În perioada 9-10 iunie2022, s-a desfășurat workshop-ul internațional “Diasporas, migration et infrastructures de l’interactionnisme symbolique”. Desfășurat sub egida CIVIS la Casablanca, evenimentul a fost organizat de Universite Hassan II de Casablanca în parteneriat cu Universitatea din București, prin Institutul de Studii Africane și Facultatea de Științe Politice.
Așa cum arată organizatorii întâlnirii, conceptualizarea identității este o sarcină extrem de dificilă care implică, pe de o parte, o mare diversitate și, pe de altă parte, un flux continuu și un proces dialectic care include o varietate de aspecte – istorie, cunoaștere, cultură, economie, discurs, politică și politici etc. Această simplă enumerare este suficientă pentru a arăta necesitatea asumării unei perspective transdisciplinare. Ca atare, workshop-ul a vizat două direcții principale de aprofundare a cercetării în domeniu, și anume subiectul extrem de relevant al migrației și al agregării diasporei/diasporelor pe axa europeano-africană, în strânsă legătură cu reproducerea discursurilor privind patrimoniul cultural și identitatea în contextul practicilor tranzacționale.
Evenimentul a inclus două sesiuni. Prima, intitulată Heritage, patrimoine et digitalization, a fost moderată de conf. univ. dr. Simona Corlan-Ioan, de la Universitatea din București, și a inclus o serie de lucrări circumscrise domeniilor moștenirii istorice, patrimoniului și digitalizării. A doua sesiune, intitulată Mobilite, migration et identite, a fost moderată de Leila Maziane, de la Universite Hassan II de Casablanca și a inclus prezentări referitoare la diverse perspective privind conexiunile dintre mobilitate, migrație și definirea identității.
Din partea Universității din București, pe lângă conf. univ. dr. Simona Corlan-Ioan, director al Institutului de Studii Africane al UB, au mai participat la eveniment lect. univ. dr. Domnica Gorovei, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice, lect. univ. dr. Alexandra Lițu și lect. univ. dr. Vladimir Crețulescu, cadre didactice la Facultatea de Istorie.
Programul integral al evenimentului poate fi accesat aici.