Vineri, 6 septembrie 2024, Universitatea din București și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” au organizat Conferința “Exploring the fascinating world of high-energy physics @CERN”, dedicată diseminării rezultatelor programelor educaționale românești desfășurate la CERN, în special a “Romanian High-School Students Internship Programme 2024 (HSSIP – RO)”, dar și unor dezbateri pe tema strategiei europene pentru fizica particulelor.
Evenimentul, care a avut loc la Rectoratul Universității din București, a vizat programele pentru elevi care se desfășoară la CERN (The European Organization for Nuclear Research), în Geneva sau în România, având ca tematica fizica energiilor înalte. Alături de invitați, au fost prezenți elevii participanți la programul “Romanian High-School Students Internship Programme 2024 (HSSIP – RO)” (desfășurat în perioada 2-15 iunie 2024, la CERN, în Geneva) împreună cu cei care au luat parte la școala de vară dedicată fizicii energiilor înalte “What is the Universe made of?” (3-6 septembrie 2024, Facultatea de Fizică a Universității din București).
În deschiderea conferinței au luat cuvântul prof. univ. dr. Virgil Băran, directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat la Universitatea din București și cadru didactic la Facultatea de Fizică a UB, care a subliniat importanța programelor CERN atât pentru participanți, cât și pentru Universitatea din București, dar și oportunitățile oferite în cadrul SciResCareer – Centru Regional de Orientare și Consiliere în Cariera de Cercetător – București-Ilfov. Tot în deschidere, Andreea Fazacaş, Coordonator Programe la Institutul de Fizică Atomică (IFA) a prezentat misiunea și programele coordonate de IFA, punând accentul pe proiectele care finanțează activitățile desfășurate de instituțiilor românești la CERN. Aceste activități de CDI sunt finanțate de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin Institutul de Fizică Atomică din cadrul Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare (PNCDI)/Programul 5.9 – Cercetare în domenii de interes strategic, Subprogramul 5.9.2 – Participarea la organismele internaționale de cercetare în domeniul atomic şi subatomic/Modul CERN-RO – Fizica particulelor elementare, Fizică nucleară la energii înalte, Fizică cu fascicule radioactive.
Evenimentul, care s-a axat pe interacțiunea cu elevii participanți la “Romanian High-School Students Internship Programme 2024” (HSSIP – RO) și la “What is the Universe made of? High Energy Physics Summer School”, a prilejuit o discuție aplicată atât despre statutul prezent al fizicii energiilor înalte în România, cât și despre situația actuală și perspectivele strategiei europene pentru fizica particulelor, coordonată de Dr. Călin Alexa, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), coordonator ATLAS/CERN-Romania.
Totodată, lect. univ. dr. Roxana Zus, cadru didactic la Facultatea de Fizică a Universității din București și reprezentantul desemnat al României în “CERN Teacher and Student Forum”, a realizat o prezentare a programelor educaționale românești @CERN.
Mai multe detalii, precum și programul integral al conferinței “Exploring the fascinating world of high-energy physics @CERN” pot fi accesate în agenda integrală a evenimentului și pe pagina conferinței.
Despre HSSIP – RO 2024
Ediția din 2024 a programului HSSIP i-a adus împreună pe cei 24 de elevi de liceu admiși la program (din peste 350 de aplicații eligibile din întreaga țară) și pe profesorii însoțitori cu formatori și cercetători în domeniu cu scopul de a crea o experiență intensivă de două săptămâni într-un cadru deschis și interactiv, care a inclus prelegeri, vizite și experimente, inclusiv în laboratoarele educaționale ale CERN Science Gateway.
Programul, dedicat elevilor români cu vârsta de peste 16 ani, este coordonat de Facultatea de Fizică a Universității din București, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) și grupul “Education, Communication and Outreach (ECO Group CERN)” CERN. Acesta a fost conceput astfel încât să dea elevilor ocazia să se familiarizeze cu noțiuni introductive ale fizicii particulelor elementare și energiilor înalte, dar și cu detectorii de la LHC (Large Hadron Collider) prin interacțiune directă cu cercetătorii de la CERN.
Totodată, HSSIP – RO 2024 a reprezentat pentru liceenii participanți un prilej de a se implica în proiecte de grup, pe care au avut ocazia de a le prezenta la final, dar și de a vizita principalele facilități de cercetare și laboratoare experimentale ale CERN, multe dintre ele unice în lume. În mod special, elevii au avut, la această ediție, ocazia de a audia prelegeri și de a interacționa cu fizicieni cu rezultate și distincții remarcabile, inclusiv premiul Nobel, unii aflați ei înșiși în vizită la CERN.
Mai multe informații, precum și programul integral al evenimentului pot fi accesate aici.
Echipa de organizare, coordonată de Universitatea din București, în colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) și ECO Group CERN, aduce împreună cercetători și cadre didactice din diferite echipe de la CERN, institute și universități importante din țară și din străinătate.
În acest an, participarea elevilor este finanțată prin modulul CERN-RO (PNCD IV – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării/ Institutul de Fizică Atomică IFA), proiectul DUROCERN – Descoperă Universul cu Romania@CERN.
Coordonatorul național al CERN HSSIP-RO este Roxana Zus, cadru didactic la Facultatea de Fizică a Universității din București și reprezentant desemnat al României în “CERN Teacher and Student Forum”. Din echipa care a contribuit la succesul programului fac parte, alături de cercetătorii din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH): Călin Alexa, Marina Rotaru, Alexandra Tudorache, Valentina Tudorache, cadrele didactice de la Facultatea de Fizica a Universității din București (FF-UB): Mădălina Boca, Andreea Croitoru, Mihaela Pârvu, Oana Ristea, dar și doctoranda Ioana Duminică (FF-UB & IFIN-HH). Echipa a beneficiat și de sprijinul necondiționat asigurat de Raluca Sibinescu (UB), Andreea Cârstea (UB), Cristina Melinte (IFA) și echipa administrativă din UB.
Echipa coordonată de Călin Alexa și Roxana Zus face eforturi susținute pentru aprobarea unui buget anual care să finanțeze programele educaționale la CERN, dedicate cadrelor didactice, studenților și elevilor din învățământul liceal.
Detalii despre edițiile anterioare ale programelor educaționale la CERN și rezultatele obținute în cadrul acestora pot fi accesate aici, aici și aici.