va fi lansată în luna octombrie, Universitatea din București coordonând activitatea de realizare a pachetului de informații și a materialelor suport destinate acestei competiții.
Competiția se va derula în trei etape:
- Faza 1 – SEED – vor fi selectate 25 de inițiative de știință cetățenească, relevante pentru adaptarea la schimbările climatice și cu potențial de a fi scalate, care vor fi invitate să participe la Berlin la un bootcamp. Grantul suport este de 1000 de euro, în mare parte destinat susținerii mobilității la Berlin.
- Faza 2 – FLOURISH – din cele 25 de inițiative, vor rămâne 5, care vor beneficia de suportul Academiei ScienceUs, pentru a-și dezvolta inițiativa de știință cetățenească. Grantul suport este de maxim 25000 de euro euro, care va acoperi participarea la evenimentele organizate și derularea activităților.
- Faza 3 – HARVEST – cele 5 inițiative de știință cetățenească își vor consolida abordarea, astfel încât acestea să contribuie efectiv la eforturile de adaptare la schimbările climatice. Grantul suport este de maxim 14000 de euro euro, care va acoperi participarea la evenimentele organizate și derularea activităților.
Rezultatul acestui proiect este unul vizionar, în care ScienceUs își propune ca aceste proiecte vor înflori în rețele interconectate în diferite regiuni ale UE. Scopul este de a crea rețele europene de inițiative de știință cetățenească în diferite domenii de cercetare și tehnologie legate de „Adaptarea la schimbările climatice”.
Proiectele de știință cetățenească selectate vor beneficia de suport
ScienceUs va sprijini inițiativele pentru a facilita ca aceste proiecte de știință cetățenească susținute să transfere cele mai bune practici și lecțiile învățate către alte inițiative și proiecte și către actorii din helixul cvadruplu – în principal către factorii de decizie și mediul de afaceri –, generând un efect de propagare a cunoștințelor.
În cadrul Academiei ScienceUs, proiectele de știință cetățenească selectate vor beneficia de:
- Suport informațional: acces la materiale de instruire, protocoale și modalități de lucru în știința cetățenească, deschis tuturor părților interesate pe site-ul proiectului.
- Seminarii web și formare față în față: implicare în diverse modalități de formare care acoperă subiecte de știință cetățenească și modalități de lucru.
- Crearea de rețele: facilitarea conexiunilor cu părțile interesate relevante din helix-ul cvadruplu, încurajând colaborarea și sinergia.
- Mentoring și Coaching: îndrumarea și sprijinul pentru a face față provocărilor inițiativelor de știință cetățenească.
- Oportunități de finanțare: acces la fonduri publice și private suplimentare pentru a alimenta creșterea și impactul proiectului.
Echipa interdisciplinară din România, contribuție semnificativă la dezvoltarea proiectului
ScienceUs este un proiect dezvoltat în cadrul CIVIS, o alianță universitară a 11 dintre cele mai cunoscute universități europene care reunește aproximativ jumătate de milion de studenți și peste 70.000 de membri ai personalului, incluzând peste 37.400 de cadre universitare și cercetători. Rețeaua CIVIS consolidează legăturile în cercetare dintre universitățile membre prin interdisciplinaritate și infrastructuri comune de cercetare și finanțare, menite să stimuleze proiectele dezvoltate în parteneriat.
Astfel, universitățile membre CIVIS s-au angajat să implementeze principiile statuate de procesul Bologna, în vederea creării unei zone de învățământ european superior. Universitatea Civică Europeană a devenit, în timp, un spațiu al educaţiei responsabile şi inovative, al cercetării, al schimburilor culturale și al acțiunii cetățeneşti în Europa. De la Marea Baltică la Marea Mediterană, CIVIS este permanent conectată la tot ce se întâmplă în lume, la cetățenii și instituțiile ei. Alături de cele șase universități din consorțiul CIVIS participante, Universidad Autonoma de Madrid, Aix Marseille Université, Ethniko Kai Kapodistriako Panepistimio Athinon, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Sapienza Università di Roma și Eberhard Karls Universität Tübingen, în proiect sunt incluse alte două instituții de prestigiul internațional neafiliate consorțiului CIVIS, Protisvalor Mediterranee Sas și Museum für Naturkunde – Leibniz-Institut für Evolutions.
Universitatea din București va contribui semnificativ la acest proiect, colaborând îndeaproape cu alte instituții academice de prestigiu și organizații de cercetare din întreaga Europă pentru a identifica barierele, nevoile și provocările cu care se confruntă proiectele de citizen science și pentru a implementa cele mai bune practici care să depășească aceste obstacole.
De asemenea, Universitatea din București va participa activ la evaluarea impactului proiectului și la transferul rezultatelor către factorii de decizie și publicul larg.