Despre utilizarea în exces a antibioticelor și noile abordări în tratarea infecțiilor, cu cercetătoarea Alina Maria Holban, conferențiar la Facultatea de Biologie a UB

Despre utilizarea în exces a antibioticelor și noile abordări în tratarea infecțiilor, cu cercetătoarea Alina Maria Holban, conferențiar la Facultatea de Biologie a UB

Conf. univ. dr. Alina Maria Holban, cadru didactic la Facultatea de Biologie a Universității din București, ne invită, într-un nou episod al seriei Doza UB de Știință, la o discuție extrem de necesară despre riscurile utilizării în exces a antibioticelor și despre abordările moderne în tratarea infecțiilor microbiene.

Una dintre principalele probleme cu care societatea se confruntă în momentul de față este rezistența crescută a microorganismelor la antibiotice. Deși se considera că, odată cu descoperirea antibioticelor, ratele de deces cauzate de infecții vor scădea drastic, microorganismele continuă să se adapteze la orice stimul pe care îl întâlnesc în mediu și să-și crească ratele de rezistență. Ca urmare, după cum au concluzionat cercetătorii, dacă aceste rate de rezistență continuă să crească, până în 2050 nu vor mai exista antibiotice eficiente în tratamentul infecțiilor.

În acest context, echipe importante de cercetători, medici și ingineri caută soluții care să contracareze infecțiile și să elimine utilizarea în exces a antibioticelor.

Episodul cu numărul 12 al seriei Doza UB de Știință poate fi accesat cu doar un click mai jos.

Arătând că microorganismele sunt cele mai adaptabile și mai numeroase forme de viață de pe planetă, cercetătoarea Alina Maria Holban subliniază încă de la început rolul extrem de benefic al majorității microorganismelor și explică faptul că, printre altele, ele alcătuiesc microbiota normală a oamenilor. Astfel, arată ea, microorganismele benefice participă la procese fără de care creșterea și dezvoltarea armonioasă, precum și dobândirea unei imunități obligatorii pentru viață ar fi imposibile.

În continuare, invitata explică faptul că doar o mică proporție dintre microorganisme pot avea efecte dăunătoare, instalând infecții la om, animale și plante. Mai mult, dintre aceste forme de viață cu potențial patogen, foarte puține sunt strict patogene, inducând infecții în orice context. Majoritatea instalează infecții doar în cazuri particulare, provocate de o situație stresantă din punct de vedere fizic sau neuropsihic, cum ar fi: expunerea la condiții nefavorabile, variațiile bruște de temperatură, o alimentație necorespunzătoare, o cantitate insuficientă de somn, o intervenție chirurgicală, tratamentul cu anumite medicamente etc.

În prezent, printre cele mai rezistente bacterii gram-pozitive, este cunoscutul staphylococcus aureus rezistent la meticilină, care provoacă în primul rând infecții de tract respirator superior, cu grade ridicate de mortalitate și morbiditate mai ales în rândul copiilor. Dintre bacteriile gram-negative, microorganismele cele mai rezistente la antibiotice sunt escherichia coli, klebsiella pneumoniae și pseudomonas aeruginosa, care au un impact deosebit în mediul intraspitalicesc. Totodată, arată invitata seriei Doza UB de Știință, pe lângă bacterii au crescut foarte mult ratele de rezistență la levuri sau drojdii, care pot instala infecții la fel de severe, cum ar fi cele provocate de candida albicans sau candida auris.

Ca urmare a rezistenței crescute a microorganismelor la antibiotice, cercetătorii investighează o serie de strategii care să combată infecțiile și utilizarea tot mai frecventă a antibioticelor. Sunt aduse în discuție mai ales acele metode care nu alterează creșterea sau dezvoltarea microorganismelor, ci virulența lor. După cum explică cercetătoarea Alina Maria Holban, strategiile antimicrobiene actuale vizează trei categorii de factori: biologici, chimici și fizici.

Dintre cei biologici, prezentarea menționează bacteriofagii sau virusurile care parazitează bacteriile, dar nu pot parazita organismele superioare și bacteriile benefice prezente în microbiota normală a indivizilor. O altă abordare biologică vizează utilizarea unor bacterii care să recunoască și să manipuleze alte bacterii, cum ar fi probioticele.

Dintre factorii chimici, prezentarea amintește folosirea unor antibiotice cu rol reatribuit, cum ar fi substanțele care se utilizează în parazitoze și care ar putea fi eficiente și asupra bacteriilor. Tot în această zonă, se analizează diverși factori naturali, precum substanțele extrase din plante și uleiurile volatile cu un efect antimicrobian semnificativ.

Totodată, invitata se referă la utilizarea nanotehnologiei, a nanomaterialelor, care, printre altele, pot conduce la locul infecției anumite substanțe fără a mai altera microorganismele benefice. Tot în această direcție, se studiază și strategii care vizează utilizarea unor molecule provenite chiar de la microorganisme care pot bloca instalarea unor infecții.

Dintre abordările antimicrobiene bazate pe factori fizici, cercetătoarea Alina Maria Holban amintește, printre altele, tratamentele foarte eficiente cu lasere și plasme reci sau la temperatura camerei și la presiune atmosferică.

Mai multe despre microorganismele „bune” și „rele” prezente în mediu, despre efectele nocive ale utilizării în exces a antibioticelor, precum și despre soluțiile care utilizează factori biologici, chimici și fizici în tratarea infecțiilor microbiene sunt disponibile în episodul cu numărul 12 al Dozei UB de Știință, care o are ca invitată pe cercetătoarea Alina Maria Holban.

Alina Maria Holban este conferențiar universitar doctor și cercetător în cadrul Departamentului de Botanică și Microbiologie al Facultății de Biologie a Universității din București. A fost cercetător bursier în cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București. Interesele ei predilecte vizează microorganismele și strategiile care utilizează factori biologici, chimici și fizici de tratare a infecțiilor microbiene.

Mai multe detalii despre cercetările și studiile publicate de Alina Maria Holban sunt disponibile aici.

Lansată în octombrie 2021, Doza UB de Știință este un proiect ce propune o manieră concentrată și dinamică de a comunica informații științifice într-un format atrăgător, viu și expresiv, stabilind o platformă de dialog cu publicul larg interesat de știință.

Inițiată în cadrul Programului de comunicarea științei, lansat de Universitatea din București în cursul anului 2018, Doza UB de Știință se adresează publicului larg și încurajează conexiunea dintre mediul academic și cel neacademic, pe baza unor subiecte actuale și de interes.

Invitații acestei serii, menită să reprezinte o modalitate sintetică și captivantă de comunicare a diverselor domenii ale științei, sunt în principal profesori și cercetători din cadrul comunității academice a Universității din București.

Materialele din cadrul Dozei UB de Știință includ prezentări scurte și dinamice ale unor subiecte cu relevanță pentru societatea contemporană: poluare, schimbări climatice, educație, digitalizare, contribuții semnificative în cercetare și altele. Astfel, pe lângă dimensiunea fundamentală de comunicare a unor informații validate științific, Doza propune și o importantă componentă de responsabilitate socială, reconfirmând rolul și misiunea Universității din București în cadrul societății și contribuind la conștientizarea unor probleme acute ale lumii actuale și la popularizarea unor posibile soluții pentru aceste probleme.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services