Marți, 18 februarie 2025, Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuare a Studiilor de Impact (CCMESI) al Universității din București a organizat workshopul inititulat „Urban Living Lab Tei-Coletina” dedicat guvernanței participative.
Evenimentul a fost coordonat de Andrea Aragone, cercetător la Université Libre de Bruxelles, Belgia, și a avut ca obiectiv cartogafierea și analiza caracteristicilor biofizice și socioeconomice în zona lacurilor Tei și Plumbuita, dar și a spațiilor verzi adiacente, a cartierului Tei-Boboc și a împrejurimilor acestora.
În prima parte a workshopului, participanții au aflat care sunt principalele obiective ale proiectului Green-INC – GRowing Effective & Equitable Nature-based Solutions through INClusive Climate Actions (GREEN-INC) și ale living lab-ului.
În cea de-a doua parte a workshopului a avut loc o activitate colectivă de cartografiere, care a vizat:
- evaluarea dinamicii actuale a caracteristicilor biofizice și socioeconomice, a disfuncționalităților existente, precum și identificarea tipologiilor de utilizatori ai spațiilor analizate;
- analiza relațiilor spațiale și sociale, precum și a conexiunilor cu zonele învecinate;
- evidențierea nevoilor de mediu, socio-economice și spațiale ale zonelor analizate;
- inventarierea proiectelor, viziunilor și scenariilor de viitor, fie deja în derulare, fie aflate în faza de discuție.
După finalizarea procesului colectiv de cartografiere, s-a schițat un scenariu inițial colectiv, care a propus soluții de design pentru transformarea și adaptarea laboratorului urban, astfel încât să reflecte un design bazat pe soluții inspirate din natură (Nature-based Solutions – NbS), incluziv și flexibil pentru multiplele categorii de utilizatori ai zonei, abordând în același timp provocările de mediu (în special schimbările climatice) și să integreze noi programe și utilizatori, promovând o dezvoltare sustenabilă și incluzivă a zonei.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale (Primăria Municipiului București, Agenția pentru Protecția Mediului București, DGASPC Sector 2), ai societății civile (Asociația Parcul Natural Văcărești, Asociația InformART, Urbanize Hub, precum și locuitori din zonă), reprezentanți ai unor companii private (Multidimension SRL, Business Development Group), alături de cercetători din cadrul Universității din București și ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.
Living Lab Tei-Colentina este unul dintre cele patru living lab-uri organizate în cadrul proiectului, alături de cele din Bruxelles, Torino și Skellefteå.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului DUT – Green-INC – GRowing Effective & Equitable Nature-based Solutions through INClusive Climate Actions. Proiectul este finanțat printr-un grant al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, CNCS/CCCDI – UEFISCDI, proiect nr. 45/2024 COFUND-DUT-GREEN-INC-2, din cadrul PNCDI IV, fiind cofinanțat de Comisia Europeană.
În 2023, Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuare a Studiilor de Impact (CCMESI) al UB, a aniversat 30 de ani de activitate.
Generații întregi de specialiști de Mediu au avut oportunitatea de a realiza cercetări în cadrul CCMESI, iar acest lucru a fost posibil prin investițiile constante în infrastructura de cercetare (Centrul de Monitorizare a Speciilor și Habitatelor de la Eșelnița din județul Mehedinți și numeroasele echipamente de evaluare integrată a stării mediului), în perfecționarea tinerilor (inclusiv prin burse în universități și institute de cercetare de prestigiu la nivel internațional) și în conectarea la rețele de cercetare naționale și internaționale (în special din Franța, Statele Unite ale Americii, Germania, Elveția, Polonia).
Aceste investiții au fost posibile datorită eforturilor constante de atragere de fonduri din surse europene (9 proiecte LIFE și 2 proiecte POIM, finanțate de Comisia Europeană), peste 120 de proiecte naționale de cercetare științifică (finanțate de Ministerul Educației și Cercetării) și peste 50 de proiecte finanțate de companii publice și private.