Luna octombrie 2023 aduce comunității Universității din București seria „SKEPSIS”, un proiect care se adresează publicului larg și în care cercetători UB analizează, din punct de vedere sociologic, adevărul științific și scepticismul privind unele dintre cele mai controversate subiecte ale momentului. Seria va explora structurile profunde care influențează felurile de a privi și de a acționa, atunci când la mijloc se află sănătatea, identitatea, sau viitorul nostru.
Invitații acestei serii, menită să explice evoluția scepticismului privind subiecte de actualitate, sunt profesori, doctoranzi și cercetători din cadrul comunității academice a Universității din București.
Materialele din cadrul seriei „SKEPSIS” vor include prezentări scurte și dinamice ale unor subiecte relevante pentru societatea contemporană: vaccinare, încălzire globală, inteligență artificială și altele.
Formatul episoadelor include prezentarea temei, urmată de un dialog între moderator și invitat.
Încrederea în practicile homeopate
Primul dialog „SKEPSIS” îi are invitați pe prof. univ. dr. Cosima Rughiniș, cadru didactic la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a UB, și drd. Dragoș Obreja, doctorand al Școlii Doctorale de Sociologie a UB.
Pornind de la popularitatea pe care homeopatia a câștigat-o în rândul oamenilor din întreaga lume ca alternativă naturală la medicina tradițională, în primul episod „SKEPSIS”, prof. Cosima Rughiniș discută, împreună cu drd. Dragoș Obreja, despre aspectele care stau la baza încrederii sau neîncrederii în această practică.
Chiar dacă, în ultimele decenii, homeopatia a fost subiectul unor dezbateri aprinse, persoanele aflate în suferință aleg, uneori, să îi acorde încredere. În acest episod vom afla unde își au rădăcinile scepticismul și optimismul privind homeopatia.
De asemenea, prof. Cosima Rughiniș va explica care sunt cauzele încrederii oamenilor în practicile homeopate și care sunt caracteristicile care au transformat această practică într-un fenomen social persistent.
Primul episod „SKEPSIS” poate fi accesat aici.
Materialele video din această serie sunt realizate de Direcția Comunicare și Relații Publice a UB, iar rezultatele cercetării fac parte din proiectul „SKEPSIS – Fabricarea incertitudinilor privind vaccinarea și schimbarea climatică. Studiu comparativ al legitimării în două discursuri contra-științifice”, implementat în Universitatea din București și finanțat de Ministerul Inovației, Cercetării și Digitalizării, România, PN-III-P4-ID-PCE-2020-1589.
Materialul video cu privire la Încrederea în practicile homeopate a fost filmat la Centrul de Învățare al Universității din București.