Miercuri, 5 martie 2025, SciResCareer va găzdui un nou eveniment din seria „Zi de Știință”, intitulat Bursele postdoctorale Marie Sklodowska-Curie. Cum să pregătești o aplicație de succes. Evenimentul va avea loc începând cu ora 14:00 în sala P03 a Clădirii Administrative a Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” din București (Șoseaua Cotroceni, nr. 32, sector 6).
Conferința va fi moderată de dr. Marius Matache, cercetător în domeniul mediului în cadrul Universității din București și va include o scurta prezentare a schemei de finanțare, perspectivele aplicantului și beneficiarului, respectiv a evaluatorului, dar și o sesiune de întrebări și răspunsuri cu cei doi invitați.
Tema acestei ediții, „Bursele Marie Curie – Cum să construiești o aplicație de succes”, reunește invitați cu experiență în accesarea și evaluarea acestui tip de finanțare. Printre aceștia se numără lect. univ. dr. Andreea Niță, cercetător la Universitatea din București și University of Granada, dr. Adriana M. Șoaita, cercetător la Universitatea din București și University of Glasgow, și dr. Sabina Olaru, reprezentant UEFISCDI și National Contact Point pentru Marie Skłodowska-Curie Actions.
Bursele postdoctorale Marie Skłodowska-Curie sunt dedicate cercetătorilor care au obținut titlul de doctor și doresc să își dezvolte cariera printr-o experiență internațională, având ca obiectiv acumularea de competențe avansate și consolidarea poziției lor în ecosistemul european de cercetare. Schema de finanțare include două tipuri principale de burse.
European Fellowships oferă sprijin cercetătorilor care se deplasează în Europa sau care vin în Europa dintr-o altă parte a lumii pentru a-și continua cariera în cercetare, pentru o perioadă de unul până la doi ani.
Global Fellowships finanțează mobilitatea cercetătorilor în afara Europei, cu o primă fază de unu până la doi ani într-o instituție din afara Europei și o a doua fază de 1 an într-o țară din UE sau țară asociată programului HORIZON Europe.
Următorul apel pentru depunerea aplicațiilor va fi deschis pe 9 aprilie 2025.
Mai multe informații despre invitați
Andreea Niță este lector în cadrul Facultății de Geografie a Universității din București, Departamentului de Geografie Regională și Mediu și cercetător în cadrul Centrului de Cercetare a Mediului și Efectuare a Studiilor de Impact. Doctor în știința mediului al Universității din București (2014), beneficiază de o bursă Fulbright la Ohio State University (2019). În prezent, este beneficiara unei burse postdoctorale Marie Curie la University of Granada, Department of Civil Engineering. Printre domeniile sale de cercetare se numără politicile de mediu, evaluarea Impactului asupra mediului, evaluarea strategică de mediu, conservarea diversității biologice, guvernanța ariilor protejate.
Adriana M. Șoaita este alumna Marie Skłodowska-Curie la Universitatea din București și cercetător onorific la Universitatea din Glasgow, Regatul Unit. A obținut titlul de doctor la King’s College London în 2011 și a activat în mediul academic britanic până când s-a reîntors în România în 2022. Cercetările sale s-au concentrat pe modurile în care locuirea și conceptul de „acasă” sunt impregnate de și influențează ideile noastre despre politică și putere, spațialitate și apartenență, emoții și corporalitate. Proiectul său MSCA a investigat experiențele chiriașilor și ale proprietarilor de locuințe închiriate din România, pe care le-a analizat prin prisma teoretică a „afectului”. Dr. Adriana M. Șoaita a publicat mai mult de 25 de articole în reviste academice de renume, inclusiv Geoforum, Environment and Planning A, Habitat International, Housing Studies, Housing Theory and Society, International Journal of Urban and Regional Research, Journal of Youth Studies, Urban Studies. Înainte de cariera sa academică, Adriana a condus biroul său de arhitectură în România timp de 20 de ani, fiind în continuare membru plin al Ordinului Arhitecților din România (OAR) și al Registrului Urbaniștilor din România (RUR).
Programul integral al evenimentului este disponibil aici.
Activitatea are loc în cadrul proiectului SciResCareer – Centrul Regional de Orientare și Consiliere în cariera de Cercetător – București-Ilfov – de la educație preuniversitară la cercetare avansată.
Proiectul SciResCareer este finanțat în cadrul PNRR/C9/ Investiția „i10 – Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră ca parte a ERA TALENT PLATFORM” și are o valoare totală de 900.000 de euro.
Conceput drept parte a structurii organizatorice a Universității din București, centrul SciResCareer va deservi întreaga comunitate științifică din universitățile și institutele de cercetare aflate sub coordonarea Academiei Române, institutele naționale de cercetare-dezvoltare aflate în coordonarea MCID și companiile private care desfășoară activități de CDI din regiunea de dezvoltare București-Ilfov.
Astfel, misiunea centrului SciResCareer este de a fi un punct de contact unic pentru studenți, doctoranzi, cercetători tineri și seniori, cadre didactice implicate în activitatea de cercetare, medici, economişti, ingineri, antreprenori și alte categorii socio-profesionale care doresc să exploreze și să își dezvolte o carieră în cercetare.
Perioada de implementare a proiectului SciResCareer (cod 4/16.11.2022) este 1 aprilie 2023 – 31 martie 2026. Valoarea totală a proiectului este de 900.000 euro, cu o contribuție a Uniunii Europene de 750.000 euro. Mai multe detalii cu privire la proiectul SciResCareer pot fi consultate aici.