Universitatea din București și comunitatea locală readuc la viață locuri cu povești din Geoparcul Țara Hațegului

Universitatea din București și comunitatea locală readuc la viață locuri cu povești din Geoparcul Țara Hațegului

02 iulie, 2019 in Actualitate, Știri

În această perioadă, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului din cadrul Universității din București, împreună cu partenerii locali, aduc în atenția publicului poveștile locurilor și ale oamenilor. Proiectul cultural, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), se desfășoară pe Valea Dinozaurilor.

„Locuri cu povești pe Valea Dinozaurilor, în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului” își propune să descopere istoriile locurilor din comuna Sântămăria Orlea și să le ofere tuturor celor dornici să le afle. Proiectul se bazează pe o cercetare științifică realizată de două cercetătoare de la Universitatea din București. Ele au început deja realizarea unei serii de interviuri cu localnici în măsură să ofere detalii despre istorii ale locurilor, legende locale, povești personale de viață, meșteșuguri, obiecte de uz casnic de odinioară, vechi rețete specifice gastronomiei locale etc. Aceste istorii locale vor sta la baza unui program de formare care îi vizează atât pe localnicii dispuși să interacționeze cu turiștii și să le prezinte poveștile lor, numiți „povestași”, cât și pe tineri interesați să devină promotori culturali locali – ghizi pentru turiștii care vizitează Geoparcul și comuna Sântămăria Orlea. În acest fel, proiectul asigură un dialog între generații menit să salveze de la uitare poveștile vieții de odinioară.

Locurile, oamenii și poveștile lor vor figura pe o hartă interactivă, accesibilă online, și vor fi menținute în atenția publicului printr-un scurtmetraj, dar și prin intermediul pliantelor și broșurilor realizate în acest scop. De asemenea, cu sprijinul primăriei Sântămăria Orlea va fi amenajată Clasa cu povești, în cadrul Școlii de Dinozauri și Meserii din localitatea Sânpetru. Sala va avea rolul de a găzdui cursuri de formare, workshop-uri, ateliere și evenimente locale.

„Ne dorim ca, prin identificarea de Locuri cu povești pe Valea Dinozaurilor din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, să conservăm elementele de patrimoniu imaterial – memoria comunității. Datele obținute nu rămân doar la stadiul de arhivă, ci sunt aduse în atenția localnicilor și a publicului larg prin interacțiunea directă cu membrii comunității”, apreciază Alexandru Andrășanu, managerul proiectului.

Proiectul se derulează în cadrul unui parteneriat între Universitatea din București, comuna Sântămăria Orlea, Asociația Femeilor din Sîntamaria Orlea și Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în aria tematică Patrimoniu cultural imaterial.

Valea Dinozaurilor din comuna Sântămăria Orlea este unul dintre locurile emblematice de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului. Aici au fost descoperite primele fosile de dinozauri pitici, cu caracteristici unice în lume. Totodată, comunitatea locală este reprezentativă pentru modul de conviețuire multietnică, adusă în atenția publicului larg în anul 2006, în cadrul proiectului „Sântămăria Orlea – Autoportret”.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.