Duminică, 20 martie 2022, Universitatea din București și-a desemnat reprezentanții care vor participa la Turneul Campionilor “Games of Science”, care va avea loc în luna iunie la București. Este vorba despre Gabriela Prundaru (locul I) și Dana Manolache (locul II).
În prezentarea sa, Dana a povestit audienței în 15, 30, 60, 120 și 180 de secunde cum poate fi utilizată realitatea virtuală în industria cinematografiei, realizând o comparație între spectatorul „tradițional”, care în momentul vizionării unui film se identifică cu unul dintre personaje, și spectatorul „VR”, care poate interacționa direct cu acțiunea, personajele și decorurile filmului. În continuare, Dana a prezentat avantajele tehnologiei VR, care poate fi utilizată atât în jurnalism, medicină, muzee, detaliind modul în care realitatea virtuală ne poate ajuta să ajungem în locuri în care nu ne-am fi gândit că vom putea ajunge, descoperind povești, emoții și oameni noi.
Prezentarea Gabrielei a adus în centrul atenției, tot în 15, 30, 60, 120 și 180 de secunde, epigenetica pe înțelesul tuturor: Diana a realizat o paralelă între ADN, prezentat ca o carte de bucate, și celule, care decid rețeta care va fi pregătită. Astfel, ca o definiție simplificată, epigenetica este știința care se ocupă de studiul mecanismelor biologice care pot porni și stopa expresia genelor: epigenetica este peste tot, este reversibilă, ne controlează genele și ne face unici.
Turnirul “Games of Science”, carusel de emoții pentru participanți
Formatul original de training și concurs Games of Science vine în sprijinul tinerilor cercetători care-și doresc să își depășească propriile limite în comunicarea științifică și vor ca discursul lor să fie unul convingător, concis, spus pe o tonalitate ce nu permite emoțiilor să iasă la iveală, dar și adaptabil oricărui public țintă este adresat.
Astfel, în cursul zilei de sâmbătă, 19 martie 2022, în cadrul sesiunii de training, studenții si studentele au participat la un workshop interactiv, ale cărui teme au vizat dezvoltarea abilităților de comunicator în știință, incluzând: gestionarea emoțiilor, adaptabilitate și versatilitate în livrarea unui discurs public, alegerea unor mesaje-cheie pentru publicul țintă, structurarea unei comunicări publice sau exersarea în condiții realiste a competențelor de pregătire și livrare a unei comunicări publice scurte si foarte scurte.
Următoarea zi, ziua turnirului “Games of Science”, a reprezentat momentul în care participanții au fost provocați să pună în practică tips&tricks-urile din ziua precedentă. Astfel, aceștia au avut de prezentat un subiect științific, fără suport PowerPoint, pe durate de la 15 secunde la 3 minute. În prima rundă de concurs, studenții și studentele au avut la dispoziție doar 15 secunde pentru prezentările pregătite. În fiecare rundă în care s-au calificat mai departe, aceștia au avut de prezentat același subiect, dar pe durată mai lungă: runda 1 – 15 secunde, runda 2 – 30 de secunde, runda 3 – 1 minut, runda 4 – 2 minute și runda 5 (finală) – 3 minute.
În deschiderea turnirului au luat cuvântul prof. univ. dr. Magdalena Iordache Platis, prorector pentru Managementul calității, Responsabilitate socială și Relația cu partenerii sociali în cadrul Universității din București, Andrew Glass, directorul British Council România, și Bogdan-Michael Mărgineanu, Președinte și co-fondator al Asociației Biomentorhub.
Juriul turnirului Universității din București a fost format din Andra Fiscuteanu, jurnalist de știință tehnologie, Dani Petrache, inginer software la Thales Alenia Space și popularizator al științei pe canalul ei de Youtube și Vasile Decu, jurnalist de știință, traducător și blogger la Biblioteca Exploratorilor.
După fiecare rundă, juriul a desemnat persoana care intră în runda următoare. În ultima rundă s-au întrecut cei mai buni doi concurenți pentru desemnarea campionului turnirului Universității din București.
Despre “Games of Science”
Parte a proiectului „Știința pentru toți” din cadrul programului CIVIS Open Lab UB, desfășurat în perioada martie – aprilie 2022, concursul Games of Science este organizat de British Council România și Asociația BioMentorHub, în parteneriat cu Universitatea din București și cu alte universități din țară.
Competiția se axează pe dezvoltarea aptitudinii studenților și cercetătorilor pentru a deveni cei mai bun prezentatori ai unui subiect științific și își propune să ducă mai departe competiția FameLab România realizată în anii precedenți de British Council.
Programul sesiunilor de training și mai multe detalii cu privire la concurs pot fi accesate aici, dar și în știrea disponibilă aici.