Cu pași mărunți spre îndeplinirea celui mai mare vis: tratamentul cancerului. „Tratamentul bolnavilor de cancer poate fi îmbunătățit semnificativ prin intermediul terapiei țintite, în special prin metoda «drug delivery»” – interviu cu Diana-Iuliana Stanciu

Cu pași mărunți spre îndeplinirea celui mai mare vis: tratamentul cancerului. „Tratamentul bolnavilor de cancer poate fi îmbunătățit semnificativ prin intermediul terapiei țintite, în special prin metoda «drug delivery»” – interviu cu Diana-Iuliana Stanciu

Câștigătoare a premiului pentru „Cea mai bună lucrare de licență în domeniul Științelor Vieții și Pământului” și al Marelui Premiu al secțiunii, în cadrul celei de-a șaptea Gale a Premiilor Senatului, desfășurată la finalul anului 2023, Diana-Iuliana Stanciu este, în prezent, masterandă la Facultatea de Biologie a Universității din București.

Lucrarea câștigătoare „Dezvoltarea unor sisteme moderne de drug delivery pentru eficientizarea terapiei în cancer”, a fost realizată sub coordonarea conf. univ. dr. Bianca Gălățeanu, cadru didactic și cercetător în Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară al Facultății de Biologie a Universității din București, și sub îndrumarea dr. Ariana Hudiță, cercetător postdoctoral în cadrul aceluiași departament.

În recomandarea pentru Premiile Senatului, coordonatoarele subliniază atât acribia autoarei, cât și „calitățile notabile ale acesteia, precum responsabilitatea, capacitatea excelentă de organizare și de a lucra în echipă, cât și dorința domnișoarei Diana-Iuliana Stanciu de dezvoltare profesională, aceasta implicându-se în toată activitatea de cercetare a echipei noastre, nu numai în experimentele care au făcut parte din lucrarea acesteia de licență”. Totodată, mentorii laureatei accentuează „dedicarea ei pentru prezenta lucrare de licență, care prezintă o parte teoretică bine fundamentată, de o înaltă rigoare științifică, cât și o parte practică laborioasă, teza acesteia prezentând un impact puternic pentru dezvoltarea unor noi metode de tratament moderne în oncologie, cât și pentru introducerea modelelor 3D preclinice în cercetarea biomedicală”.

Despre provocările din spatele redactării lucrării de licență, oportunitatea de cercetare în Laboratorul de Studiu al Cancerului din cadrul Departamentului de Biochimie și Biologie Moleculară al UB, precum și despre ambițiile profesionale și „conjugarea” lor cu pasiuni complementare, din sfera culturală și a voluntariatului, ne va povesti chiar Diana-Iuliana Stanciu.

Reporter: Ați câștigat, în cadrul celei de-a șaptea ediții a Premiilor Senatului Universității din București, premiul pentru cea mai bună lucrare de licență în domeniul Științele Vieții și Pământului și, totodată, Marele Premiu al secțiunii, fiind propusă în competiția lansată de Senatul Universității din București chiar de cele două coordonatoare. Cum ați primit această nominalizare?

Diana-Iuliana Stanciu: Am primit vestea nominalizării pentru Premiile Senatului Universității din București cu multă emoție, imensă bucurie și încredere în a-mi continua visul de a deveni cercetător în domeniul biomedical. Mulțumesc coordonatoarelor mele, conf. univ. dr. Bianca Gălățeanu și CSIII Ariana Hudiță, pentru tot sprijinul pe care mi l-au acordat pe parcursul acestei lucrări de licență în formarea mea ca viitor cercetător.

R.: Ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestor distincții, mai ales că juriul v-a acordat și Marele Premiu al secțiunii ?

D.I.S.: Această distincție reprezintă pentru mine o imensă onoare și, de asemenea, validează pasiunea din spatele realizării acestei lucrări de licență. Mulțumesc comisiei de evaluare a Premiilor Senatului Universității din București pentru aprecierea acordată acestei lucrări.

R.: Spuneți-ne mai multe despre lucrarea dumneavoastră de licență, intitulată „Dezvoltarea unor sisteme moderne de drug delivery pentru eficientizarea terapiei în cancer” pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba.

D.I.S.: Această lucrare a avut ca scop testarea in vitro, pe culturi celulare, a unor sisteme moderne de drug delivery pentru țintirea terapiei antineoplazice. Cu toții știm că actualele tratamente împotriva cancerului colorectal, deși foarte eficiente, determină o serie de efecte secundare extrem de toxice la nivelul întregului organism, făcând uneori imposibilă continuarea/finalizarea schemei de tratament. În acest context, în cadrul tezei mele de licență, am testat pe culturi celule de adenocarcinom colorectal niste nanotransportori care încapsulează substanțele chimioterapice pentru a le elibera țintit și controlat la nivelul tumorilor. Pentru aceasta am utilizat utilizat ca și agent antineoplazic, 5-fluorouracilul, , care a fost încapsulat într-un nanocarrier original pe bază de acid poli(lactic-co-glicolic) (PLGA). Tratamentele cu acest sistem original de administrare a terapiei au fost aplicate pe modele celulare in vitro pentru validarea efectului antitumoral al complexului medicament-nanocarrier în cancerul colorectal, atât în sistem 2D, cât și în sistem 3D.

R.: Cercetarea dumneavoastră, realizată în cadrul specializării de Biochimie a Facultății de Biologie al UB, a fost coordonată de conf. univ. dr. Bianca Gălățeanu și a dr. Ariana Hudiță, cercetătoare postdoctorală. A existat vreodată o situație în care cele două îndrumătoare științifice să aibă viziuni diferite? În acest caz, cum ați procedat?

D.I.S.: Nu aș putea spune ca au existat păreri divergente, au fost multe momente de brainstorming în care au fost expuse mai multe viziuni și s-au adus argumente astfel încât la final s-a luat cea mai potrivită decizie cu privire la designul experimental sau la modalitatea de analiză a datelor. Cele două coordonatoare formează o echipă foarte bine sudată și le sunt recunoscătoare că m-au primit în mijlocul lor unde am putut să învăț, mai departe de noțiunile teoretice și practice de specialitate, cum funcționează o relație bazată pe mult respect reciproc.

R.: Ce v-a determinat să alegeți această temă de cercetare, una complexă și, potrivit coordonatoarelor, cu un grad foarte ridicat de dificultate pentru un absolvent de facultate?

D.I.S.: Am ales această temă din prisma fascinației pe care o port pentru domeniul oncologiei și îmi doresc să contribui la dezvoltarea unor soluții pentru pacienții care suferă de cancer.

R.: Cât de mult timp a necesitat documentarea, agregarea și interpretarea datelor, studiile de caz și ce dificultăți ați întâmpinat?

D.I.S.: Datorită gradului de dificultate ridicat, documentarea, agregarea informațiilor și învățarea tehnicilor de lucru au început încă din anul II al studiilor de licență. Am muncit foarte mult pentru obținerea rezultatelor prezentate în teză deoarece am învățat și am parcurs toate procedurile de la manipularea culturilor celulare și până la obținerea rezultatelor. Mai mult, unele teste au fost repetate de mai multe ori pentru ajustări în corelație cu rezultatele obținute.

R.: Cât de mult v-a ajutat faptul că ați putut realiza partea practică în Laboratorul de Studiu al Cancerului din cadrul Departamentului de Biochimie și Biologie Moleculară al UB?

D.I.S.: Pentru mine acest lucru a fost crucial deoarece (i) am beneficiat de expertiza coordonatorilor mei care s-au dezvoltat în această direcție, (ii) în cadrul acestui laborator sunt dezvoltate direcții de cercetare doar în direcția oncologiei și, nu în ultimul rând, (iii) am beneficiat de acces la o infrastructură modernă de cercetare. În plus, activitatea din laborator mi-a permis să-mi urmez cursul într-un mediu familiar, prietenos, în același timp reușind să îmbin activitatea de cercetare cu scopul meu fundamental, și anume studenția.

R.: Care sunt elementele de originalitate/ inovative ale tezei, care sunt concluziile cercetării dvs. și în ce fel impactează studiile în domeniu?

D.I.S.: Elementele de originalitate/inovative ale acestei teze sunt legate de dezvoltarea unui nanocarrier original, dezvoltat pentru reducerea efectelor adverse ale terapiei antineoplazice sistemice. De asemenea, un alt element de noutate a fost utilizarea unui sistem biomimetic de tip organ-on-a-chip pentru testarea cât mai eficientă a acestui sistem. Concluziile cercetării mele au evidențiat faptul că studiile in vitro realizate pe sistemele de cultură clasice (2D)nu sunt suficient de relevante pentru testarea unui medicament, culturile 3D reușind să mimeze într-un mod mai apropiat fiziologia unei structuri tumorale. De asemenea, consider că noile particule de PLGA încărcate cu 5-fluorouracil pot fi utilizate în viitor pentru studiile in vivo pe animale pentru a determina distribuția lor la nivelul organismului și mecanismul de eliminare și pentru a determina acumularea cu afinitate a acestora la nivelul structurii tumorale.

R.: Din perspectiva dumneavoastră, în ce fel poate fi îmbunătățit tratamentul bolnavilor de cancer în general și al celor cu cancer colorectal, în special prin metoda drug delivery?

D.I.S.: Tratamentul bolnavilor de cancer în general, dar și a celor de cancer colorectal, poate fi îmbunătățit semnificativ prin intermediul terapiei țintite, în special prin metoda drug delivery, deoarece aceste sisteme sunt concepute pentru a ținti specific structurile maligne. De asemenea, terapia țintită are efecte adverse reduse statistic semnificativ, în comparație cu administrarea agentului antineoplazic „liber” prin intermediul metodelor de tratament clasice, chimioterapia. Pentru unele molecule, cum ar fi doxorubicina, exista deja formulări încapsulate în particule lipozomale, disponibile pentru uz uman. Astfel, aceste studii au un mare potențial de a ajunge în practica clinică, însă după parcurgerea multor alte etape de validare în timp.

R.: Alegerea unei profesii pare din ce în ce mai dificilă în zilele noastre. Ce anume v-a determinat să vă dedicați acestui domeniu, mai ales că aveți un parcurs educațional și profesional „fidel” domeniului pentru care ați optat încă din liceu, al Biochimiei?

D.I.S.: Într-adevăr, încă din perioada liceului am știut că acest domeniu este pentru mine, că este cu adevărat potrivit pentru satisfacerea setei mele de cunoaștere în ceea ce privește procesele fiziologice desfășurate în corpul uman. Mereu mi-a plăcut să descopăr mecanismele de funcționare ale unui lucru, fie el un simplu ceas sau corpul uman atât de complex, să știu de ce se întâmplă anumite lucruri și eventual, cum pot fi prevenite sau reparate defectele. Am plecat de pe băncile liceului cu o dorință arzătoare, să ajut oamenii cu toată puterea mea, iar în momentul în care am pășit prima dată în Facultatea de Biologie, am știut că visul meu poate să devină realitate.

R.: Ați participat la conferința națională de oncologie OncoHub – Connecting Scientists and Physicians for Next Generation Cancer Management, prezentarea, parte din lucrarea dvs. de licență, fiind extrem de apreciată de către comitetul științific, cât și de publicul conferinței. Cum ați descrie această experiență?

D.I.S.: Această experiență pentru mine a fost o oportunitate cu adevărat specială, fiind o onoare să prezint micul meu proiect în fața unei comunități impresionante, formate din alți studenți, medici rezidenți sau doctoranzi.

R.: Pe lângă activitatea academică, ați coordonat și v-ați implicat în multe acțiuni de voluntariat și de promovare a valorilor culturale regionale, în cadrul ATVD (Asociației Tinerilor din Valea Doftanei)? Cum ați reușit să le îmbinați pe cele două și cât de mult înseamnă pentru starea de echilibru și de bine al unui student activitățile extrașcolare?

D.I.S.: Activitatea legată de ATVD a fost desfășurată în special pe parcursul anilor mei de gimnaziu și liceu, iar pentru mine a însemnat foarte mult din punct de vedere spiritual. Această asociație se ocupă de readucerea dansurilor populare românești și a tradițiilor de odinioară în sufletul generațiilor actuale, ceea ce pentru mine este foarte important deoarece cultura românească este impresionantă, cu adevărat deosebită. Din nefericire nu am reușit să mai particip activ în perioada facultății, dar de fiecare dată când am ocazia îmi place să susțin această inițiativă. Pe această cale doresc să felicit fondatoarea asociației, Georgeta Richea și a instructorului de dans, Alexandru Matei, cât și celorlalte persoane care se ocupă activ, pentru munca pe care o depun în fiecare zi, cât și pentru toate ideile pe care le pun în practică, pentru pasiunea cu care realizează aceste activități.

R.: În opinia dumneavoastră, inițiative precum Premiile Senatului Universității din București încurajează mediul academic spre inovare și spre obținerea de noi performanțe?

D.I.S.: Cu siguranță această inițiativă încurajează mediul academic spre inovare și spre obținerea de noi performanțe, deoarece în urma experienței mele pot spune că acest eveniment a reușit să îmi consolideze încrederea în mine și să îmi demonstreze că pasiunea și eforturile sunt întotdeauna răsplătite. Consider că prin aceste inițiative se aduce o recunoaștere asupra calității și muncii din laborator.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services