Cătălin D. Constantin despre proiectul său de cercetare „Piaţa, loc simbolic al oraşului” la Cafeneaua critică

Cătălin D. Constantin despre proiectul său de cercetare „Piaţa, loc simbolic al oraşului” la Cafeneaua critică

14 martie, 2017 in Evenimente, Știri

Miercuri, 15 martie 2017, va avea loc o nouă ediție a Cafenelei critice Antropologie de sus: cu drona deasupra pieţelor Europei, în care Cătălin D. Constantin va vorbi despre proiectul său de cercetare Piaţa, loc simbolic al oraşului. Evenimentul va avea loc la Club A (Str. Blănari, nr. 14, între Universitate şi Piaţa Unirii, vizavi de Sfîntul Gheorghe). Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Filolog la bază, cu un început de carieră în critica literară, specializat apoi în etnologie şi antropologie culturală, cu un doctorat în materie, urmat de un al doilea în arhitectură, încă-tînărul cercetător Cătălin D. Constantin predă antropologie culturală la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, unde este şi prodecan. Complementar celei de-a doua teze, intitulate Piaţa, loc simbolic al oraşului, a dezvoltat în ultimii ani un foarte interesant proiect de explorare fotografică a cît mai multor ipostaze ale toposului respectiv. Pentru a obţine imagini de maximă elocvenţă, anume de la înălţime, a cumpărat o dronă şi a realizat instantanee de sus, de deasupra pieţelor Europei, de unde statutul lor de nuclee urbane e cel mai bine pus vizualmente în valoare. A rezultat o expoziţie omonimă, cu spectaculoase imagini din 46 de oraşe, deja prezentată în mai multe locuri din Capitala noastră şi din preajmă, la Palatul Mogoşoaia, la Facultatea de Litere a Universităţii mari, la sediul din Palatul Suţu al Muzeului Municipiului Bucureşti şi la Observatorul Astronomic, în curs de itinerare şi în alte locuri din ţară şi din străinătate. Proiectul e deschis, Cătălin D. Constantin continuînd să cerceteze pieţele Europei prin contemplare de sus. Antropologul nu putea rata ocazia de a fotografia şi o mare piaţă din oraşul în care trăieşte, cea a Victoriei, plină-ochi de lume, în zilele de vîrf ale protestelor publice din luna februarie. Însă… drona sa a fost reperată de Poliţia Română ca un obiect zburător suspect, drept care posesorul său a fost temporar reţinut pentru lămuriri, „corpul delict” fiind confiscat (chiar drona, adică!). Cercetarea preliminară a cercetătorului antropolog e în curs. Despre excepţionalul său proiect de explorare a pieţelor europene – nu lipsit de riscuri, după cum se vede! – va fi vorba la Cafeneaua critică, unde Cătălin D. Constantin va oferi detalii, proiecţii, explicaţii, contextualizări.

 

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.