Universitatea din București continuă să fie implicată activ în promovarea egalității de gen și a incluziunii în cercetare și inovare, alăturându-se, începând cu luna februarie 2025, consorțiului proiectului SEE-ERA: Advancing Gender Equality and Inclusiveness in Research and Innovation Across South East Europe.
Acest proiect de anvergură, desfășurat până în 2028 și finanțat prin programul HORIZON Europe, reprezintă o continuare firească a inițiativelor începute prin proiectul ATHENA, în cadrul căruia UB a fost parteneră și a implementat primul ciclu al Planului de Egalitate de Gen.
Proiectul este finanțat prin programul HORIZON Europe (Reforming and enhancing the European R&I System) și vine în continuarea proiectului ATHENA, în cadrul căreia UB a fost, de asemenea, parteneră, și care se încheie anul acesta. Prin proiectul ATHENA, Universitatea din București a implementat primul ciclu al Planului de Egalitate de Gen.
În acest sens, Universitatea din București va primi sprijin prin proiectul SEE-ERA pentru implementarea eficientă a următorului ciclu PEG-UB (2025-2028), aprobat de Senatul UB în data de 5 februarie 2025.
Proiectul reunește zece parteneri din șase țări europene – Albania, Croația, Danemarca, Grecia, România și Marea Britanie – aducând împreună instituții de cercetare și finanțatori cu expertiză multidisciplinară în domenii complementare.
Universitatea din București este implicată alături de alte patru instituții de învățământ superior: Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie, Universitatea din Creta din Grecia, Universitatea din Aarhus din Danemarca și Universitatea din Tirana din Albania, dar și de Facultatea de Inginerie Electrică și Calcul a Universității din Zagreb.
Totodată, trei instituții de finanțare a cercetării sunt partenere în proiect: UEFISCDI din România, ViLabs și Fundația Elenă pentru Politică Europeană și Externă (ELIAMEP), alături de Fundația Elenă pentru Cercetare și Inovare.
SEE-ERA își propune să elimine barierele sistemice și să contribuie la crearea unor ecosisteme de inovare puternice și incluzive, susținând egalitatea de gen în cercetare și inovare nu doar în prezent, ci și pentru viitor.
Proiectul pune accent pe transformarea profundă a Planurilor de Egalitate de Gen, consolidând capacitățile organizațiilor partenere prin programe de mentorat, formare personalizată și promovarea unor politici sustenabile de incluziune.
SEE-ERA promovează Planurile intersecționale, inovația incluzivă și ecosistemele de cercetare și inovare mai puternice, abordând integrarea genului în cercetare și în dezvoltarea carierei. Prin implicarea partenerilor nord-europeni, proiectul încurajează învățarea reciprocă și incluziunea eficientă și durabilă printr-o abordare holistică, inclusiv consolidarea capacităților, co-proiectarea și evaluarea continuă.
Proiectul SEE-ERA conduce la schimbarea structurală prin transformarea planurilor de egalitate între femei și bărbați (GEP) în cinci organizații de cercetare (RPO) și două organizații de finanțare a cercetării (RFO) din Grecia, Albania, Croația și România. Scopul este de a îmbunătăți capacitățile de gen prin programe de mentorat și formare personalizate, încurajând egalitatea de gen (GE) incluzivă în cercetare și inovare. SEE-ERA promovează GEP-urile intersecționale, inovația incluzivă și ecosistemele de cercetare și inovare mai puternice, abordând integrarea genului în cercetare și dezvoltarea carierei. Prin implicarea partenerilor nord-europeni, proiectul încurajează învățarea reciprocă și incluziunea eficientă și durabilă printr-o abordare holistică, inclusiv consolidarea capacităților, co-proiectarea și evaluarea continuă.
Prin participarea la SEE-ERA, Universitatea din București își reafirmă angajamentul pentru excelență, diversitate și echitate în mediul academic, contribuind activ la dezvoltarea unei comunități științifice incluzive și echilibrate fără a exista discrimări din cauza genului.