În peisajul post- Brexit, demersul deschide calea unor noi colaborări academice și științifice cu o universitate aflată în Regatul Unit, una dintre cele mai reputate instituții academice în plan global
În decembrie 2020, Comisia Europeană a aprobat cererea de integrare a Universității din Glasgow în alianța universităților CIVIS, ca partener asociat. Profilul excelent și complementar al Universității din Glasgow deschide posibilități remarcabile pentru CIVIS în dezvoltarea acțiunilor cheie în inovare, educație, cercetare și implicare civică în Europa și în regiunea MEA.
Odată cu integrarea Universității din Glasgow, ca partener asociat, CIVIS este acum o comunitate universitară de aproximativ 450.000 de studenți, 65.000 de membri la nivel de personal (incluzând peste 30.000 de cadre universitare și cercetători) a căror expertiză, cunoștințe și valori comune nu numai că vor consolida rolul CIVIS în conturarea viitorului învățământului superior, dar vor aborda provocările societale esențiale și practice.
Profesorul Marian Preda, Rectorul Universității din București și Președintele Consiliului Director al CIVIS, a declarat: „Cele opt universități pioniere ale CIVIS, una dintre primele Universități Europene, sunt bucuroase să primească Universitatea din Glasgow ca partener asociat. Valoarea acestei instituții, venită din bogăția științifică, talentul, experiența și notorietatea Universității din Glasgow, va consolida în mod semnificativ alianța într-un moment în care CIVIS dezvoltă o serie de inițiative revoluționare în educație, cercetare, inovare și ceea ce noi numim legătura cu societatea”.
Universitatea din Glasgow este o instituție de învățământ superior de renume mondial, clasată în prezent în top 100 cele mai bune universități din lume (THE și QS World University Rankings) și membră a prestigiosului grup Russell. A fost Universitatea anului 2020 din Marea Britanie conform Times Higher Education. În topul cercetării, educației și inovării de vârf, Universitatea din Glasgow se bucură, de asemenea, de o tradiție îndelungată în angajamentul față de societate, care va contribui la efortul comun al CIVIS de a asigura și susține o identitate civică în comunitățile noastre și în toate activitățile noastre.
În timp ce integrarea Universității din Glasgow întărește clasamentele și echipele CIVIS, aceasta deschide, de asemenea, o arie de posibilități neexplorate până acum.
Profesorul Anton Muscatelli, Președinte și Vice-cancelar al Universității din Glasgow, a declarat: „La fel ca alianța CIVIS, Universitatea din Glasgow este o universitate civică orientată spre colaborare, cu rădăcinile în comunitatea noastră locală, dar cu ambiții și impact globale”.
Rachel Sandison, Vicepreședinte Relații Externe la Universitatea din Glasgow, a declarat: „A face parte din alianța CIVIS înseamnă a ne dezvolta colaborările și parteneriatele internaționale în Europa, oferind multe oportunități atât angajaților, cât și studenților”.
Integrarea unei universități scoțiene într-o alianță europeană (cu parteneri din Belgia, Franța, Germania, Grecia, Italia, România, Spania și Suedia), în acest moment special din istoria europeană este, prin ea însăși, cu totul semnificativă.
Rachel Sandison, Vicepreședinte Relații Externe la Universitatea din Glasgow, a declarat: „În acest peisaj post-Brexit, Universitatea din Glasgow continuă să se considere o instituție europeană, cu multe de oferit și cu multe beneficii de obținut din colaborarea cu parteneri din Europa”.
Profesorul Anton Muscatelli, Președinte și Vice-cancelar al Universității din Glasgow, a declarat: „Suntem o instituție care a fost întotdeauna și va rămâne întotdeauna, cu mândrie, europeană. Sărbătorim perspectivele noastre internaționale în timp ce ne angajăm în transformarea socială și angajamentul civic la nivel local”.
Despre CIVIS
Selectată de Comisia Europeană ca una dintre primele 17 universități europene pilot, CIVIS este o universitate civică europeană formată din alianța a nouă instituții de învățământ superior de top din Europa. CIVIS își propune să creeze un spațiu european unic pentru predare, cercetare, schimburi culturale și acțiuni cetățenești inovatoare și responsabile în Europa și Africa.
Universitățile membre CIVIS sunt Aix-Marseille Université (Franța), Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (Grecia), Universitatea din București (România), Université Libre de Bruxelles (Belgia), Universidad Autónoma de Madrid (Spania), Sapienza – Università di Roma (Italia), Universitatea din Stockholm (Suedia) și Universitatea Eberhard Karls Tubingen (Germania). Universitatea parteneră asociată CIVIS: Universitatea din Glasgow (Regatul Unit).
Mai multe informații despre CIVIS pot fi accesate pe site-ul oficial, www.civis.eu. Departamentul de presă CIVIS poate fi contactat la adresa de mail contact@civis.eu, iar departamentul de presă al Universității din Glasgow la adresa de mail media@glasgow.ac.uk.