Universitatea din București, prin Facultatea de Administrație și Afaceri, a fost prezentă în programul “SHADOW – An exploration of the nature of informal economies and shadow pratices in the former USSR region”, din cadrul Horizon 2020.
În cadrul acestui program, Anastasia Cosma, studentă în anul I la Masterul de Economie Comportamentală, a pornit, timp de o lună, într-o călătorie științifică în cadrul Centrului de Științe Sociale din Tbilisi (Georgia) pentru a înțelege valențele pozitive și negative ale informalității în societate, dar și însemnătatea acestora asupra sistemul economic. Experiența s-a dovedit cu atât mai utilă cu cât România și Georgia împărtășesc trecutul comunist, ceea ce explică apariția unor similitudini între cele două sisteme economice.
În mod concret, în cadrul proiectului a fost analizată una dintre practicile informale ale sistemului de sănătate, automedicația, o deprindere care vizează metodele de autodiagnosticare și tratare a unei probleme medicale. Efectul de automedicație se reflectă sub forma unui comportament ce exploatează contradicțiile gândirii economice standard, în care ni se oferă libera șansă de a accesa resursele sistemului medical.
Proiectul “SHADOW – An exploration of the nature of informal economies and shadow practices in the former USSR region” (proiect nr. 778188, finanțat de către Uniunea Europeană prin linia Marie Curie Research and Innovation Staff Exchange), coordonat de către Dublin City University, este implementat de către Universitatea din București în perioada 2018-2021.
Horizon 2020 este cel mai amplu program de cercetare și inovare derulat de UE. Acesta și-a propus să obțină o serie de inovații capitale, descoperiri și premiere mondiale, aducând ideile importante din laboratoare pe piață. Programul este deschis participării cercetătorilor din întreaga lume.