CIVIS – Universitatea Civică Europeană

CIVIS – Universitatea Civică Europeană

28 februarie, 2019 in Slider principal

În 28 februarie 2019, opt universități răspund inițiativei Erasmus+ pentru Universități Europene, înscriind în cadrul call-ului proiectul CIVIS – Universitatea Civică Europeană.
Din dorința de a crea un spațiu universitar integrat în care studenții, cadrele didactice, cercetătorii și personalul auxiliar se bucură de mobilitate și colaborează la fel de liber precum o fac în instituțiile de proveniență, opt universități au decis să pună bazele unei Universități Civice Europene: Universitatea Aix Marseille (Franța), Universitatea Națională și Capodistriană din Atena (Grecia), Universitatea din București (România), Universitatea Liberă din Bruxelles (Belgia), Universitatea Autonomă din Madrid (Spania), Universitatea Sapienza din Roma (Italia), Universitatea din Stockholm (Suedia) și Universitatea Eberhard Karls din Tübingen (Germania). Distribuția teritorială a celor opt universități pe continentul european, de la nord la sud și de la est la vest, reprezintă un punct forte al consorțiului nostru.
Una dintre prioritățile noastre va viza abordarea provocărilor societale majore ale secolului XXI, pornind de la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă definite de ONU. Astfel, ne dorim să promovăm o abordare bazată pe competitivitate, centrată pe elementele componente ale triunghiului cunoașterii: educația, cercetarea și inovarea. În acest sens, vom facilita accesul la resurse educaționale, științifice și civice, în deplin acord cu principiile cadru exprimate în programele Open Science și Open Educational Resources.
A fi o universitate civică înseamnă a acționa atât la nivel local, cât și la nivel global. Din perspectivă locală, ne vom direcționa energiile pentru a avea un impact direct în comunitățile noastre, cu intenția de a întări implicarea și relevanța socială, culturală și economică a universităților CIVIS la nivel regional.
Zona mediteraneană și Africa se vor afla în centrul strategiei noastre globale. În acest sens, credem cu tărie că viitorul Europei și cel al Africii sunt interconectate. Ne vom asigura că distribuția geografică a universităților noastre pe axa Marea Baltică – Marea Mediterană – Marea Neagră, împreună cu experiențele comune și relațiile strânse cu partenerii noștri din Sud vor genera beneficii pentru ambele continente pe termen lung. Astfel, CIVIS își propune să devină un punct de referință în ceea ce privește legăturile europene cu regiunile mediteraneană și africană, în cercetare, educație și inovare.
Vom implica toate părțile interesate de viața comunităților noastre academice în configurarea orientării și a activităților consorțiului; studenții, cercetătorii, personalul auxiliar și partenerii noștri vor participa în mod activ la modelarea CIVIS și vor contribui la viitorul acestuia.  Guvernanța CIVIS va reflecta voința noastră comună de a angaja o abordare incluzivă de tipul bottom-up.
CIVIS își propune să contribuie la crearea unei viziuni noi a învățământului superior european și își va dezvolta propriile acțiuni pe termen lung urmărind acest deziderat.
Site-ul CIVIS, principalul canal de comunicare al consorțiului, este acum online și poate fi accesat aici: www.CIVIS.eu 
Declarația de misiune pe care Universitatea din București, ca parte a Universității Civice Europene – CIVIS, a adoptat-o în cadrul ședinței de Senat data de 23 ianuarie 2019, poate fi accesată aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.