Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, prezent la festivitatea de deschidere a Facultății de Administrație și Afaceri
Luni, 30 septembrie 2024, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a fost prezent la festivitatea de deschidere a noului an universitar 2024-2025 la Facultatea de Administrație și Afaceri (FAA) a Universității din București (UB), alături de prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București.
Pregătind specialiști în administrație publică, management, marketing și afaceri internaționale, în sectorul public, privat și în organizațiile non-guvernamentale, Facultatea Administrație și Afaceri reușește, an de an, să ofere administrației publice locale experți capabili să gestioneze eficient resursele, să implementeze politici publice și să dezvolte proiecte sustenabile
Prin profilul său, Facultatea de Administrație și Afaceri reprezintă o punte de legătură dintre Universitatea din București și administrația publică locală, dezvoltând, de-a lungul anilor, legături puternice de colaborare cu Primăria Municipiului București.
În acest context, prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul UB, a salutat colaborarea dintre Universitatea din București și Primăria Municipiului București și și-a început discursul cu o scurtă prezentare a Universității din București și a importanței pe care instituția a avut-o, de-a lungul celor 160 de ani de la înființare, pentru întreaga societate românească. Rectorul Marian Preda a remarcat că „Universitatea din București este o instituție esențială nu doar pentru statul român de-a lungul istoriei sale, ci și pentru București pentru faptul că a oferit și oferă forță de muncă pentru economia Capitalei. De aceea, este extrem de important ca noi, cei din mediul universitar, Primăria Generală, primăriile de sector, dar și ceilalți actori care sprijină Bucureștiul, să continuăm colaborarea pe care am început-o pentru a poziționa Bucureștiul printre orașele importante ale Europei”.
De altfel, subliniază prof. univ. dr. Marian Preda, „Bucureștiul a reușit să se integreze în peisajul economic european, atingând niveluri de prosperitate comparabile cu alte capitale din Europa Centrală și de Vest. Acest lucru este evidențiat de cele mai recente date Eurostat, care poziționează regiunea București-Ilfov pe locul 8 în topul celor 242 de regiuni NUTS 2 ale Uniunii Europene, cu mult peste alte capitale europene notabile, cum ar fi Viena, care se află pe locul 24, și Berlin, care se situează pe locul 144. Astfel, câștigul salarial mediu în București este cu 25% mai mare decât media națională”.
Performanța de care amintește prof. univ. dr. Marian Preda este susținută și de Universitatea din București care, an de an, pregătește cel mai bine plătiți angajați din România: 17.692 de lei este salariul mediu obținut de absolvenții Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București. Mai mult decât atât, Universitatea din București este prima instituție de învățământ superior comprehensiv din România, după gradul de angajabilitate și veniturile obținute de absolvenți.
„Nu pot să nu remarc faptul că Facultatea de Administrație este o facultate simbolică pentru evoluția, pentru prezentul și pentru viitorul Universității din București, pentru că aici regăsim specializări relevante pentru ceea ce se întâmplă în societatea actuală: administrație publică, administrarea afacerilor, marketing sau business administration. Toate aceste specializări au nevoie de voi, absolvenții Facultății de Administrație și Afaceri, pentru a le aduce un plus-valoare și a le oferi o nouă perspectivă asupra semnificației cuvântului performanță”, a conchis prof. univ. dr. Marian Preda.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, absolvent al Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București, i-a felicitat pe studenții care au ales UB pentru a-și continua studiile: „Studenților le transmit că este nevoie de profesioniști care să facă performanță în administrația publică locală și centrală pentru că mai sunt multe lucruri de făcut pentru a dezvolta România și trebuie să construim o societate și o administrație în folosul cetățenilor. Este o onoare să fii parte a acestei instituții de învățământ superior, locul cel mai potrivit pentru a începe o carieră de succes”.
De asemenea, la festivitate au participat, din partea Universității din București, conf. univ. dr. Ana-Maria Vlăsceanu, prorector pentru Legislație, conformitate, relații de muncă și achiziții publice al UB, și prof. univ. dr. Magdalena Iordache-Platis, prorector pentru Studenți, managementul calității, sustenabilitate și responsabilitate socială al UB. Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității din București a fost reprezentată de conf. univ. dr. Marius Jula, decanul FAA, de prof. univ. dr. Paul Marinescu, cadru didactic la FAA, precum și de Silvia-Andreea Baidac, președinta Asociaţiei Studenţilor din Administraţie şi Afaceri.
„Vă urez bun-venit la deschiderea noului an universitar la Facultatea de Administrație și Afaceri. Este o onoare pentru noi să vă avem astăzi aici și să trăim, împreună, entuziasmul unui nou început. Acest început este, de fapt, o continuare a unei tradiții începute de Universitatea din București acum 160 de ani, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul de înființare a instituției noastre. Vreau să vă asigur că Facultatea de Administrație și Afaceri, prin cele peste 200 de cadre didactice și cercetători ai săi, va reprezenta, pentru fiecare dintre dumneavoastră, punctul de plecare pentru”, a fost mesajul transmis de conf. univ. dr. Marius Jula, decanul Facultății de Administrație și Afaceri, studenților care au făcut ca Amfiteatrul „R3 Nicolae Teclu” al Facultății de Chimie să fie neîncăpător.
În încheierea festivității, conf. univ. dr. Marius Jula, decanul Facultății de Administrație și Afaceri i-a invitat pe studenți să-și cunoască viitorii profesori și să descopere sălile în care vor avea loc seminarele, atelierele și cursurile pe parcursul noului an universitar 2024-2025.