În perioada 25 iunie – 14 iulie 2022, la Universitatea din București a avut loc a doua ediție a Programului CHANCE în România, organizat de Penn State University și de Universitatea din București în colaborare cu Consorțiul CIVIS, din care UB face parte.
Intitulat “Global Conservation: Environmental Challenges Facing the Danube River”, CHANCE 2022 a reunit 10 studenți de la Universitatea din București și 10 studenți de la Penn State University din SUA și a reprezentat, atât pentru tineri, cât și pentru profesorii români și americani care i-au îndrumat pe parcursul celor trei săptămâni de activități, un prilej să afle lucruri noi despre Dunăre și managementul apei, dar și să stabilească legături strânse, despre care sunt convinși că vor conduce la colaborări viitoare în domeniu.
Având un format unic și complex, CHANCE 2022 s-a desfășurat pe mai multe etape și a inclus, pe de o parte, activități teoretice și cursuri organizate și găzduite de Facultatea de Biologie a Universității din București și, pe de altă parte, o serie de activități de teren, desfășurate pe Dunăre și în Deltă. Totodată, studenții au călătorit, în ultimele zile ale evenimentului, la Stațiunea Zoologică de la Sinaia a UB și pe situl arheologic de la Sultana, în Călărași.
Împărțiți în cinci grupe mixte, cei 20 de studenți români și americani au lucrat în jurul a cinci teme majore astfel: Environmental Chemistry – Nutrient Overload, Ecology and Taxonomy – Aquatic Biodiversity, Land Use Changes, Water Quality and Microplastics și Microbiological Indicators of Water Pollution. Mai multe detalii despre complexitatea activităților incluse în program, despre desfășurarea pe zile a acestora și despre profesorii implicați sunt disponibile aici.
Despre toate acestea, despre legături și schimburi interculturale, dar și despre cât de mult i-au influențat aceste zile intense atât în planul formării profesionale, cât și în plan personal, am discutat cu șase dintre participanții la Programul CHANCE in Romania, ediția 2022: dr. Jacqueline McLaughlin, profesor de biologie la Penn State University și CHANCE Founding Director (din 2004), și prof. univ. dr. Carmen Postolache, decan al Facultății de Biologie a Universității din București și director al Programului CHANCE în România, în calitate de coordonatoare ale evenimentului, precum și cu studenții Brooke Goggins, Samar Latefa și Austin Gaydos, de la Penn State University, și cu studenta Ana-Maria Arsene de la Universitatea din București.
Materialul video rezultat în urma discuției pe care am avut-o cu cei șase participanți la CHANCE 2022 poate fi accesat cu doar un click mai jos.
Așa cum rezultă și din materialul video, dat fiind succesul programului, acesta nu doar că va continua, dar va fi și extins prin alăturarea mai multor universități din cadrul Consorțiului CIVIS. Astfel, ediția din 2023 a programului CHANCE va aduce alături de studenți de la Universitatea din București și de la Penn State University și studenți de la Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens și Université libre de Bruxelles, universități membre CIVIS.