Catedra „Fernando Pessoa” a Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, în parteneriat cu Institutul „Camões” – Institutul pentru Cooperare şi Limbă Portugheză, Asociația „Fala Português!” și cu centrele de limba portugheză din cadrul Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara lansează cea de-a cincea ediție a concursului de traducere literară „Mioara Caragea”.
Concursul se adresează tuturor cursanților de limbă portugheză din România – inclusiv de la Universitatea din București, precum și de la alte instituții universitare sau private – care nu au publicat până acum traduceri literare și nu au câștigat Premiul „Mioara Caragea” la edițiile anterioare ale competiției.
Cea mai bună traducere va fi publicată
La ediția din 2023, va fi premiată cea mai bună traducere în limba română a povestirii „A gaivota e o peixe”, semnată de scriitorul portughez Rui Zink. Aceasta va fi publicată într-un format și la o dată care vor fi anunțate ulterior. În cadrul concursului de traducere literară, se vor acorda, de asemenea, mențiuni și premii de participare.
Înscrierile la concurs se fac până sâmbătă, 1 aprilie 2023, la adresa de e-mail traduzir.mc@gmail.com, iar termenul-limită pentru trimiterea traducerilor este luni, 24 aprilie 2023.
Traducerile înscrise în competiție vor fi evaluate de un juriu din care fac parte Alin Croitoru, redactor la Editura Pandora M, Simina Popa, traducătoare din limba portugheză, și prof. univ. dr. Cristina Petrescu, traducătoare și cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Sâmbătă, 13 mai 2023, vor fi anunțați câștigătorii.
Regulamentul concursului de traducere literară din limba portugheză „Mioara Caragea” este disponibil aici. Persoanele interesate pot solicita mai multe informații despre competiție la adresa de e-mail la traduzir.mc@gmail.com.
Concursul a fost inițiat în memoria prof. univ. dr. Mioara Caragea (1954-2017), un nume de referință al studiilor lusofone din România datorită activității sale de traducător, cercetător și profesor de limbă și literatură portugheză la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București.