În perioada 19-20 octombrie 2023, Grupul de cercetare interdisciplinar „Higher Education Studies. Policies, institutions and people in the transition from modernity to a post-industrial world (HES)”, ce funcționează sub egida Interdisciplinary School of Doctoral Studies (ISDS) a Universității din București, organizează conferința internațională Access to higher education in the 21st century – policies and outcomes. Evenimentul este coordonat de prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, Prorector pentru Bugetare și Resurse Umane al Universității din București și de prof. univ. dr. Romiță Iucu, Președinte al Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al Universității din București. Evenimentul va include și două prelegeri keynote susținute de profesorii Peter Scott (UCL Institute of Education University of London & Academia Europaea) și Anne Lequy (Magdeburg-Stendal University of Applied Sciences & European University Association). Informații privind cele două prezentări vor fi anunțate pe pagina conferinței.
Persoanele interesate să contribuie cu o lucrare la această conferință sunt rugate să transmită un abstract cu respectarea cerințelor din Apelul pentru contribuții completând formularul de înscriere disponibil aici, până cel mai târziu sâmbătă, 20 iunie 2023. Abstractele transmise vor fi evaluate de către comitetul științific al conferinței și notificările de acceptare vor fi transmise pe 1 iulie 2023. Ulterior conferinței, lucrările prezentate vor fi reunite într-un volum publicat la o editură cu prestigiu international.
Tema principală a evenimentului vizează extinderea accesului în învățământul superior, atât ca o tendință globală, dar și ca o cerință a politicilor publice din multe țări. Propunerile pot viza atât studii de caz specifice, cât și analize tematice sau comparative cu o perspectivă globală. Au fost stabilite următoarele direcții de interes:
- Politici publice care reglementează accesul la învățământul superior în secolul XXI – răspunsuri la fenomene naționale, regionale și globale;
- Constrângerile și oportunitățile furnizării de competențe și abilități adaptate pieței muncii prin instituțiile de învățământ superior;
- Grupurile sociale dezavantajate sau marginalizate și limitările lor în ceea ce privește accesul și absolvirea învățământului superior;
- Măsuri afirmative – forme, controverse, rezultate;
- Apariția micro-programelor, a micro-acreditărilor și accesibilizarea lor;
- Implicațiile intergeneraționale ale extinderii accesului la învățământul superior;
- Dezvoltarea sferei europene a învățământului superior și implicațiile în ceea ce privește accesul la acesta;
- Cantitatea versus calitatea în evaluarea rezultatelor accesului la învățământul superior;
- Cooperarea transnațională – noi modalități de acces la învățământul superior;
- Accesul la învățământul superior și infrastructura democratică a societăților contemporane.
Dată fiind dimensiunea internațională a evenimentului, limba de lucru va fi limba engleză. Cei interesați, se pot înscrie și ca auditori (fără prezentarea unei lucrări), folosind următorul formular. Activitățile vor avea loc la Rectoratul Universității din București (Șoseaua Panduri, nr.90). În acest moment, nu sunt prevăzute activități în regim online.
Pentru participarea la eveniment nu se percepe taxa de participare.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „AHE-RO-Accesul la învățământ superior în România postcomunistă” (PN-III-P4-PCE2021-0981), finanțat printr-un grant al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică din România, CNCS – UEFISCDI. Mai multe informații pot fi consultate în textul integral al apelului, disponibil aici și pentru nelămuriri vă puteți adresa organizatorilor folosind adresa ahe-ro@unibuc.ro.