Universitatea din București și Facultatea de Geografie, reprezentate la simpozionul ESA Living Planet 2019

Universitatea din București și Facultatea de Geografie, reprezentate la simpozionul ESA Living Planet 2019

21 mai, 2019 in Actualitate, International, Știri

În perioada 13-17 mai 2019 a avut loc cea de a șasea ediție a uneia dintre cele mai mari întâlniri științifice și de promovare tehnologică din domeniile teledetecției și observării Pământului, la palatul congreselor din Milano, Italia.

Organizat de către ESA (Agenția Spațială Europeană) în colaborare cu Agenția Spațială Italiană, Comisia Europeană și Primăria metropolei Milano, împreună cu sponsori de top din domeniile tehnologiilor aerospațiale și geomatice, evenimentul a reunit circa 3.000 de participanți din toate statele europene dar și din numeroase alte țări cum ar fi SUA, Canada, Australia, Africa de Sud, China, Japonia etc.

Universitatea din București a fost reprezentată la eveniment prin participarea unui colectiv de la Facultatea de Geografie, prof. univ. dr. Bogdan Mihai, lect. univ. dr. Ionuț Șandric și asist. univ. dr. Marina Vîrghileanu, care au prezentat comunicarea-poster cu tema ,,Clasificarea automata a livezilor pe baza seriilor de timp de imagini satelitare folosind algoritmi ML (Machine Learning) cu aplicații la regiunile subcarpatice”.

În cadrul simpozionului au participat și doctoranzi, precum și absolvenți ai masterelor cu specializările Sisteme Informaționale Geografice și Geomorfologie și cartografie, de la  Facultatea de Geografie a Universității din București, care au reprezentat în calitate de angajați și colaboratori, companii din domeniul observării Pământului dar și Agenția Spațială Română – ROSA, au prezentat comunicări sub forma posterelor și au asigurat periodic personalul unui stand în cadrul expoziției, la solicitarea ESA, unde au desfășurat inclusiv activitate de sondare a utilizatorilor și promovare interactivă a produselor și serviciilor din cadrul programului de observarea Pământului ESA Copernicus.

Prin numărul de participanți, prin diversitatea lucrărilor prezentate și calitatea acestora, Simpozionul a reprezentat, după afirmațiile organizatorilor, cea mai mare întâlnire din domeniul observării Pământului organizată de ESA în ultimul deceniu.

Tematica științifică a arătat o interdisciplinaritate evidentă a domeniului observării Pământului, în contextul creșterii excepționale a numărului de sateliți cu senzori de teledetecție specializați pe componente ale mediului terestru și mai ales a volumului imens de date acumulate în timp scurt și în mare parte liber accesibile la nivelul comunității cercetătorilor dar și utilizatorilor din sferele sociale și economice. Dintre temele reprezentative amintim aplicațiile teledetecției în oceanografie, geologie, geodezie, schimbările climatice și topirea ghețarilor, hazarde naturale, vegetația și acoperirea/utilizarea terenurilor, calitatea mediului terestru, dezvoltarea de metode, algoritmi și produse în analiza datelor de la sateliți etc. O componentă importantă a fost dedicată programelor și proiectelor ESA, cum este Copernicus, care se derulează din anul 2014 după lansarea sateliților Sentinel cu senzori complementari și la care a contribuit și România în calitate de membru cu drepturi depline din anul 2011. Programul simpozionului poate fi consultat aici.

Pe lângă partea științifică ce a cuprins sesiuni ample cu prezentări orale dar și de postere, simpozionul a reunit, în cadrul unei expoziții speciale, realizată într-un spațiu generos, standuri ale celor mai importante instituții și companii cu activități în domeniul teledetecției, observării Pământului, tehnologiei aerospațiale și geomaticii, precum și o serie de mese rotunde integrate cu prezentarea de proiecte, rezultate și produse specifice domeniului.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.