În perioada 14-15 noiembrie 2024, Alianța de universități europene „Ro European Universities” a organizat, la Universitatea din București, conferința „Ro European Universities: Provocările IT&C din prezent și viitor”.
Evenimentul s-a desfășurat în Sala Senatului și a reunit reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din România, membre ale alianțelor de universități europene, pentru a discuta problemele de actualitate din domeniul lor și a identifica soluții.
Principalele subiecte abordate au vizat strategiile de gestionare a digitalizării în universități și modul în care acestea se pot alinia la standardele Uniunii Europene. De altfel, aceste obiective sunt în consonanță cu ceea ce își propune inițiativa „Ro European Universities”: să colaboreze pentru a identifica soluții la provocările comune din mediul universitar și să contribuie la dezvoltarea politicilor și sistemului național de învățământ superior.
În deschiderea evenimentului au luat cuvântul din partea Universității din București Anca Ileana, director IT&C și Alexandru Călin Bădărău, director general administrativ adjunct economic. Acesta din urmă a subliniat lipsa resurselor, atât umane cât și financiare, în contextul digitalizării la nivelul universității. Andrei Crăciun, consilier al Ministrului Educației și coordonator al Departamentului de digitalizare al Universității de Vest din Timișoara, a comparat digitalizarea din mediul preuniversitar și universitar, evidențiind diferențele dintre un sistem centralizat, omogen, și unul autonom, cu structuri mai variate.
„Viitorul este despre date, interoperabilitate și colaborare”, a afirmat Crăciun, oferind detalii despre un proiect în desfășurare al Ministerului Educației, ce vizează consolidarea bazelor de date din mediul preuniversitar – ce ar putea deveni un punct de referință în momentul trecerii elevilor de la liceu la facultate. Andrei Crăciun a subliniat, de asemenea, importanța colaborării între universități pentru definirea nevoilor comune și găsirea soluțiilor adecvate.
„Ro European Universities”, o inițiativă unică în Europa
Conferința a fost organizată în cadrul Rețelei „Ro European Universities”, o inițiativă lansată acum patru ani pentru a susține cooperarea între universitățile românești membre ale alianțelor europene. Această rețea include 21 de universități din România, reprezentând aproximativ 67% din studenții români, și promovează integrarea oportunităților de colaborare internațională oferite de Comisia Europeană.
Alianțele de universități europene au ca scop dezvoltarea unei comunități educaționale transnaționale, facilitând mobilitatea studenților, cercetătorilor și cadrelor didactice prin campusuri fizice și virtuale. Universitățile românești din aceste alianțe colaborează cu instituții de învățământ din 32 de țări europene și oferă studenților parcursuri educaționale flexibile, programe cu diplome multiple, microcertificări și oportunități pentru doctorate în cotutelă.
Rețeaua „Ro European Universities” susține inițiative comune și grupuri de lucru pe teme precum mobilitatea studenților, microcertificările și campusurile virtuale. Prin colaborarea cu ministerele și agențiile naționale din România, rețeaua contribuie la dezvoltarea de politici educaționale și la adaptarea legislației pentru sprijinirea internaționalizării educației. Angajamentul guvernului român, inclusiv prin granturi suplimentare Erasmus+, subliniază importanța națională a acestor inițiative europene.
Alianța CIVIS: 11 universități, oportunități nenumărate
CIVIS este o alianță universitară a 11 dintre cele mai cunoscute universități europene, ce numără aproximativ jumătate de milion de studenți și peste 70.000 de membri la nivel de personal, incluzând peste 37.400 de cadre universitare și cercetători. Expertiza, cunoștințele și valorile lor comune nu doar consolidează rolul CIVIS în conturarea viitorului învățământului superior, dar și abordează provocările societale esențiale și practice ale zilelor noastre.
Primele universități membre CIVIS au fost: Universitatea Aix-Marseille (Franța), Universitatea Națională și Capodistriană din Atena (Grecia), Universitatea Liberă din Bruxelles (Belgia), Universitatea din București (România), Universitatea Autonomă din Madrid (Spania), Universitatea Sapienza din Roma (Italia), Universitatea din Stockholm (Suedia) și Universitatea Eberhard Karls din Tübingen (Germania). În decembrie 2020, Comisia Europeană a aprobat cererea de integrare a Universității din Glasgow în alianța universităților CIVIS, ca partener asociat, iar în octombrie 2021, Universitatea Paris Lodron (PLUS) din Salzburg devine al zecelea membru al Alianței și prima universitate austriacă din familia noastră europeană. Începând cu 1 octombrie 2022, prin aderarea oficială a Universității din Lausanne (UNIL), comunitatea CIVIS se extinde, ajungând să numere 11 universități membre.
Mai multe detalii despre „Ro European Universities” și CIVIS sunt disponibile aici și aici.