Conferința Internațională “Topology and Geometry”, un tribut adus matematicianului Ștefan Papadima

Conferința Internațională “Topology and Geometry”, un tribut adus matematicianului Ștefan Papadima

29 mai, 2018 in Evenimente, Știri

În perioada 27-31 mai 2018, Universitatea din București organizează, în colaborare cu Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române și cu Universitatea Ovidius din Constanta, Conferința Internațională “Topology and Geometry”.
Evenimentul are loc în Amfiteatrul „Miron Niculescu” al Institutului de Matematică al Academiei Române (Calea Griviței, nr. 21).
Conferința este un tribut adus personalității lui Ștefan Papadima, unul din cei mai talentați matematicieni români din ultimele decenii, trecut la cele veșnice în ianuarie 2018. Născut la 7 martie 1953, absolvent al Universității din București în 1976, doctor în matematică la Universitatea din București în 1982, laureat al premiului „Gheorghe Țițeica” al Academiei Române în 1987, Ștefan Papadima a contribuit la creșterea prestigiului școlii matematice din România cu peste 75 de lucrări în topologie și geometrie. Acestea au fost publicate în unele dintre cele mai selective reviste de matematică din lume, precum Annals of Mathematics.
În lucrările sale a rezolvat probleme importante și dificile din clasificarea varietăților diferențiale, simetrii și geodezice ale spațiilor omogene, algebra și algebre Lie graduate asociate spațiilor topologice, invarianți topologici în codimensiune doi, intersecții complete artiniene, aspecte combinatoriale și analitice în studiul topologiei varietăților algebrice complexe, complexe torice si nuclee Artin, grupuri fundamentale ale varietăților algebrice netede, coomologia locurilor de salt, proprietăți ale filtrării Johnson via teoria reprezentărilor.
Conferința aduce la București foarte mulți specialiști în topologie și geometrie din Statele Unite, Franța, Germania, Italia, Japonia, Spania, Belgia, Cehia, Elveția și România, marea majoritate colaboratori ai lui Stefan Papadima sau specialiști ale căror cariere științifice au fost puternic influențate de opera regretatului matematician român.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului de Cercetări al Universității din București, al Groupement de Recherche International EcoMath și al  Centre Francophone en Mathématique Bucharest,
Mai multe detalii cu privire la conferința internațională “Topology and Geometry” pot fi accesate aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.