În perioada 17-18 noiembrie 2023, Departamentul de Geografie Regională și Mediu al Facultății de Geografie a Universității din București a organizat cea de-a treia ediție a conferinței Environment at CrossrOads: SMART approaches for a sustainable future – ECOSMART.
La ceremonia de deschidere au participat prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Alexandru Nedelea, decanul Facultății de Geografie a UB, și prof. univ. Mihai Răzvan Niță, directorul Departamentului de Geografie Regională și Mediu al Facultății de Geografie a UB.
Conferința ECOSMART și-a propus să reprezinte o platformă de dezbateri pentru profesori și cercetători de toate vârstele și nivelurile, ce să favorizeze schimbul de idei și să contribuie la întărirea domeniilor Geografie și Știința mediului. Temele conferinței au vizat provocările societale și de mediu actuale, interacțiunile oameni-mediu, sustenabilitate și reziliență, geomorfologie, climatologie, hidrologie, aspecte de geografie umană, economică și a turismului, dar și tendințe în predarea Geografiei.
La conferință au fost prezentate 123 de lucrări, care au reprezentat peste 50 de instituții din țară și din străinătate – Austria, Germania, Italia, Polonia, Ungaria, Turcia.
La finalul ceremoniei de deschidere au fost prezentate trei sesiuni plenare, susținute de prof. univ. dr. Adina Eliza Croitoru, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității „Babeș-Bolyai” și cercetător la Organizația Meteorologică Mondială (World Meteorological Organization, Research Board/Working Group on Research RA VI – The vision of the World Meteorological Organization on research: from top-research to support for member states), prof. univ. dr. Sorin Cheval, cadru didactic la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” , cercetător la Administrația Națională de Meteorologie și la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și prof. univ. dr. Cristian Iojă, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității – Centre for Environmental Research and Impact Studies – 30 years of advanced research in nature conservation and urban ecology).
Complementar, programul conferinței a inclus două workshop-uri, care au abordat teme de mare actualitate practică: Paradigm shift in urban ecology (organizat sub egida Society of Urban Ecology), și Education Workshop – Bridging the Gaps in Geography Education (secțiune deschisă profesorilor din învățământul preuniversitar și universitar).
În a doua zi a conferinței, organizatorii au dezvoltat a două aplicații practice de teren, una privitoare la aspecte de ecologie urbană în cadrul municipiului București iar cealaltă centrată pe dinamica istorică și presiunea antropică asupra mediului în Valea Prahovei – Sinaia.
Conferința a urmărit să reprezinte un eveniment cu impact redus asupra mediului, astfel încât toate materialele – programe, diplome de participare, postere prezentate) au fost disponibile doar în format digital. Mai multe informații despre eveniment, precum și programul complet al acesteia, pot fi accesate la site-ul conferinței.