În perioada 14-15 octombrie 2024, Universitatea din București organizează, în colaborare cu alianțele universitare europene CIVIS (Alianța Universitară Civică Europeană) și CIVICA (Universitatea Europeană de Științe Sociale) și cu King’s College London, conferința cu tema „Reflexivity in Higher Education: Liberation or Entrapment?”.
Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul „Ioan Mihăilescu” al Rectoratului Universității din București (Șoseaua Panduri, nr. 90, sector 5), iar participarea la conferință va fi posibilă în format hibrid, asigurând o accesibilitate și implicare mai largă.
Conferința este coordonată de prof. univ. dr. Romiță Iucu, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al Universității din București și cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a UB, prof. univ. dr. Mihai Păunescu, prorector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București, și prof. univ. dr. Liviu Matei, cadru didactic la King’s College London.
În deschiderea evenimentului, moderată de prof. univ. dr. Romiță Iucu, vor lua cuvântul:
Prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București;
Ligia Deca, ministra Educației din România;
Prof. univ. dr. Liviu Matei, cadru didactic la King’s College London, director al Școlii de Educație, Comunicare & Societate;
Conf. univ. dr. Sorin Costreie, coordonator al Alianței CIVIS în UB;
Prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prorector UB pentru de Bugetare și Resurse Umane;
Prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector UB pentru Proiecte de Dezvoltare și Învățare Continuă;
Prof. univ. dr. Mihai Păunescu, prorector SNSPA.
Evenimentul va continua cu prezentările keynote și cu panelurile de discuții:
Keynote speakers
Prof. univ. dr. Liviu Matei, cadru didactic la King’s College London, director al Școlii de Educație, Comunicare & Societate;
Sir prof. univ. dr. emerit Peter Scott, cadru didactic la University College London;
Prof. univ. dr. François Heinderyckx, cadru didactic la Université libre de Bruxelles, consilier al rectorului pentru CIVIS;
Sjur Bergan, expert în educație la Departamentul Educațional din Consiliul Europei.
Panel de discuții
Marie Wittamer, director executiv al CIVIS, Aix-Marseille Université;
Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, cadru didactic al Facultății de Filosofie a UB, vicepreședinte al Academiei Române și rector al UB în perioada 2011-2019;
Prof. univ. dr. Sophia Papaioannou, prorector al Universității Naționale și Kapodistriană din Atena;
Conf. univ. dr. Constantin Vică, prorector UB pentru Prorector Internaționalizare și Relații Publice;
Prof. univ. dr. Mihai Păunescu, prorector SNSPA.
Masă rotundă
Prof. univ. dr. emerit Ioan Pânzaru, rector al UB în perioada 2005-2011;
Prof. univ. dr. Leland Barrows, cadru didactic la Voorhees University, SUA;
Prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prorector al UB responsabil de Bugetare și Resurse Umane;
Dr. Anna Wilson, cercetător la University of Glasgow;
Dr. Adrienn Nyircsák, cercetător la Universitatea Central Europeană (CEU) Viena, Yehuda Elkana Fellow;
Prof. univ. dr. Liviu Andreescu, cadru didactic la Facultatea de Administraţie şi Afaceri a UB;
Lect. univ. dr. Viorel Proteasa, cadru didactic la Universitatea de Vest din Timișoara, membră a Alianței UNITA.
O sesiune specială dedicată memoriei profesorului Lazăr Vlăsceanu
Conferința cu tema „Reflexivity in Higher Education: Liberation or Entrapment?” se dorește a fi și o parte a seriei de evenimente prin care comunitatea UB celebrează 160 de ani de la înființarea Universității din București și 330 de ani de tradiție academică la București.
Un moment important al evenimentului va fi reprezentat de o sesiune specială dedicată memoriei profesorului Lazăr Vlăsceanu.
Educat în Marea Britanie, prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu a fost unul dintre cei mai importanți sociologi români din ultimele decenii, un lider și un pionier al învățământului superior european. Contribuțiile sale în domeniul studiilor despre învățământul superior, inclusiv pe tema reflexivității, au fost remarcabile, iar lucrările sale continuă să inspire cercetătorii și educatorii din întreaga lume.
Astfel, conferința se va transforma într-un mediu în care membrii comunității academice vor avea șansa de a dezbate rolul reflexivității în învățământul superior – practica autoevaluării și a analizei critice centrate pe sine în raport cu organizarea, administrarea și activitățile academice (inclusiv predarea și procesul de învățare).
Totodată, dezbaterea își propune să studieze dacă reflexivitatea funcționează ca un mijloc al eliberării, promovând inovația și evoluția pe plan individual și instituțional, sau ca o posibilă capcană care complică procesele de luare a deciziilor, implementarea politicilor publice sau activitatea în general.
Programul integral al conferinței poate fi consultat aici.
Despre Universitatea din București
Universitatea din București a împlinit anul acesta 160 de ani de la înființarea prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Succesoare a structurilor de învățământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din București a contribuit și contribuie în mod decisiv la dezvoltarea și modernizarea învățământului, științei și culturii românești. Universitatea are astăzi 19 facultăți care oferă 95 de programe de licență, 223 de programe de masterat, 23 de școli doctorale pe domenii specifice și o școală pentru studii doctorale interdisciplinare, peste 50 de centre și nouă stațiuni de cercetare.
Începând cu anul 2019, Universitatea din București face parte din Universitatea Civică Europeană CIVIS.
Despre CIVIS
CIVIS este o Alianță Universitară Europeană care reunește 11 universități membre: Aix-Marseille Université (Franța), Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (Grecia), Universitatea din București (România), Université Libre de Bruxelles (Belgia), Universidad Autónoma de Madrid (Spania), Sapienza Università di Roma (Italia), Universitatea Stockholm (Suedia), Eberhard Karls Universität Tübingen (Germania), Universitatea din Glasgow (Marea Britanie), Universitatea Paris Lodron din Salzburg (Austria) și Universitatea din Lausanne (Elveția). Selectat de Comisia Europeană drept unul dintre primele 17 universități-pilot europene, CIVIS reunește aproximativ o jumătate de milion de studenți și peste 70.000 de membri ai personalului, inclusiv 37.400 de cadre universitare și cercetători.
Despre CIVICA
CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale reunește 10 instituții de învățământ superior de prestigiu: Școala Națională de Studii Politice și Administrative București (România), Sciences Po (Franța), Bocconi University (Italia), Central European University (Austria), European University Institute (organizație interguvernamentală europeană), Hertie School (Germania), Stockholm School of Economics (Suedia), IE University (Spania), SGH – Warsaw School of Economics (Polonia) și London School of Economics and Political Science (Marea Britanie).
Despre King’s College London
King’s College London este o universitate membră a federației Universitatea din Londra din Marea Britanie. Universitatea a fost înființată de regele George al IV-lea și Ducele de Wellington în anul 1829. King’s College are o reputație solidă academică, în anul 2009 fiind clasat pe locul al 4-lea în Marea Britanie, 6 în Europa și 16 în lume în topul instituțiilor superioare de învățământ.