Personalul din comunitățile universitare, inclus în etapa a doua de vaccinare
Personalul din comunitățile universitare din țară – deci și din cadrul Universității din București – este inclus în etapa a doua de vaccinare anti-COVID-19.
Rațiunea care stă la baza acestei decizii este legată de dorința de a permite, cât mai repede cu putință, întoarcerea studenților și a profesorilor în sălile de curs și laboratoare, odată ce situația pandemică o va permite. Iar vaccinarea este un proces cheie în tot acest demers.
Astfel, Universitatea din București a transmis către Ministerul Educației încă de joi, 14 ianuarie2021, datele statistice cu privire la disponibilitatea de vaccinare a angajaților săi, personal didactic și de cercetare, didactic auxiliar și nedidactic, colectate din facultăți, din structurile de cercetare și din departamentele administrative.
În paralel, au fost elaborate liste nominale, necesare înscrierii în plaftorma #ROVACCINARE. În tot acest proces am luat toate măsurile necesare pentru protecția datelor și a informațiilor cu caracter personal care sunt gestionate.
Programarea pentru vaccinare, un efort colectiv și continuu
Prima condiție pentru a transmite datele referitoare la angajați, crearea unui cont instituțional pentru Universitatea din București, a fost deja îndeplinită.
În acest moment, o echipă de la Direcția Resurse Umane lucrează la verificarea, completarea, agregarea și încărcarea listelor în platformă, astfel încât să fie asigurată atât corectitudinea, dar și transmiterea tuturor datelor necesare. Efortul va fi unul continuu în această perioadă, inclusiv în zilele de weekend.
Așa cum a fost decis procesul de către autorități, instituția angajatoare este cea care introduce în platforma destinată lista cu propriii angajați, ca prim pas pentru programare.
Ulterior, pe baza datelor transmise – nume, prenume, CNP, email și telefon –, fiecare membru al comunității universitare va primi un cod unic de înregistrare prin SMS, cu ajutorul căruia va putea accesa platforma pentru programare la vaccinarea anti-COVID-19.
Cu alte cuvinte, odată datele introduse în sistem, fiecare va putea să își facă programarea pentru vaccinare, urmând pașii ceruți de platforma online.
Este important de menționat în context că, având în vedere numărul mare de persoane care sunt incluse în etapa a doua de vaccinare, este foarte probabil ca în perioada imediat următoare să nu fie disponibile intervale libere pentru programarea individuală, dinamica situației depinzând de numărul de doze si de centre de vaccinare disponibile.
Universitatea din București, în dialog constant cu autoritățile competente
Universitatea din București întreprinde toate demersurile necesare pentru a asigura, pentru toți membrii comunității universitare care și-au dat acordul, accesul neîngrădit și cât mai rapid la vaccinare.
De asemenea, UB este în dialog constant cu autoritățile competente și va întreprinde toate demersurile care se cer pentru a asigura o programare rapidă a celor care au comunicat disponibilitatea de vaccinare, astfel încât întregul proces să se desfășoare în siguranță și cu maximă eficiență.
Din dorința de a veni în sprijinul comunității universitare, Universitatea din București pune la dispoziția angajaților săi, personal didactic și de cercetare, didactic auxiliar și nedidactic, adresa de e-mail vaccinare.anticovid@unibuc.ro.
Pentru că este important ca membrii comunității universitare să aibă acces la informații corecte și clare, aceștia pot transmite la adresa vaccinare.anticovid@unibuc.ro toate întrebările sau nelămuririle pe care le au. În situația în care Universitatea din București nu are competența necesară pentru furnizarea unor detalii, mesajele vor fi redirecționate către instituțiile competente.
Reușita acestei campanii de vaccinare, singura care poate oferi posibilitatea de a reveni la dinamica vieții sociale și profesionale cunoscute înainte de pandemia COVID-19, stă în buna organizare atât din partea autorităților, cât și a celei interne. În cadrul UB, au fost mobilizate toate resursele necesare pentru a asigura eficiența procesului.
Pe de altă parte, având în vedere atât faptul că, în acest moment, numărul de doze de vaccin este limitat, dar și faptul că sunt categorii de persoane cu o vulnerabilitate mai crescută în fața acestui virus, Universitatea din București face un apel la solidaritate și echitate din partea comunității universitare, acestea fiind două principii care trebuie respectate și acum pentru a reuși atingerea imunitatății colective împotriva COVID-19.
Despre organizarea campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 în România puteți citi mai multe informații atât pe site-ul Universității din București, cât și pe platforma națională de informare #ROVACCINARE – www.vaccinare-covid.gov.ro, locul în care sunt centralizare toate resursele puse la dispoziția românilor de către autorități.