Luni, 31 martie 2025, Centrul de Studii Medievale al Universității din București organizează conferința Lazăr în Occidentul medieval: cult, exegeză, iconografie, susținută de pr. dr. Bogdan Tătaru-Cazaban.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 18:00, la Sala de Consiliu a FLLS (Strada Pitar Moș, nr. 7-13, sector 1, Bucureşti, etajul I).
Comunicarea va fi transmisă pe platforma Zoom. Pentru obținerea credențialelor de conectare, persoanele interesate sunt rugate să trimită un e-mail la adresa mianda.cioba@lls.unibuc.ro
Invitatul este cadru didactic asociat în cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a UB și cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române. Începând cu anul universitar 2020-2021, pr. dr. Bogdan Tătaru-Cazaban este titularul cursului-atelier intitulat Paideia clasică și cultura creștină, desfășurat pe durata a șase semestre, destinat tuturor studenților de la ciclul licență de la FLLS.
Totodată, în perioada 2008–2010, profesorul Cazaban a fost lector asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din Bucureşti.
Absolvent al facultăților de Filosofie și Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” ale UB, precum și al două masterate în cele două domenii – filosofie și teologie – Bogdan Tătaru-Cazaban este, din anul 2008, doctor în Filosofie a UB. În perioada studiilor, a beneficiat de stagii de cercetare la Colegiul Noua Europă și la École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS)/Maison des Sciences de l’Homme Paris.
De asemenea, profesorul Tătaru-Cazaban este membru al mai multor asociații și societăți academice. Printre publicațiile sale se numără: Iter sapientiae. Studii patristice și medievale (Galaxia Gutenberg, anul 2003), în colaborare cu Miruna Tătaru-Cazaban; Pluralitatea metafizicii medievale. Istorie şi structuri (Editura Polirom, anul 2005); Pentru un creștinism al noii Europe (co-autor, Editura Humanitas, anul 2007); Corpul îngerilor. Fragmente dintr-o istorie a ierarhiilor cerești (Editura Humanitas, anul 2017); Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (ediția a II-a adăugită, Editura Spandugino, anul 2023). A tradus din Sfântul Augustin (Editura Humanitas, anul 2004; Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, anul 2010), Boethius (Editura Polirom, anul 2003), Hugo din Saint-Victor (Editura Univers Enciclopedic, anul 2005), E. Lévinas (Editura Humanitas, anul 2006), R. Klibansky, E. Panofsky şi F. Saxl (Editura Polirom, anul 2002).
În perioada 2010-2016, laureatul a fost ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta. A primit Ordinul „Pius al IX–lea” în grad de Mare Cruce (Sfântul Scaun), Ordinul „Pro Merito Melitensi” în grad de Mare Cruce (Ordinul Suveran de Malta), Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, Ordinul Coroanei Belgiei în grad de Comandor.
De asemenea, la finalul anului 2022, pr. dr. Bogdan Tătaru-Cazaban a câștigat, în cadrul celei de-a șasea ediții a Premiilor Senatului Universității din București, distincția pentru „profesorul asociat al anului” în domeniul Științelor Umaniste. Mai multe detalii despre această distincție pot fi accesate aici.
Informații referitoare la alte activități derulate de Centrul de Studii Medievale al Universității din București pot fi consultate pe pagina de Facebook.