Victor Matveev, director general al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare Dubna, Doctor Honoris Causa al Universității din București

Victor Matveev, director general al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare Dubna, Doctor Honoris Causa al Universității din București


În cadrul unei ceremonii care va avea loc marți, 20 noiembrie 2018, academicianul Victor Matveev, director general al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare Dubna, Rusia, va fi onorat cu distincția de Doctor Honoris Causa, oferită de Universitatea din București pentru activitatea remarcabilă în domeniul Fizicii particulelor elementare, a Fizicii energiilor înalte și a Teoriei cuantice a câmpului.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 15:00, în sala ,,Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept (Bvd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).
Importanța contribuției științifice a acad. Victor A. Matveev la Fizica hadronilor și la Modelul Standard al interacțiilor particulelor elementare este legată de cercetările experimentale realizate la Tevatron (Fermilab, SUA) și la Large Hadron Collider (CERN, Elveția). De asemenea, el este președintele consiliului de conducere al Colaborării „Rusia și statele membre Dubna” în experimentul Compact Muon Solenoid de la CERN.
Acad. Victor A. Matveev a contribuit semnificativ la crearea și dezvoltarea unor importante infrastructuri de cercetare la Institutul de Cercetări Nucleare al Academiei Ruse de Științe, precum acceleratorul de mare intensitate și complexul experimental al fabricii de mezoni de la Moscova, observatorul de neutrini de la Baksan sau telescopul de mare adâncime de neutrini din lacul Baikal. Totodată, sub conducerea acad. Victor A. Matveev au fost create facilități experimentale unice în lume, cum este sursa pulsată de neutroni, pusă în funcțiune cu succes în 1978.
Ca director al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare, acad. Victor A. Matveev a depus eforturi uriașe pentru a realiza mega-proiectul de cercetare științifică de la IUCN – Nuclotronul bazat pe collider-ul de ioni – capabil să identifice procese rare, fundamentale, produse în condiții extreme, la dimensiuni foarte mici, care ne permit să înțelegem originea Universului. Prin întreaga sa activitate, acad. Victor Matveev a reușit să transforme IUCN într-un centru științific internațional deschis unei largi cooperări cu alte centre naționale și internaționale, precum și dezvoltării unei noi generații de fizicieni și specialiști.
Activitatea științifică a acad. Victor A. Matveev este evidențiată și de numărul substanțial de articole publicate în numeroase reviste prestigioase de Fizică. Până în acest moment, acad. Victor A. Matveev a publicat peste 400 lucrări științifice în reviste cotate ISI, având mii de citări.
Acad. Victor A. Matveev a fost ales membru de onoare al unor academii naționale de științe și în diferite asociații internaționale ale fizicienilor, fiind recompensat cu titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor universități.
Prin acordarea acestui titlu, Universitatea din București subliniază și rolul major al colaborării academice și științifice dintre laboratoarele de la IUCN Dubna și Facultatea de Fizică a UB în cei 60 de ani de existență a institutului și reamintește că unul dintre membrii fondatori ai IUCN Dubna a fost Catedra de Structura Materiei a Facultății de Fizică a UB, prin marea personalitate a acad. prof. univ. dr. Horia Hulubei, șeful catedrei la momentul respectiv.
„Întreaga activitate științifică și administrativă a acad. Victor A. Matveev este caracterizată de o mare și profundă creativitate, de intuiție științifică permanent concentrată pe concepte fundamentale, simple, dar esențiale pentru înțelegerea fenomenelor și proceselor fizice. Contribuția sa fundamentală și profundă la dezvoltarea Fizicii particulelor elementare și a Fizicii energiilor înalte este legată de combinația unică dintre adânca înțelegere teoretică și remarcabila intuiție cu abilitățile experimentale”, se arată în laudatio pentru academicianul Victor Matveev.
Broșura ceremoniei de acordare a distincției Doctor Honoris Causa academicianului Victor Matveev poate fi consultată aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.