Universitatea din București, partener în organizarea Conferinței de Studii Rome a Gypsy Lore Society

Universitatea din București, partener în organizarea Conferinței de Studii Rome a Gypsy Lore Society

04 septembrie, 2018 in Actualitate, Evenimente, Știri

În perioada 4-6 septembrie 2018, Facultatea de Istorie a Universității din București, în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din cadrul Academiei Române organizează, la inițiativa și împreună cu Gypsy Lore Society, Conferința Anuală de Studii Rome. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Națională a României (bd. Unirii, nr. 22), iar sesiunile plenare vor fi găzduite de Ministerul Culturii, în aceeași clădire.
Ediția din acest an va reuni în jur de 140 de participanți, care vor prezenta un total de 120 de comunicări științifice, organizate în secțiuni tematice cu 3 sau 4 comunicări.
Conferințele anuale ale Gypsy Lore Society reunesc cercetători din domeniul istoriei, lingvisticii, sociologiei, antropologiei, științelor politice, muzicii etc. Conferința se desfășoară în fiecare an într-un alt centru universitar și sunt cele mai importante reuniuni științifice internaționale în domeniul Studiilor Rome. Ele s-au bucurat întotdeauna de atenția presei, a mediilor academice și a celor politice, la nivel național și european.
Gypsy Lore Society (GLS) este o asociație savantă înființată în Marea Britanie în anul 1888. Din anul 1989 ea își are sediul în S.U.A. Scopul GLS este promovarea studiilor cu privire la populațiile numite Gypsy, Roma, Sinti, Travellers etc. din întreaga lume; diseminarea informațiilor de natură să contribuie la o mai bună înțelegere a acestor culturi în diferitele ei forme; și stabilirea unor contracte mai strânse între cercetătorii care studiază diferitele aspecte ale acestor culturi. Membrii GLS sunt cercetători, profesori, doctoranzi și artiști activi în domeniul menționat.
Totodată, Gypsy Lore Society publică revista Romani Studies, care apare cu acest titlu din anul 2000, în două numere pe an, continuând cele patru serii apărute până în anul 1982 sub titlul Journal of the Gypsy Lore Society.
Instituțiile academice care au găzduit conferințele anuale ale Gypsy Lore Society în ultimii ani au fost următoarele: University of Manchester, Anglia (2007); Georgetown University, Washington, DC, USA (2008); University of Helsinki, Finlanda (2009); Universida de Nova de Lisboa, Portugalia (2010); European Centre for Modern Languages, Graz, Austria (2011); Istanbul, Turcia (2012); University of Strathclyde, Glasgow, Scoția (2013); Slovak Academy of Sciences, Bratislava, Slovacia (2014); Academia de Științe a Moldovei, Chișinău, Republica Moldova (2015); Södertörn University, Stockholm, Suedia (2016); University of Cyprus, Nicosia, Cipru (2017). În anul 2019 conferința GLS va fi găzduită de University of Reykjavik, Islanda.
Mai multe informații despre Conferința GLS din București, dar și despre Gypsy Lore Society, pot fi accesate pe website-ul GLS.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.