„Despre ce ne rezervă viitorul” cu filosoful Constantin Vică

„Despre ce ne rezervă viitorul” cu filosoful Constantin Vică


Te-ai gândit cum va arăta viitorul? Crezi că inteligența artificială va fi pretutindeni? Ce este această inteligență artificială? Oare putem avea încredere în inteligența artificială și în roboți? Este posibil ca roboții și inteligența artificială să domine lumea? Vor avea oare aceștia conștiință? Le vom acorda drepturi roboților sau vor fi aceștia sclavii noștri? Oare este posibil să ne îndrăgostim de roboți, iar ei să ne iubească? Crezi că este posibil ca noi, oamenii, să devenim cyborgi? Noi am aflat răspunsurile la toate aceste întrebări și multe alte lucruri interesante despre inteligența artificială, roboți și etica viitorului de la filosoful Constantin Vică în cadrul Conferințelor UB.

Constantin Vică, lector univ. dr. la Facultatea de Filosofie și cercetător la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată din cadrul Universității din București, cu o activitate academică în domenii precum etica informației și computerelor, etica mașinilor, bioetică, filosofia informaticii și filosofie politică și socială, a susținut miercuri, 29 mai 2019, conferința „Inteligență artificială, roboți și etica viitorului” la Sala Media a Teatrului Național București. Evenimentul, organizat de Universitatea din București în cadrul seriei conferințelor „Știința pe înțelesul tuturor”, s-a adresat atât publicului larg, cât și pasionaților de științe.

Conferința „Inteligență artificială, roboți și etica viitorului” a oferit publicului o perspectivă filosofică de a privi viitorul nostru și al întregii umanități, un viitor care poate fi distopic, cu o omenire intrată în definitivă obsolescență, sub un risc existențial, sau unul utopic, în care vom fi eliberați de povara muncii și amenințarea morții, inclusiv distrugerea planetei noastre, viitorul poate fi drept sau plin de fracturi sociale și inegalități, totalitar sau democratic.

Roboții și Inteligența Artificială, deja prezenți în viața de zi cu zi, vor fi pretutindeni, se hrănesc cu date și informații oferite de noi și fac acțiuni pe care le dorim sau de care ne este frică. Astăzi trăim un proces de transformare a vieții în date, a proceselor și fenomenelor lumii în algoritmi, iar din această nouă structură se ridică un viitor incert. Pe internet, în războaie, în birouri și în fabrici, în bănci și pe bursă, în știință și în divertisment, în spitale și chiar în școli, agenții artificiali și Inteligența Artificială au și vor avea locul lor, dar viitorul rămâne încă în mâinile noastre.

Viitorul nu este predeterminat, ci o construcție morală. Este rezultatul alegerilor și căutărilor noastre, al viziunii, imaginației și norocului, al criticii prezentului, al luptei pentru idei, resurse și tehnologii. Noi determinăm viitorul în acord cu voința noastră, nu cu temporalitatea. Desigur, așa cum observa și un filosof revoluționar al secolului XIX, nu ne vom face viitorul în condiții alese de noi, iar progresul, atât de dorit, împingându-ne înainte, ruinează trecutul, conform altui filosof, poate și mai profund, al secolului XX.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.