Miercuri, 23 iunie 2021, Network of Universities from the Capitals of Europe – UNICA a organizat, online, două evenimente: The UNICA General Assembly 2021 și Seminarul Rectorilor cu tema „Impactul COVID-19 asupra învățământului superior în Europa: provocări și oportunități”, în care au fost analizate provocările pandemiei de COVID-19 și au fost stabilite principalele direcții de acțiune ale Rețelei pentru viitor.
În cadrul Adunării Generale (The UNICA General Assembly 2021), a fost ales și Comitetul Director al Rețelei (UNICA Steering Committee) pentru următorii 2 ani (1 iulie 2021 – 30 iunie 2023). Astfel, membrii UNICA au reconfirmat poziția ocupată în UNICA Steering Committee de conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector responsabil cu Rețele universitare și Relații publice în cadrul Universității din București. Sorin Costreie a fost ales pentru prima oară în comitetul de conducere al UNICA în 2019, în cadrul întrunirii care a avut loc la Universitatea King’s College din Londra. Mai multe detalii despre întrunirea din 2019 pot fi accesate aici.
Seminarul Rectorilor (Rectors Seminar) a adus în atenția participanților cele mai importante probleme cu care se confruntă spațiul european de învățământ superior și de cercetare ca urmare a evoluției pandemiei de COVID-19, dar și perspectivele viitoare și oportunitățile pe care criza actuală le-a deschis universităților.
Pe lângă reprezentanți ai celor 51 de universități membre UNICA, cele două evenimente s-au bucurat și de prezența lui Xavier Prats Monné, Consilier internațional senior în politici publice, educație și afaceri europene, fost Director General pentru educație și cultură și fost Director General pentru sănătate și siguranță alimentară în cadrul Comisiei Europene, care a prezentat și concluziile întâlnirilor.
Programul complet al The UNICA General Assembly 2021 poate fi accesat aici, iar programul complet al Seminarului Rectorilor aici. De asemenea, mai multe detalii cu privire la cele două evenimente pot fi consultate pe site-ul UNICA, disponibil aici.
UNICA este o rețea alcătuită din 51 de universități din 37 de capitale ale Europei, ce numără peste 1.900.000 de studenți. Universitatea din București a aderat la UNICA încă din 1998, la momentul înființării Rețelei. Începând cu anul 2000, la fiecare doi ani, UNICA organizează conferințe studențești, fiecare reunind peste 200 de studenți din universitățile membre.