Vineri, 19 iulie 2024, Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti (FSPUB) a organizat la Oradea conferința „Impactul anului electoral 2024 şi al conflictelor în desfăşurare asupra minorităţilor naţionale la nivel naţional şi internaţional”.
Evenimentul a avut loc la sediul Facultății de Drept a Universității din Oradea și a fost realizat cu sprijinul Global Campus of Human Rights, o reţea internaţională universitară din care face parte și Universitatea din Bucureşti.
La reuniunea moderată de prof. univ. dr. Radu Carp, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, au participat cadre universitare, cercetători, istorici și doctoranzi din centrele universitare București, Constanța, Suceava și Oradea.
Radu Carp a susținut prelegerea cu titlul „Reprezentanți ai minorităților naționale în noul Parlament European”
Universitatea din București a fost reprezentată la eveniment de doctoranzi ai FSPUB. Programul integral al evenimentului poate fi consultat aici.
Totodată, profesorul Carp a susținut joi, 18 iulie 2024, conferința „Criza reprezentării, iluzia populismului și tentația autocrațiilor”, găzduită și organizată de Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.
Întrebările de referință care au stat la baza dezbaterii au fost „Evoluțiile în ascensiune ale partidelor populiste din Europa, ale sistemului politic, slăbesc iremediabil democrația și deschid calea autoritarismului. Poate fi evitat acest parcurs? Avem la îndemână remedii? Vor rezista democrațiile după câteva cicluri electorale?”.
Evenimentul a fost urmat de prezentarea volumului Punctul de cotitură. Ruptură, continuitate și transformarea democrațiilor, semnat de Radu Carp și publicat în anul 2024 la Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște.
Prezentarea cărții a fost susținută de conf. univ. dr. Cristina Matiuța, cadru didactic la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea. Moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. Gabriel Moisa, cadru didactic la Universitatea din Oradea și manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.
Mai multe informații despre mai multe activități derulate de către Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti pot fi consultate aici.