Doza UB de Știință continuă cu tema „Moarte și pierdere în secolul XXI” într-o prezentare realizată de lect. univ. dr. Adela Toplean, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității din București.
Așa cum arată Adela Toplean, după atentatul asupra Turnurilor Gemene ale World Trade Center din New York din 9 septembrie 2001, care a șocat întreaga lume, dar și după tragedia de la Colectiv și scandalul Hexi Pharma, și noi, românii, am intrat într-un „carusel absolut infernal”. Astfel, pandemia și războiul din imediata noastră vecinătate nu au făcut decât să consacre această șubrezenie sufletească și „relația contorsionată, absolut dramatică, cu pericolul”.
Adăugând la aceasta faptul că societatea ultratehnologizată în care trăim aduce suferința „în văzul lumii întregi” prin intermediul multitudinii de surse de comunicare la care avem acces, inclusiv a rețelelor sociale, este clar că în ultimele decade raportul nostru cu moartea și cu pierderea s-a schimbat în mod substanțial.
Ca atare, Adela Toplean ne propune ca, pornind de la această prezentare realizată cu uneltele tanatologiei, să căutăm împreună răspunsul la trei întrebări fundamentale: 1. Cum întâmpinăm pericolul? 2. Ce facem practic când nenorocirea se întâmplă? Și 3. Ce se întâmplă când ne confruntăm cu pierderea.
În ceea ce privește misiunea asumată de studiile morții (Death Studies), invitata episodului 6 al Dozei UB de Știință arată că rolul tanatologului este acela de a oferi o „anumită inteligibilitate morții și muririi. Dar, cu prețul acesta, ea propune și un control asupra sensurilor sale. Astăzi tanatologia nu e doar despre responsabilitate teoretică, despre evaluări și sistematizări ale practicilor morții. Tanatologia își asumă și niște responsabilități civice, de corectare, de redefinire a anumitor practici”.
Al șaselea episod din Doza UB de Știință poate fi accesat cu doar un click mai jos.
Adela Toplean a studiat la Universitatea din București, la Sorbona (Paris V), în Suedia, la Universitatea din Lund, în SUA la Berkeley (Institute of Slavic, East European, and Eurasian Studies), a fost bursieră a Institutului Suedez și de două ori bursieră a Colegiului Noua Europă. Este specialistă în tanatologie/Death Studies, doctor în filologie cu o lucrare despre Moarte și Lumea de Apoi in discursul modern și în credințele populare. A publicat numeroase studii de sociologia morții în Marea Britanie, Suedia și Germania. E membră fondatoare a Asociației Române de Studii Religioase și membră a Association for the Study of Death and Society. Din 2011 este lector dr. la Facultatea de Litere a Universității din București. A scris numeroase articole academice și mai multe cărți de tanatologie. Profilul academic al Adelei Toplean, care pune la dispoziție o parte dintre lucrări, poate fi accesat aici.
Lansată în octombrie 2021, Doza UB de Știință este un proiect ce propune o manieră concentrată și dinamică de a comunica informații științifice într-un format atrăgător, viu și expresiv, stabilind o platformă de dialog cu publicul larg interesat de știință.
Inițiată în cadrul Programului de comunicarea științei, lansat de Universitatea din București în cursul anului 2018, Doza UB de Știință se adresează publicului larg și încurajează conexiunea dintre mediul academic și cel neacademic, pe baza unor subiecte actuale și de interes.
Invitații acestei serii, menită să reprezinte o modalitate sintetică și captivantă de comunicare a diverselor domenii ale științei, sunt în principal profesori și cercetători din cadrul comunității academice a Universității din București.
Materialele din cadrul Dozei UB de Știință includ prezentări scurte și dinamice ale unor subiecte cu relevanță pentru societatea contemporană: poluare, schimbări climatice, pandemie, educație, digitalizare și altele. Astfel, pe lângă dimensiunea fundamentală de comunicare a unor informații validate științific, Doza propune și o importantă componentă de responsabilitate socială, reconfirmând rolul și misiunea Universității din București în cadrul societății și contribuind la conștientizarea unor probleme acute ale lumii actuale și la popularizarea unor posibile soluții pentru aceste probleme.