Vineri, 2 august 2024, studenți ai Universității din București au participat la ceremonia organizată de Comitetul Olimpic și Sportiv Român cu prilejul revenirii în țară a lui David Popovici, pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București. Studenții au fost însoțiți de prof. univ. dr. Magdalena Iordache-Platis, prorector pentru Studenți, managementul calității, sustenabilitate și responsabilitate socială al UB.
Cu această ocazie, reprezentanții Universității din București l-au felicitat atât pe David Popovici, cât și pe Adrian Rădulescu, antrenorul acestuia, pentru rezultatele extraordinare pe care le-au obținut la ediția din 2024 a Jocurilor Olimpice de la Paris și pentru că au adus acasă, în România, aurul olimpic.
De altfel, Universitatea din București a susținut constant, prin mesaje publicate atât pe site-ul www.unibuc.ro, cât și pe rețelele sociale ale instituției, participarea „băiatului obișnuit care înoată repede” la competițiile naționale și internaționale.
Multiplu campion mondial la înot, David Popovici a ales Facultatea de Psihologie și Științele Educației în sesiunea de admitere iulie 2023 și face parte din prima generație de bursieri de performanță ai UB. Desemnat Cel mai bun înotător al anului 2022 de către revista „Swimming World Magazine”, cea mai prestigioasă publicație din lume dedicată natației, David Popovici a reușit, pe parcursul carierei, să obțină numeroase rezultate remarcabile.
Dintre acestea, amintim cele două medalii de aur de la Campionatele Mondial de Natație de la Budapesta (2022) – 100 și, respectiv, 200 de metri liber, medalia de argint la Campionatele Mondiale de Natație de la Melbourne (2022) – 200 de metri liber, dar și medaliile de aur obținute în 2022 la Campionatele Europene de Natație de la Roma – 100 și, respectiv, 200 de metri liber și în 2021 Campionatele Europene de Natație de la Kazan – 200 de metri liber.
Universitatea din București a depus spre finanțare, la Compania Națională de Investiții (CNI), proiectul pentru construcția unui bazin semiolimpic de înot
Tot vineri, 2 august 2024, în ziua în care s-a întors în țară David Popovici de la Paris, Universitatea din București a depus spre finanțare, la Compania Națională de Investiții (CNI) proiectul pentru construcția unui bazin semiolimpic de înot. Complexul sportiv urmează să fie construit pe Splaiul Independenței, în proximitatea Campusului studențesc „Grozăvești”, pe un teren de peste 5.500 mp.
„În numele întregii comunități a Universității din București, te felicit pentru performanța extraordinară de la Jocurile Olimpice 2024! Fiindcă vrem să te antrenezi în condiții ideale și acasă, în România, vom construi un bazin de înot special pentru tine. Suntem mândri de tine și norocoși să te avem în comunitatea noastră academică!”, a transmis Rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda.
De asemenea, profesorul Marian Preda l-a felicitat și pe antrenorul lui David Popovici: „Vă mulțumim pentru contribuția esențială pe care ați avut-o la obținerea performanțelor excepționale de la Jocurile Olimpice 2024, împreună cu David Popovici! Suntem mândri să avem alături oameni care fac cunoscută în lume povestea sportului românesc.”
Universitatea din București, universitatea campionilor: 392 de campioni sportivi, olimpici internaționali și naționali înscriși în sesiunea iulie 2024
Amintim că în sesiunea de admitere iulie 2024, 376 de elevi olimpici naționali au ales Universitatea din București pentru continuarea studiilor și formarea lor academică. Dintre aceștia, 212 au ales Facultatea de Matematică și Informatică, 75 au optat pentru Facultatea de Geografie, 24 au ales Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar alți 21 de olimpici au optat pentru Facultatea de Fizică. De asemenea, Facultatea de Drept a fost opțiunea a 19 olimpici, iar Facultatea de Chimie a fost aleasă de 14 olimpici. Nu în ultimul rând, 3 olimpici au ales Facultatea de Litere, câte 2 olimpici au optat pentru Facultatea de Istorie, pentru Facultatea de Psihologie și Științele Educației și pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, iar la Facultatea de Biologie și la Facultatea de Teologie Baptistă va studia, din toamnă, câte un olimpic.
Acestora li se adaugă 16 campioni sportivi și olimpici internaționali care s-au înscris pentru unul dintre locurile speciale dedicate bursierilor de performanță în programul lansat de Universitatea din București începând cu anul universitar 2023 – 2024. Astfel, ei fac parte din a doua generație de bursieri de performanță ai UB și vor primi burse în valoare de 1.500 de lei (medalie de aur / locul I), 1.250 de lei (medalie de argint / locul II) și, respectiv, 1.000 de lei (medalie de bronz / locul III), precum și posibilitatea de a ocupa un loc finanțat prin granturi de studii, beneficiind de statut de loc special.