Începând cu luna octombrie 2021, Universitatea din București lansează Doza UB de Știință, un proiect ce propune o manieră concentrată și dinamică de a comunica informații științifice într-un format atrăgător, viu și expresiv, stabilind o platformă de dialog cu publicul larg interesat de știință.
Inițiată sub egida Conferințelor UB – „Știința pe înțelesul tuturor”, lansată de Universitatea din București în luna noiembrie a anului 2018, Doza UB de Știință se adresează publicului larg și încurajează conexiunea dintre mediul academic și cel neacademic, pe baza unor subiecte actuale și de interes.
Invitații acestei serii, menită să reprezinte o modalitate sintetică și captivantă de comunicare a diverselor domenii ale științei, vor fi în principal profesori și cercetători din cadrul comunității academice a Universității din București.
Materialele din cadrul Dozei UB de Știință vor include prezentări scurte și dinamice ale unor subiecte cu relevanță pentru societatea contemporană: poluare, schimbări climatice, pandemie, educație, digitalizare și altele. Astfel, pe lângă dimensiunea fundamentală de comunicare a unor informații validate științific, Doza propune și o importantă componentă de responsabilitate socială, reconfirmând rolul și misiunea Universității din București în cadrul societății și contribuind la conștientizarea unor probleme acute ale lumii actuale și la popularizarea unor posibile soluții pentru aceste probleme.
Prima invitată a rubricii este prof. univ. dr. Cosima Rughiniș, cadru didactic la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a UB, care ne-a vorbit despre vaccinare și scepticism la români.
Pornind de la fenomenul scepticismului față de vaccinare care pare a caracteriza societatea românească și utilizând mijloace specifice sociologului, prof. Cosima Rughiniș discută atât elementele care stau la baza acestei neîncrederi, cât și posibilele soluții pentru accelerarea campaniei de vaccinare. Astfel, refuzând clasificările simpliste și reducționiste cu privire la insuccesul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din România, prof. Rughiniș arată că lipsa de motivație a românilor de a se vaccina are cauze mult mai complexe și că rezolvarea acestora presupune mai multe tipuri de abordări.
Primul episod din Doza UB de Știință poate fi accesat aici.
Cosima Rughiniș este profesoară în Departamentul de Sociologie al Facultății de Sociologie și Asistență Socială a UB și directoare a Școlii Doctorale de Sociologie a Universității din București. Domeniile ei de interes vizează: construcția socială a feminității și masculinității, construcția socială a vârstei și îmbătrânirii, decizii algoritmice, discriminare algoritmică și clasificare socială și construcția socială a cunoașterii marginale, mai ales privind corpul și imunitatea. Mai multe detalii despre Cosima Rughiniș sunt disponibile aici.