Joi, 14 aprilie 2022, începând cu ora 18.00, Interdisciplinary School of Doctoral Studies vă invită la conferința “Răspândirea Covid-19 prin rețele sociale”, susținută de profesorul Marian-Gabriel Hâncean.
Persoanele interesate să participe la acest eveniment sunt rugate să completeze formularul de înscriere aici până cel mai târziu la ora 16.30, în ziua conferinței. Evenimentul va fi organizat online în limba engleză.
Prezentarea își propune să ilustreze rolul analizei rețelelor sociale în creșterea gradului de înțelegere cu privire la răspândirea COVID-19 în comunitățile urbane. Prelegerea este construită în două părți. În prima parte, este discutată tipologia generală a relațiilor în rețelele sociale, cu o atenție specială acordată evenimentelor relaționale (i.e., rețele compuse din interacțiuni și fluxuri sociale). În mod specific, pe de o parte, sunt introduse rețelele compuse din evenimente relaționale cu evoluție în timp, cu (sau fără) direcție, care includ actori multipli (i.e., super-evenimente relaționale sau relational hyperevents). Pe de altă parte, este prezentat modul în care aceste super-evenimente relaționale pot fi modelate statistic (i.e., relational hyperevent models, RHEMs).
În a doua parte, este ilustrată aplicarea RHEMs la date reale care aproximează răspândirea COVID-19 (6,895 pacienți și 13,272 dintre contactele sociale ale acestora, în București, între 1 august și 31 octombrie 2020). În mod concret, RHEMs au fost aplicate pentru a evalua efecte de selecție socială (homofilie pe bază de sex, vârstă și sector ocupațional) și efecte de rețea în răspândirea COVID-19 la nivel de comunitate urbană.
Prezentarea este mai degrabă orientată pe rezultatele empirice ale aplicării modelelor RHEMs și nu discută detaliile tehnice din spatele acestora.
Marian-Gabriel Hâncean este profesor de sociologie la Universitatea din București, Departamentul de Sociologie (România), și este interesat de studiul comportamentului uman prin detectarea și analiza configurației și compoziției rețelelor sociale. În agenda sa de cercetare, acesta aplică știința rețelelor și modele matematice pentru a înțelege dinamica colaborărilor, migrația și circulația COVID-19 în rețele sociale cu evoluție în timp. În prezent, este coordonatorul Grupului de cercetare a grafurilor și rețelelor sociale (GraphNets).
- Despre seria de conferințe ISDS-UB
Ajunse deja la cea de-a XIV-a susținere, conferințele ISDS au fost lansate la sfârșitul anului 2019, cu scopul de a stimula cercetările interdisciplinare și de a face cunoscute rezultatele acestora, atât comunității academice cât și publicului larg.
- Despre ISDS-UB
Interdisciplinary School of Doctoral Studies a fost înființată în anul 2018, cu scopul de a oferi tinerilor cercetători oportunitatea de a-și desfășura cercetarea într-un mediu interdisciplinar. Studiul și cercetarea la ISDS-UB sunt organizate exclusiv în limbi de circulație internațională, în toate cele 19 domenii de doctorat în care Universitatea din București oferă studii doctorale, dar și în cadrul unor grupuri de cercetare și de pregătire interdisciplinară (IRTG-uri) în care profesorii, cercetătorii și doctoranzii din diferite domenii colaborează în vederea realizării unor cercetări orientate pe teme complexe.
În prezent, trei astfel de grupuri sunt funcționale:
- Mind, Language, and Cognition-Biology – care reunește profesori și doctoranzi din domeniile informatică, lingvistică, matematică, psihologie și filosofie;
- Complex Systems Disentanglement through Data Analysis – care reunește profesori și doctoranzi din domeniile geografie, matematică, fizică și sociologie.
- Natural Resources & Social-Ecological Systems – care reunește profesori și doctoranzi din domeniile geologie, geografie, istorie și științe politice.
Următorul concurs de admitere la ISDS-UB va fi organizat în luna septembrie 2022. Noutăți privind procesul de admitere, precum și informații privind evenimentele viitoare sunt disponibile pe web-site-ul Scolii Doctorale.