În perioada 18-19 noiembrie 2022, Departamentul de Meteorologie și Hidrologie al Facultății de Geografie a Universității din București a organizat conferința internațională ,,Geographical Perspectives on Global Changes”.
În deschiderea conferinței au rostit alocuțiuni prof. univ. dr. Marian Preda, rector al Universității din București, prof. univ. dr. Alexandru Nedelea, decan al Facultății de Geografie, și conf. univ. dr. Adrian Tișcovschi, director al Departamentului de Meteorologie și Hidrologie.
În continuare, a urmat ceremonia de acordare a titlului de Profesor Honoris Causa al Universității din București, prof. univ. dr. William S. Keeton, cadru didactic la Rubenstein School of Environment&Natural Resources, Vermont University, S.U.A.
Evenimentul a reunit profesori și cercetători din țară și străinătate, fiind acoperită o tematică largă ce a cuprins următoarele secțiuni: Monitoring the weather and climate to reduce their impacts and effects; Water – Society – Environment; Applied geomorphology; GIS, remote sensing and geotechnology; Challenges of Environment and Human Dimension; Recent Dynamics and Challenges of Territorial Economic and Social Processes; Teaching Geography between tradition and modernity; Research challenges in a changing world – PhD Students Scientific Session (sesiunea dedicată doctoranzilor).
De asemenea, pentru studenții din anul I ai Școlii Doctorale ,,Simion Mehedinți” a fost organizată o secțiune specială de comunicări, intitulată – Teza mea în trei minute. Implicarea și participarea studenților, masteranzilor și doctoranzilor la această manifestare științifică denotă interesul tinerilor pentru geografie, pentru instruirea lor și pentru modul în care științele pământului sunt percepute de comunitatea geografică.
Temele abordate în cele 81 de comunicări au adus în dezbatere problematica schimbărilor climatice, a transformărilor peisagistice, a proceselor geomorfice, demografice si sociale, dar și tendințele în didactica geografică. Comunicările au fost susținute de specialiști atât de la centrele universitare din țară (București, Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Ploiești, Constanța, Târgoviște, Suceava), cât și din străinătate (Vermont, Viena, Cracovia, Oslo, Marsilia).
Schimbările globale ale mediului terestru presupun modificări substanțiale ale sistemului climatic, ale hidrosferei, criosferei, litosferei și biosferei, modificări care reprezintă teme de interes major pentru comunitatea geografică, cu impact direct asupra societății umane, acesta a fost unul dintre dezideratele reuniunii științifice.