Vineri, 11 decembrie 2020, începând cu ora 11 (ora României), CIVIS Open Lab de la Madrid va găzdui un webinar despre service-learning. Evenimentul, gratuit și deschis tuturor partenerilor CIVIS, va viza metodologia și principiile de bază necesare pentru a concepe și implementa activități de service-learning atât în cadrul proiectelor realizate de Open Lab-uri, cât și în cadrul altor programe educaționale.
Dacă în prima jumătate a secolului XX universitățile s-au caracterizat prin abordări mai degrabă economice decât civice, în această primă parte a secolului XXI devine din ce în ce mai necesar să conferim întâietate unei alte misiuni asumate de universități, și anume responsabilitatea lor socială. Astfel, universitățile pot și trebuie să pregătească noile generații de profesioniști cu ajutorul unor practici experimentale de învățare menite să contribuie la dezvoltarea implicării sociale și să răspundă atât problemelor comunității, cât și scopurilor acestora de dezvoltare sustenabilă.
Service-learning (învățarea prin servicii aduse comunității) este o metodă experimentală de educație, prin care studenții participă la activități care se adresează unor nevoi umane, sociale și de mediu din perspectiva justiției sociale, integrând serviciile aduse comunității cu elemente din curriculum pentru a extinde procesul de învățare la toate nivelurile de studiu, dar și pentru a educa responsabilitatea civică și a întări comunitățile prin acțiune și reflecție critică.
Această metodologie de predare permite conectarea studenților și a universităților cu societatea pentru a menține și a dezvolta democrația și nivelurile optime de capital social în cadrul contextului european. Service-learning este o abordare esențială pentru integrarea unei culturi în spiritul educației politice și civice atât în rândul studenților, cât și în cadrul instituțiilor de învățământ superior, în general. Există numeroase dovezi de ordin științific care arată că această practică determină beneficii semnificative atât pentru studenți, facultăți, universități, per total, cât și pentru comunitate.
Webinarul, găzduit de CIVIS Open Lab din Madrid, își propune să prezinte bazele conceptuale ale acestei metodologii de învățare, dar și elementele concrete și esențiale de care universitățile și părțile interesate au nevoie pentru a crea și a implementa activități de service-learning. Totodată, evenimentul își propune atât să faciliteze dezvoltarea unor astfel de proiecte în cadrul CIVIS Open Lab, cât și să contribuie la crearea unor noi programe educaționale în cadrul alianței CIVIS.
Mai multe detalii, precum și programul complet al evenimentului sunt disponibile aici.
Persoanele interesate sunt rugate să se înscrie aici până joi, 10 decembrie 2020, urmând să primească un link cu instrucțiuni pentru a se alătura evenimentului online.