Zeci de istorici din șapte țări s-au reunit zilele acestea la Universitatea din București pentru a discuta despre reconfigurarea Europei după 1918

Zeci de istorici din șapte țări s-au reunit zilele acestea la Universitatea din București pentru a discuta despre reconfigurarea Europei după 1918


Peste 20 de istorici din centre universitare din România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Marea Britanie, Italia și Rusia au participat, zilele acestea, la conferința „1918 și reconstrucția Europei Centrale și de Est”. Astfel, vineri, 23 noiembrie, respectiv sâmbătă, 24 noiembrie 2018, au avut loc discuții despre transformările fundamentale pe care finalul Marelui Război le-a determinat în dezvoltarea națiunilor din regiune.
Conferința, organizată de Facultatea de Istorie a Universității din București, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și cu sprijinul Institutului de Cercetare al Universității din București, a făcut parte din seria de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918.
Armistițiile din toamna anului 1918 au reprezentat doar finalul unei etape în competiția pentru influență în Centrul și Estul Europei și au deschis calea pentru diferite viziuni de reconstrucție a ordinii internaționale. Astfel, în contextul fluid creat de prăbușirea a patru imperii multinaționale, finalul Marelui Război a devenit un punct de cotitură, regiunea fiind reconfigurată de o manieră dramatică.
Lucrările conferinței au fost organizate pe secțiuni dedicate unor teme istorice importante cum ar fi: Războiul, criza, și revoluția; Conferința de la Paris și provocările remodelării Europei central-estice; Rememorarea Primului Război Mondial. Comemorare și memorie în Europa central-estică; De la viziune la acțiune. Marile Puteri și Europa central-estică după război; O pace durabilă? Promisiune și realitate în noua ordine europeană.
Programul complet al evenimentului poate fi consultat aici.
Evenimentul a reprezentat, de asemenea, o oportunitate de promovare a unei culturi istorice lipsite de părtinire, având în vedere faptul că împlinirea celor 100 de ani de evenimentele din 1918-1919 sunt un bun prilej de reflecție asupra prezentului, asupra oportunităților, dar și provocărilor cu care se confruntă astăzi Europa.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.