Universitatea din București, partener în organizarea conferinței internaționale “World War I and Beyond: Human Tragedies, Social Challenges, Scientific and Cultural Responses”

Universitatea din București, partener în organizarea conferinței internaționale “World War I and Beyond: Human Tragedies, Social Challenges, Scientific and Cultural Responses”

18 septembrie 2018 în Actualitate, Evenimente, Știri

Luni, 17 septembrie 2018, în sala Fortuna a Hotelului Intercontinental, a început conferința internațională „World War I and Beyond: Human Tragedies, Social Challenges, Scientific and Cultural Responses”, organizată de Humboldt Club Romania și Fundația Alexander von Humboldt din Germania în colaborare cu Universitatea din București, Fundația Fizica și Cultura la Măgurele și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor.
În deschiderea conferinței au luat cuvântul Ioana Pintilie, președinte al Humboldt Club Romania, Erno Aufderheide, secretar general al Fundației Alexander von Humboldt din Germania, ES Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei în România, Sergiu Nistor, consilier prezidențial și prof. dr. Lora Taseva, de la Academia Bulgară de Științe.
Utilizând o abordare interdisciplinară, conferința își propune, așa cum a anunțat în deschidere Ioana Pintilie, „să extindă discuțiile asupra semnificației Primului Război Mondial ca punct de turnură în istorie, cultură și știință”. Astfel, conferința își concentrează atenția asupra tuturor aspectelor umanității de dincolo de realitatea războiului, mergând de la nivelul micro al tragediilor personale la nivelul macro reprezentat de provocările sociale și de consecințele politice ale marelui război.
În continuare, ES Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei în România, a subliniat că, privind la lumea modernă de azi, „înțelegerea acestui război, catastrofă a tuturor catastrofelor din secolul XX, comportă o semnificație mult mai mare decât simpla comemorare a datei”. Totodată, ES a arătat că „răspunsul la multele politici naționaliste din lumea de azi poate fi doar o Europă unită”, capabilă „să rămână un garant pentru o abordare multiculturală în gestionarea provocărilor regionale și globale, de la imigrație, probleme de securitate, conflicte regionale până la chestiuni legate de încălzirea globală, sănătate, combaterea sărăciei și o nouă ordine politică”.
Prima prelegere din cadrul conferinței, introdusă de filosoful Mircea Flonta, a aparținut filosofului și scriitorului Andrei Pleșu care a vorbit despre „Tradițiile antieuropene ale Europei”. După ce a discutat „trei dintre liniile de front care au marcat și marchează încă portretul de familie al complicatei alcătuiri europene: diviziunea nord-sud, diviziunea est-vest, diviziunea centru-periferie”, Andrei Pleșu a conchis că forța Europei constă în însăși diversitatea ei și a exprimat necesitatea unei „Europe în continuă fermentație, o Europă care-și asumă crizele”. Mai mult, scriitorul a afirmat că: „Europa la care aderăm este Europa care a întemeiat antropologia ca disciplină a înțelegerii diferenței culturale, Europa care s-a dedicat cunoașterii gândirii sălbatice, care și-a umplut universitățile de catedre pentru studiul limbilor și civilizațiilor extraeuropene. Nicăieri nu e conceptul universalității mai acasă ca pe continentul european. A fi european înseamnă a crede în alteritatea care te îmbogățește, nu în egocentrismul care te falsifică.”
În cele trei zile în care se desfășoară, între 17 și 19 septembrie 2018, evenimentul reunește 117 participanți din Germania, Polonia, Croația, Slovacia, Belgia, Austria, Republica Moldova și SUA și bursieri Humboldt din Germania, Ungaria, Bulgaria, Austria, Serbia și România. Printre conferențiarii prezenți la eveniment se numără și prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, filosoful Mircea Flonta și istoricul austriac Oliver Jens Schmitt, prof. univ. dr. Maria Bucur, Victor Neumann, prof univ. dr. Ovidiu Bozgan și alții.
Mai multe informații și programul complet al conferinței „World War I and Beyond: Human Tragedies, Social Challenges, Scientific and Cultural Responses” sunt disponibile aici.
Foto credit: Jean Narcis Bărăscu

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.