Agenția Universitară a Francofoniei (Agence Universitaire de la Francophonie – AUF) anunță lansarea candidaturilor pentru un atelier de mentorat în redactarea lucrărilor științifice în limba franceză.
Apelul reprezintă doar prima etapă dintr-o oportunitate extinsă, la finalul procesului de selecție, candidații selectați având oportunitatea de a participa la Universitatea de Vară a Francofoniei (Université d’été de la Francophonie), care va avea loc la Rabat, în Maroc, și de a-și publica cercetarea într-o revistă științifică.
Așadar, atelierul de mentorat liminar, axat pe metodologia publicării științifice, se va desfășura la București, într-un interval orar care va fi comunicat în timp de către organizatori, în perioada 17 martie – 11 aprilie 2025.
De asemenea, în paralel, pentru participanți selectați din alte regiuni ale Europei, ateliere similare vor avea loc la Tirana, Erevan, Sofia, Tbilisi și Chișinău.
Atelierele, inclusiv cel din Capitală, cu caracter interactiv și practic, se vor derula cadrul unui program internațional, „Je publie mon article!”/ „Îmi public cercetarea/ (articolul științific)!”, inițiat cu scopul de a sprijini și coordona demersurile de redactare academică în limba franceză.
Astfel, studenții universităților membre AUF din Europa Centrală și de Est, inclusiv de la Universitatea din București, înscriși într-un program de doctorat pe parcursul anului academic 2024-2025 sunt invitați sădea curs apelului.
Astfel, aceștia vor completa și transmite candidatura până marți, 11 martie 2025. Formularul de înscriere este disponibil aici.
La finalul acestui atelier, participanții vor avea posibilitatea de a trimite un articol, care va fi supus unui proces de revizuire în sistem double-blind review (double aveugle).
O sesiune de mentorat științific pentru candidații selecționați în etapa următoare a concursului
Pentru fiecare regiune vor fi selectați doi laureați care vor a fi calificați în etapa următoare. Aceștia vor beneficia de un mentorat personalizat oferit de experți în domeniu pentru ca beneficiarii să-și îmbunătățească skillurile de scriere academică. Astfel, ei își vor perfecționa tehnicile și cunoștințele de bază necesare pentru dezvoltarea sau îmbunătățirea abilităților de comunicare științifică scrisă.
De asemenea, așa cum am menționat, aceștia vor avea oportunitatea de a participa la Universitatea de Vară a Francofoniei și de a publica articolele lor într-una dintre revistele științifice partenere.
„Îi încurajăm pe doctoranzi să profite de această oportunitate unică pentru a-și consolida parcursul științific și pentru a contribui la promovarea cercetării francofone”, a transmis AUF.
Inițiativa reprezintă un demers al AUF ale cărui baze au fost puse în cadrul ediției din anul 2024 a Universității de Vară a Francofoniei, organizate de Academia Internațională de Fraconfonie Stiințifică (Académie Internationale de la Francophonie Scientifique – AIFS), la Rabat.
Pentru mai multe informații despre această oportunitate, persoanele interesate pot accesa site-ul Agenției Universitare a Francofoniei. De asemenea, informa suplimentare pot fi consultate și aici și aici.
Creată acum 62 de ani, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este, în prezent, cea mai importantă rețea universitară din lume, care numără circa 1000 de membri: universități, instituții de învățământ superior și centre de cercetare din peste 110 de țări, printre care și România.