În perioada noiembrie 2020-februarie 2021, în cadrul CIVIS, s-a desfășurat online cursul „Food in History 1400-2000”, cu participarea a 12 studenți ai Facultății de Istorie a UB.
Programul „Food in History 1400-2000” a pornit de la un set de prelegeri în limba engleză pe teme dintre cele mai diverse, care au fost disponibile pe platforma Universității din Tübingen, inițiatoarea demersului, pe tot parcursul perioadei, astfel încât studenții să poată reveni la ele ori de câte ori ar fi dorit să aprofundeze subiectele abordate. Prelegerile au fost susținute în principal de prof. Christina Brauner și de prof. Daniel Menning, cadre didactice la Universitatea din Tübingen, dar și de profesori de alte universități.
Aceste prelegeri au fost însoțite de un forum online, care a dat studenților participanți posibilitatea de a formula întrebări și de a aborda probleme conexe, pe care să le dezbată cu profesorii și cu colegii de curs.
Componenta UB în cadrul cursului
Din partea Universității din București, coordonatoare a acestui program de scurtă durată a fost prof. univ. dr. Mirela Murgescu, directoare a Departamentului de Istoria Românilor și a Sud-Estului European și titulară a mai multor cursuri de popular culture.
Cei 12 participanți de la Universitatea din București, studenți în anul III la Facultatea de Istorie, au beneficiat în cadrul acestui program de ateliere interactive și aplicative susținute săptămânal online de prof. Mirela Murgescu pornind de la temele abordate în prelegeri sau de la alte subiecte conexe.
Astfel, la partea practică de seminar, studenții au avut numeroase activități creative, originale și interactive. Ca un exemplu, pornind de la o prelegere referitoare la conexiunile dintre alimentație și identitate, tema pe care studenții au rezolvat-o a fost legată de Ziua Națională a României și de posibila construire a unui meniu specific tradițional. Totodată, pe parcursul lunii decembrie, studenții au realizat un calendar de advent, în care fiecare secțiune zilnică includea fie un text academic, legat de tematica cursului, fie un videoclip, fie o recomandare de film cu referire la problematici din sfera alimentației.
Evaluare atipică pe bază de materiale video și chestionare despre obiceiuri alimentare
Pentru evaluarea de la finalul cursului, care a avut loc în luna februarie 2021, cei 12 studenți ai UB, împărțiți în trei grupe, au avut de realizat câte un material video de 15 minute cu subiect inspirat din tematica cursului Food in History. În realizarea clipurilor, studenții au avut posibilitatea de a-și alege conținutul și sursele, cu condiția respectării tuturor normelor de citare.
În plus, studenții, ghidați de prof. Mirela Murgescu, au realizat un sondaj de opinie pe bază de chestionar Despre cultura „micului” sau „mititeilor” în România (disponibil aici), cu un succes semnificativ și cu sute de respondenți, dintre care unii, entuziasmați de demers, și-au dorit să revină ulterior cu detalii suplimentare despre subiect.
Ne-au vorbit despre toate acestea Anda Costea și Sorin Vlaic, studenți în anul III la Facultatea de Istorie a Universității din București, doi dintre participanții la cursul de „Food in History 1400-2000”. Fragmente din această discuție sunt disponibile în înregistrarea de mai jos.
Despre curs
Cursul reprezintă unul dintre proiectele pilot desfășurate în cadrul CIVIS în vederea dezvoltării unor programe și experiențe interactive și integrate, dar și a armonizării diverselor reglementări naționale, programe de studiu, stiluri de predare și sisteme de evaluare. Acesta a adus împreună 40 de studenți de la Universitatea din Tübingen, 12 studenți de la Universitatea din București, 2 studenți de la Universitatea Autonomă din Madrid și 2 studenți de la Universitatea Sapienza din Roma.
A fost organizat de Universitatea din Tübingen în parteneriat cu Universitatea din București, Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma și Stockholm University. Inițiatori și coordonatori ai programului la nivelul CIVIS au fost prof. Christina Brauner și prof. Daniel Menning, de la Universitatea din Tübingen, care au plecat de la ideea că mutarea interacțiunii didactice în online reprezintă o oportunitate de a coopta la activitățile Universității din Tübingen și un număr de studenți străini, care ar putea să se alăture virtual cursului.
Mai multe detalii despre curs, precum și o înregistrare cu prof. Mirela Murgescu, sunt disponibile aici.
Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianță academică ce reunește nouă dintre cele mai importante universități din Europa: Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University, Eberhard Karls Universität Tübingen și University of Glasgow, în calitate de partener asociat. CIVIS reunește o comunitate de aproximativ 450.000 de studenți și 65.000 de angajați, dintre care peste 30.000 sunt cadre universitare și cercetători.