Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) vă invită să contribuiți cu lucrări originale la o colecție dedicată dezvoltării de soluții eficiente și durabile pentru reducerea impactului ecologic al scurgerilor de petrol și restaurarea ecosistemelor afectate.
Intitulată “Bioremediation of oil spills”, colecția va fi publicată la Springer Nature Group și își propune să contribuie la o schimbare pozitivă în domeniul remedierii problemelor de mediu, venind în întâmpinarea obiectivului 6 din Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabilă, intitulat „Apă curată și sanitație”.
Contaminarea mediului cu petrol are efecte devastatoare asupra ecosistemelor, iar bioremedierea reprezintă o alternativă promițătoare pentru degradarea și eliminarea acestor poluanți. Ca atare, această colecție își propune să reunească cercetări inovatoare în domeniul utilizării microorganismelor naturale sau modificate genetic, bioaugmentării, biosurfactanților și altor metode avansate de bioremediere, care explorează noi tehnici și abordări pentru îmbunătățirea eficienței proceselor de bioremediere și pentru protecția mediului înconjurător.
Mai multe detalii privind cerințele de întocmire și depunere a lucrărilor și termenele limită pot fi accesate aici.
Colecția este coordonată de cercetătorii Ahmed M. Abdel-Azeem, Gargi Goswami și Pankaj Kumar.
Dr. Ahmed M. Abdel-Azeem este cercetător afiliat la Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) și profesor titular de micologie la Universitatea Canalului Suez, Egipt. Prof. Abdel-Azeem are o vastă experiență în ecologie, taxonomie, biologie, metaboliți secundari, bioremediere și biosorbție prin intermediul fungilor, endofiți, schimbări climatice, biodiversitate și conservarea fungilor, cu un accent deosebit pe phylum Ascomycota. Din 2024, face parte din Consiliul Editorial al Scientific Reports.
Dr. Gargi Goswami este cadru didactic la Departamentul de Științele Vieții din cadrul Institutului de Tehnologie și Management din Visakhapatnam, India. Cercetarea ei se concentrează pe producția durabilă de biomasă, biocombustibili, metaboliți de mare valoare și sechestrarea dioxidului de carbon. Cu expertiză în tehnologia de fermentație, optimizarea proceselor, extinderea și procesarea în aval, munca ei vizează în primul rând soluții de transformare a biomasei în bioenergie și a deșeurilor în energie. Din 2024, face parte din Consiliul Editorial al Scientific Reports.
Pankaj Kumar este cadru didactic la Școala de Științele Mediului, Universitatea Maa Shakumbhari, Saharanpur, India, și cercetător la Gurukula Kangri, Haridwar, India. Are opt ani de experiență în cercetare, timp în care a efectuat cercetări în producția de bioenergie din biomasa reziduală și remedierea contaminanților din mediu, inclusiv sol, aer și apă. Din 2024, face parte din Consiliul Editorial al Scientific Reports.